Skip to content
myanmar protest - foredrag i randers Eva-Marie Møller

Oprør i Myanmar. Generation Z og generalerne

Oprør i Myanmar. Generation Z og generalerne

Gratis foredrag ved Eva-Marie Møller, journalist på Danmarks Radio og ekspert i Myanmar og demokratiprocessen dér. 

Hvordan kæmper de unge i Myanmar for demokrati, efter at militæret tog magten 1. februar 2021? Hvordan er de organiseret og hvor stærkt står de? Og hvordan kan det internationale samfund, herunder Danmark støtte de unges kamp for demokrati og en fremtid i en moderne verden?

Helt centralt i protesterne står den unge generation Z, som med et ufatteligt mod demonstrerer i gaderne i alle Myanmars større byer. De udsætter sig for konstant livsfare på gaderne, da politi og militær uden noget betænkning beskyder demonstranterne med skarp ammunition. Tabstallet blandt demonstranterne er gjort op til over 900 mennesker.

Generation Z er født efter år 2000, og de har som den første generation tilegnet sig internettet og de sociale medier (SOME) som en integreret del af deres livspraksis. Desuden er den en generation, som er vokset op efter militærets reformer, som skabte nye samfundsvilkår og politiske forhold efter valget af Aung San Suu Kyis valgsejr i 2012, hvor censuren blev afskaffet, der opstår en fri presse og det blev muligt at leve i en mere pluralistisk kultur. De unge har via deres tilegnelse af især sociale medier skaffet sig en helt anden viden om omverdenen og de nye livsmuligheder end tidligere generationer.

Desværre kunne Eva-Marie Møller ikke rejse til Myanmar, da militærjuntaen kuppede sig til magten 1. februar 2021. Men hun fik kontakt med seks unge mennesker på sin mobil-telefon og da de sendte hende videoer, hvor soldater skød med skarpt på unge demonstranter, besluttede hun sig for at fortælle deres historie i bogen ” Oprør i Myanmar – generation Z og generalerne”.

Tilhørerne vil til foredraget blive præsenteret for en række scenarier, bl.a, hvad kan den enkelte dansker gøre for at støtte de unge burmeseres kamp. Hvordan kan vores egne unge lære at passe på det demokrati, som vi så stolt gerne vil eksportere ud i verden. Og skal vi det ?

eva marie moeller med Myanmar-bog

Om foredragsholderen:

Forfatter, Eva-Marie Møller, f. 1951, er journalist, redaktør og Myanmar-kender. Hun har igennem de sidste 30 år beskæftiget sig med Sydøstasien. Hun har gennem sine reportagerejser til Sydøstasien og senere Afrika fokuseret på at fortælle historier fra Vietnam, Cambodia, Indonesien, Indien og Kenya. I Kina, hvor hun har rejst flere gange, oplevede hun studenteroprøret på Den Himmelske Freds Plads i Beijing i 1989. Den historie fortælles i hendes bog ”Kinas Korte Forår”.

Men hendes store interesse og passion har altid været Myanmar: Hun var første gang i Myanmar i 1999, hvor hun ulovligt interviewede demokrati-forkæmperen Aung San Suu Kyi i husarrest. Da hun var blevet slettet fra militærregeringens Sorte Liste genoptog Eva-Marie Møller sine rejser til Myanmar og fik et helt særligt kendskab til landet gennem samtaler med politikere og almindelige mennesker, der fortalte om deres brændende ønske om demokrati.

Hun har arbejdet som journalist på fire danske medier: Information, Det Fri Aktuelt, TV2 Nyhederne og Danmarks Radio, hvor hun har været tilrettelægger på DR2 og studievært på P1 debat. Hun er i dag tilknyttet DR's morgenmagasin P1 Morgen. Hun har en fortid som skuespiller og arbejder i dag som magasinredaktør, klummeskriver og freelance journalist.

 

Foredraget er arrangeret af FOF og AOF og er en del af Folkemøde Randers 2021, som afholdes den 11.-17. september 2021.

Se hele programmet for Folkemøde Randers 2021 her