Skip to content

Hospitalsgaden i København

Hospitalsgaden i København

Amaliegade med hospitalerne, og besøg på Medicinsk Museion.

 Amaliegade blev i 1700-tallet den helt store ´hospitals gade`. Men det var ikke kun hospitaler i ordets nuværende betydning. Et hospital var tidligere et sted hvor mennesker, der ikke kunne tage vare på sig selv kunne blive indkvarteret. Der var både sygehospitaler og fattighospitaler – de så kaldede lemmestiftelser.

 Det Kongelige Frederiks Hospital mellem Amaliegade og Bredgade, åbnede i 1757, og det var Danmarks første civile sygehospital. Hospitalet var kun for de helbredelige syge som ikke kunne betale for privat pleje. Formålet var at få de arbejdende fattige i arbejde igen.

På den anden side af Amaliegade åbnede Almindeligt Hospital i 1769. Dette hospital var en lemmestiftelse til byens fattige befolkning. Til de gamle og svage, de uhelbredelige, og til andre ulykkelige skæbner, der var blevet anbragt af fattigvæsenet. Mærkeligt nok blev begge hospitaler placeret i byens fornemmeste kvarter, Frederiksstaden, tæt op ad Amalienborg Palæerne. Det var tidens førende arkitekter der blev valgt til opgaven.

I forbindelse med Frederiks Hospital oprettedes også Fødselsstiftelsen, hvor ugifte mødre kunne føde sit barn eller i hemmelighed aflevere det i en kasse, der stod ved indgangen.

Vi skal en tur ned ad Amaliegade og derefter på omvisning i Medicinsk Museion, i det tidligere Kirurgisk Akademi. Det er en af museets guider der tager os rundt og fortæller om tidligere tiders lægekunst.

Mødested: Rytterstatuen på Amalienborg Slotsplads