Skip to content

Louise Augusta – hertuginde på Augustenborg Slot

Louise Augusta – hertuginde på Augustenborg Slot

Den navnkundige Louise Augusta blev kaldt "den lille Struensee". Hun blev født på det pragtfulde Hirschholm Slot den 7. juli 1771 og blev straks anerkendt som ægtefødt kongedatter, selv om næppe nogen var i tvivl om, at Struensee var faderen.
  
Kun ni år gammel blev det aftalt, at hun skulle giftes med Augustenborg-hertugen Frederik Christian. Deres mulige børn kunne sikre arvefølgen og holde monarkiet sammen.    

I København blev Louise Augusta hoffets fejrede skønhed, optaget af musik, dans, litteratur og kunst, begejstret for den franske revolution og Napoleon. Senere levede hun sig ind i landlivet på de kæmpestore godser Augustenborg og Gråsten.  

Hun blev mor til Christian 8.’s dronning Caroline Amalie og "forræderen" prins Frederik af Nør. Louisa Augusta tilbragte som enkehertuginde sine sidste år i palæet i Augustenborg, hvor hun døde i 1843.

I dette foredrag fortæller Lars N. Henningsen om Louise Augustas strålende år i København og livet på slottene i Sønderjylland. Det er historien om en kvinde optaget af kunst og kultur, børn og familie, kost, sundhed og spadsereture. Storpolitik blandede hun sig også i. Louise Augusta var forud for sin samtid.  

Foredraget er en del af Kulturhøjskolen i Palæet, hvor vi som en fast del af programmet starter og slutter dagen med en sang, og der undervejs holdes en kort pause, hvor FOF byder på en kop kaffe/te og en croissant. Du er velkommen til kun at deltage i dette ene foredrag, men har du lyst til at være en fast del af vores fællesskab, så vær opmærksom på, at du kan spare lidt, ved at tilmelde dig alle forårets fire foredrag samlet her

Billedtekst: Udsnit af Anton Graffs portrætmaleri af prinsesse Louisa Augusta, ukendt årstal. Sønderborg Slot. Foto: Wikimedia Commons