FOF fortsætter den succesfulde Fredagshøjskole med seks foredrag fra både verdenshistorien, nutidens spørgsmål og kultur.
Med i pakken planlægges en udflugt.
Fredagshøjskolen arrangeres i samarbejde med Folkeuniversitetet.
Foredragene afholdes på Haderslev Bibliotek, Månen, fredage kl. 10.00-12.00.
22. september 2023
"Dengang vi drog af sted" ved organist Mette Nørup og lærer Poul Nørup, Esbjerg
En vandretur gennem grænselandet. Billeder, sang og fortælling.
Vandreturen begynder i det sydvestligste hjørne af landet, hvor Vadehavet, Danmark og Tyskland mødes. Vi går i grænselandet hele vejen til Padborg, hvorefter vi følger Gendarmstien, der er kendt som én af Danmarks smukkeste vandreruter. Området er også kendt for den historie, der udspillede sig i 1864, hvor vi mistede hertugdømmerne Slesvig, Holsten og Lauenburg. Ligeledes har genforeningen i 1920 sat markante spor i hele området. I forbindelse med foredraget skal vi synge sange, se billeder og høre fortællinger om egnen og de nationale følelser, der siden 1864 har været en del af grænselandets identitet.
6. oktober 2023
"Dybbøl 1864 - da Sønderjylland gik tabt" af Jørn Buch, cand.phil. i historie
Der er stadig krig om Sønderjylland, i hvert fald omkring markeringen af nederlaget i 1864, og dermed om dens betydning for den danske identitet.
For 150 år siden tabte danskerne på Dybbøl til den prøjsiske overmagt. Kampene blev af en af de deltagende soldater kaldt for ”slagtebænken”. Danskerne ville kæmpe mod en overmægtig modstander uanset, hvor mange danske der ville gå tabt, for at sikre sig en god forhandlingsposition ved de internationale fredsforhandlinger i London. Efter konferencens sammenbrud pga. det danske NEJ erobrede prøjserne Als, hvilket blev dommedag for Danmark med besættelsen af hele Jylland – og tabet af Sønderjylland ved freden i Wien.
Foredraget vil gøre rede for baggrunden for krigen og nederlaget i 1864 og for de forspildte chancer for en fred på konferencen i London efter stormen på Dybbøl den 18. april 1864. Samtidig vurderes det totale nederlags betydning for den danske selvforståelse efter 1864.
13. oktober 2023
Udflugt til Historiecenter Dybbøl Banke
På Historiecenter Dybbøl Banke får vi en guidet rundtur. I fortællingen om den enkelte soldat sættes krigen i 1864 i perspektiv.
Vi skal også besøge på Dybbøl Mølle.
Udflugten foregår i busser fra Hertug Hans Plads kl. 9.15. Forventet hjemkomst vil være ca. kl. 17/18.
Frokost er med i prisen, men drikkevarer er på egen regning.
27. oktober 2023
"Afvigernes ø – Livø Anstalten 1911-1961"
– ved historiker og museumsinspektør Maria Clement Hagstrup
Fra 1911-1961 husede Livø 743 såkaldt kriminelle, asociale og moralsk åndssvage mænd, der i samtiden var erklæret uønskede i det omgivende samfund. Anbragt på ubestemt tid og på overlægens nåde. Livø Anstalten midt i Limfjorden var en filial af De Kellerske Anstalter, Nordeuropas største åndssvageanstalt beliggende mellem Vejle og Fredericia, og fungerede i 50 år som en isolationsanstalt for mænd, mens den kvindelige pendant fra 1923 var Sprogø. På Livø var mændene afskåret fra resten af samfundet. Den eneste udvej var for mange flugt, sterilisation eller kastration.
Få til foredraget et indblik i et af de mindre kendte kapitler i Danmarkshistorien, hvor velfærd og racehygiejne gik hånd i hånd, og mød undervejs Micha, Hans Anton, Oluf, Henry Rudolf og Kaj Orla, der tilsammen var anbragt på øen i mere end 87 år.
Maria Clement Hagstrup er historiker og museumsinspektør på Vesthimmerlands Museum, som har Livø som en del af sit museale ansvarsområde. Hun stod sammen med historieprofessor ved Aalborg Universitet Poul Duedahl bag særudstillingen ”ANBRAGT – Livø Anstalten 1911-1961”, og i fællesskab har de skrevet bogen ”Afvigernes ø”, som udkom på Gads Forlag den 22. februar 2023. Derudover har de begge deltaget i DR-dokumentaren fra 2023 ”Nyrup – søn af en udstødt”.
17. november 2023
"Ulven kommer - om ulve og ulvejagt i gamle dage" ved Jakob Ørnbjerg, kulturhistoriker, ph.d.
I 2012 vakte det stor opstandelse, da en død ulv dukkede op i Thy, men det er ikke første gang, at der har været ulve i Danmark. I dette foredrag skal vi se nærmere på ulvens Danmarkshistorie, dens tilstedeværelse og ikke mindst jagten på den fra de ældste tider og frem til 1800-tallet, hvor ulven forsvinder fra vore breddegrader. Undervejs vil der komme et bud på, om en sønderjyde på noget tidspunkt er blevet bidt eller måske endda spist af en ulv.
24. november 2023
"Kriser, inflation" ved professor Christian Bjørnskov
Tekst følger
8. december 2023
"Korsbæks stærke kvinder i mit hjerte" ved skuespiller og foredragsholder Henning Hansen
En sprudlende skildring af Lise Nørgaards stærke kvinder og den fuldstændig usminkede sandhed om os alle i den historiske fortælling, der udspiller sig i Korsbæk 1929-1947 i Erik Ballings mesterinstruktion. Vi kender og elsker dem. Foredraget/causeriet fokuserer især på: Korsbæks stærke kvinder: Agnes, Kathrine, Elisabeth, Maude, Ingeborg, Misse og fru Fernando Møhge…
Der er Humor, Kærlighed, Visdom og Kristendom i Korsbæk
Grisehandleren og hans kone Kathrine er ypperste gesandter for humoren og kærligheden i den lille købstad, og vi oplever, hvordan de med underfundig humor lader ”KÆRLIGHEDSBOMBEN” eksplodere, da Kathrine forærer Daniel en pony med ordene: ”Kom Daniel, den er din - sådan en får man, når man er en god og kærlig dreng”.