Skip to content

Kvindekamp og minoritet

Kvindekamp og minoritet

"stop med at tale om os - tal med os. Giv os mikrofonen!"

 

Minoritetens kvindekamp er konstant på den politiske dagsorden. Vi hører dagligt om politiske initiativer, der berører os minoritetskvinder. Politiske initiativer der vækker store følelser i den politiske debat og midt i det minefelt af kontraster, står minoritetskvinden. Hende alle taler om, men som aldrig rigtig føler sig hørt. Jeg var selv den første til at sætte minoritetskvindens krop, seksualitet og repræsentation på dagsordenen herhjemme. Først i en kampagnevideo om kærlighed på tværs af religion og etnicitet, dernæst debatindlæg om alt fra rygtesamfund til repræsentation. Kampagnevideoen blev taget ned efter en uge, fordi jeg havde modtaget dødstrusler.

Med mit debatindlæg om rygtesamfundet, fik vi et nyt ord for den udskamning minoritetskvinder oplever, når sladderen går, ja rygtesamfund blev et udbredt term, der besked dette fænomen. Også et indlæg, der kastede mig ud i alvorlige problemer internt i minoriteten. Så kom mine indlæg, hvor jeg sparkede fra mig - "stop med at tale om os - tal med os. Giv os mikrofonen!". Med de kampe, hvor jeg på den ene side kæmpede en stædig kamp mod patriarkalske normer og på den anden side kæmpede en kamp om repræsentation, havnede jeg i et minefelt mellem to grupper: Den ene, min egen minoritet der følte at jeg var en trussel mod deres identitet - den anden, etnisk danske kvinder, der pludselig skulle forholde sig til repræsentation, de følte også at deres identitet i kampen for minoritetskvinders rettigheder blev truet. Det var så min indgang til den offentlige debat og sikke et brag af en start, som jeg slet ikke var forberedt på. 

 

I dag er der en stor gruppe af minoritetskvinder i den offentlige debat og tabuerne nedbrydes dagligt. Men hvordan går det egentlig bagom kulisserne? Har den politiske debat overhovedet fingeren på pulsen og har vi de optimale løsninger? Med den politiske debat, min aktivisme på den ene side og med mit daglige arbejde, hvor jeg møder den målgruppe der er allermest udsat, skal vi dykke ned i virkelighedens kår. Det her foredrag handler både om aktivismen, den offentlige, men også den private.