Skip to content

Vær opmærksom på, at vi opdaterer vores systemer fra den 21. sep. kl. 18 til og med den 22. sep. kl. 02. Det vil i dette tidsrum ikke være muligt at foretage tilmeldinger.

Khat, kaos og Kalashnikov

Khat, kaos og Kalashnikov

Off-road trip i ukendt land

”Rundrejse i Sydsudan” eller ”Strandferie i Somalia” er ikke ligefrem dét, rejsebureauerne skilter med. Og Udenrigsministeriets rejsevejledning er klar: ”Bliv væk. Det er farligt!”

Jeg bliver nysgerrig og tænker: ”Det må være muligt. Der må bo helt almindelige mennesker, som ønsker en helt almindelig hverdag med kærestesorger, nabostrid og krænkelseskultur, og der må være en form for fungerende samfundsstruktur.”

Jeg har altid været tiltrukket af steder, som de færreste kender, eller som synes at være utilgængelige af den ene eller anden årsag, og jeg rejser oftest ud fra filosofien om, at er der en plet på et landkort, så kan man komme dertil og eksistere, for det er der nogle lokale, der gør.

Jeg fandt ud af, at den nordlige del af Somalia løsrev sig fra Somalia i 1991, kalder sig selv for Somaliland og faktisk var selvstændigt i seks dage i 1960. Sydsudan blev selvstændigt i 2011, har status som verdens yngste nation, er verdens næstmindst udviklede land, hvor det er lettere at få fat i en Kalashnikov end en halv liter vand, og hvor der hersker fuldbyrdet kaos og anarki.

Jeg tog et par hurtige beslutninger, da muligheden bød sig, og fik nogle uforglemmelige oplevelser i to af verdens mindst attraktive turistdestinationer.

Tag med på disse helt unikke rejser med de mest bizarre rejseoplevelser langt væk fra alfarvej i ukendte lande med slyngelstatsprædikat, hvor det meste synes at være kaos, og hvor børn stadig bliver bange, fordi de aldrig har set en mand med lys hud.

Jeg blev anklaget for spionage og forhørt på en somalisk flådestation. Jeg strandede i Adenbugten og gik på bunden af Det Røde Hav. Jeg kom i nærkontakt med mennesker, som aldrig havde set et hvidt menneske før. Jeg blev vækket af maskingeværsalver. Jeg var så privilegeret at interviewe den levende legende, utrættelige Dr. Edna Adan. Jeg har for første gang nogensinde bestukket en embedsmand, og jeg har fået et ganske særligt forhold til værelse 207 på Palm Africa Hotel i Sydsudans hovedstad Juba.