Skip to content

Identitetskriser på Østfronten

Identitetskriser på Østfronten

Hvad får et helt almindeligt menneske til at forlade sin alt for velbetalte faste stilling i sygehusvæsenet for at kaste sig ud i et usikkert liv som professionel turist på kanten af verden, og opsøge nogle af verdens mindst besøgte afkroge, lande som i realiteten ikke eksisterer og områder som al indrejse frarådes til?

Transnistrien, Gorno-Badakshan, Nagorno-Karabakh, Karakalpakstan og Gagausien!

Lyder disse stednavne bekendte og som kandidater til dit næste rejsemål. Vil du vide mere om, hvad der egentlig skete på Østfronten efter Sovjetunionens kollaps?

Tag med på en spændende, humoristisk og levende illustreret rejse fra vores egen østeuropæiske baghave, via Stalins barndomshjem i Georgien til de vanskeligt tilgængelige og barske grænseområder mod Afghanistan og Kina, hvor vi dykker ned i historien, og trækker tråde til tiden før 1. verdenskrig for at forstå nutidens spraglede verdenskort. 

Jeg tager dig med på en spændende og kontrastfyldt fotografisk rejse i selvudråbte republikker som ingen anerkender, men hvor befolkningen ad snørklede veje kan have fire forskellige pas og ende med at have status som EU-borger, og til autonome regioner som indfører deres egne tidszoner, blot fordi de identificerer sig mere med nabolandet, end det land de officielt er en del af. 

Jeg blev på min første rejse i en tidligere sovjetrepublik meget fascineret af den dybe identitetskrise, som de nye nationer stadig gennemgår her ca. 30 år efter Sovjetunionens kollaps. 

En identitetskrise som afspejler sig i bizarre forklaringer, tvivlsom historiefortælling, persondyrkelse, evig selvhævdelse, en længsel mod det gamle og glemte konflikter. 

Vi kommer forbi både hammer og segl, Leninstatuer, plasticpenge, menneskeskabte miljøkatastrofer og moderne tider med dyre biler, Gucciure og mondæne caféer. 

Samtidig skildres også nogle smukke nationer fyldt med gamle traditioner, gæstfrie befolkninger og dramatisk historie.