Skip to content
foredrag med Niels Birger Danielsen Randers

Niels Birger Danielsen - Likvideringscentralen på Kristrupvej

Niels Birger Danielsen - Likvideringscentralen på Kristrupvej

Kom til foredrag med den prisbelønnede historiker og journalist Niels-Birger Danielsen, der er aktuel med femte bind i serien "Modstand"

I det sidste halvandet år af  Danmarks besættelse udviklede dynamikken mellem modstandsbevægelsens likvideringer og tysk politis clearingdrab sig til en drabsspiral, der er et af de uhyggelige minder fra tiden. En stor del af stikkerdrabene i Jylland blev ledet og koordineret fra villaen Kristrupvej 33, hvor direktør Aksel Hother Sørensen (1903-1972) - 2. generation af dynastiet bag jerngrossistfirmaet S.C. Sørensen - hans hustru Inger og deres fem børn boede. Familien havde i det sidste krigsår 1944/45 den 31-årige århusianske kommunist Niels Åge Nielsen som logerende. Han sad i modstandsbevægelsens regionsledelse, koordinerede både sabotage- og likvideringsaktioner og var stærkt eftersøgt af det tyske hemmelige politi Gestapo. I mange tilfælde var det Nielsen - med dæknavnene 'Bang' og 'Fessor' - der personligt afgjorde, om en person i Midt- eller Nordjylland, der blev anset for at være Gestapo-stikker, skulle skydes eller ej. Niels Åge Nielsen (1913-1986) blev senere i livet kendt som professor i sproghistorie på Aarhus Universitet. 

Deltagerne vil høre historien om, hvad der sket på Kristrupvej og Niels-Birger Danielsen vil undervejs læse op af Niels Åge Nielsens erindringsbog Mellem jyske modstandsfolk fra 1980. 

Det foregår i Kulturhusets sal.

Arrangeret af FOF og Randers Bibliotek