Skip to content

Sicilien som film kulisse

Sicilien som film kulisse

- The Godfather Film historie
Giuliana Holm, Cand.mag. i film- og medievidenskab

Med dette foredrag vil du genkende en række berømte filmkulisser i The Godfather trilogi optaget på Sicilien. Mange tror nok, at de sicilianske scener i de legendariske Godfather-film er optaget i og omkring Corleone (Mafiaens såkaldte højborg), men det er faktisk nogle helt andre byer på østsiden af Sicilien, der har lagt kulisser til filmen.

De legendariske sicilianske filmkulisser i The Godfather Trilogien.
Har du været filmturist? - Kan du lide sicilianske mafiafilm og skal du måske på ferie på Sicilien? Her et tilbud du ikke kan afslå!!!
Netop i disse betagende sicilianske områder vil du kunne genkende nogle af de berømte steder. På Sicilien blev optaget mange film: Leoparden 1963, Mine Aftener i Paradis 1989, Postbuddet 1994, bare for at nævne nogle stykker. Formålet med min filmturisme foredragsrække er at vise de berømte italienske filmkulisser, som har inspireret både italienske filmproducenter og Hollywood. I mit foredrag om The Godfather Trilogien (1972- 1990) beskriver jeg de sicilianske optagelser, som Hollywoods velkendte instruktør Francis Ford Coppola har valgt til kulisser af sin trilogi, baseret på Mario Puzos roman af samme navn. Trilogien er blevet optaget mange forskellige steder, de fleste i USA, men en del af historien blev optaget flere steder i Italien, som f.eks. i region Friuli Venezia Giulia, hvor ”displacement” optagelser, som forestiller de scener i Ellis Island i New York, er i virkeligheden filmet i Salone degli Incanti, i Trieste. Andre scener fandt sted i Viterbo i region Lazio og i Vatikanstaten i Rom. De fleste optagelser i Italien er hovedsagelig filmet på Sicilien. I foredraget The Godfather Trilogien ser vi på de sicilianske legendariske scener, og de byer, hvor optagelserne fandt i virkelighed sted, bl.a. i nordøst og nordvest Sicilien.

Når man skal til at optage en film er kulisserne ikke altid i overensstemmelse med virkeligheden, nogle kan være bygget i studiet, andre filmes i virkelige omgivelser. Man taler om ”displacement” dvs. at i filmen ser vi et bestemt sted eller en by, men i virkeligheden er de fysiske rammer fra landskaber af en, eller omgivelser/byer, der bliver klippet sammen. Dette kan ske af både æstetiske og praktiske grunde. Francis Ford Coppola ville i første omgang filme i landsby Corleone, der hvor Mafiaens højborg Corleone finder sted i provinsen Palermo på vestkysten, men valgte til sidst at skabe en fiktiv ”Corleone”, som er resultatet af optagelser fra flere landsbyer på østkysten.

OBS: Dette foredrag er en del af 20-21s foredragsrække