Skip to content

Vær opmærksom på, at vi opdaterer vores systemer fra den 21. sep. kl. 18 til og med den 22. sep. kl. 02. Det vil i dette tidsrum ikke være muligt at foretage tilmeldinger.

Drengene på Livo

Afvigernes Ø - Livø Anstalten 1911-1961

Afvigernes Ø - Livø Anstalten 1911-1961

Fra 1911-1961 husede Livø 743 såkaldt kriminelle, asociale og moralsk åndssvage mænd, der i samtiden var erklæret uønskede i det omgivende samfund. Anbragt på ubestemt tid og på overlægens nåde. Livø Anstalten midt i Limfjorden var en filial af De Kellerske Anstalter, Nordeuropas største åndssvageanstalt beliggende mellem Vejle og Fredericia, og fungerede i 50 år som en isolationsanstalt for mænd, mens den kvindelige pendant fra 1923 var Sprogø. På Livø var mændene afskåret fra resten af samfundet. Den eneste udvej var for mange flugt, sterilisation eller kastration.

Få til foredraget et indblik i et af de mindre kendte kapitler i Danmarkshistorien, hvor velfærd og racehygiejne gik hånd i hånd, og mød undervejs Micha, Hans Anton, Oluf, Henry Rudolf og Kaj Orla, der tilsammen var anbragt på øen i mere end 87 år.
Maria Clement Hagstrup er historiker og museumsinspektør på Vesthimmerlands Museum, som har Livø som en del af sit museale ansvarsområde. Hun stod sammen med historieprofessor ved Aalborg Universitet Poul Duedahl bag særudstillingen ”ANBRAGT – Livø Anstalten 1911-1961”, og i fællesskab har de skrevet bogen ”Afvigernes ø”, som udkom på Gads Forlag den 22. februar 2023. Derudover har de begge deltaget i DR-dokumentaren fra 2023 ”Nyrup – søn af en udstødt”.