Skip to content

Tak for din interesse. Fra torsdag d. 28. sep. kl. 17.00 til mandag d. 2. okt. kl. 5.00, kan du desværre ikke tilmelde dig vores kurser, foredrag, ture, arrangementer eller rejser via hjemmesiden, da vores administrationssystem skal opdateres. Men send gerne en mail på sonderjylland@fof.dk hvis der er noget du ønsker at sikre dig en plads på, så kontakter vi dig når vores systemer er klar igen.

Sønderjylland – grænselandet mellem dansk og tysk

Sønderjylland – grænselandet mellem dansk og tysk

– grænselandet mellem dansk og tysk

Sønderjylland er historisk set landet mellem Kongeåen og Ejderen – landet, som også er blevet kaldt for Slesvig. De to begreber dækker det samme. Sønderjylland/Slesvig var fra Vikingetiden en del af det danske rige men blev i løbet af Middelalderen et særskilt hertugdømme, som fra 1460-1864 blev forbundet med det tyske hertugdømme Holsten. 

Den danske konge var således hertug af Sønderjylland/Slesvig med sig selv som lensherre, og han blev desuden hertug af Holsten og dermed tysk fyrste med den tyske kejser som sin lensherre. Denne dynastiske konstruktion blev udfordret, da man efter Den Franske Revolution begyndte at tænke i demokratiske baner ud fra nationale forestillinger. 

Foredraget vil gøre rede for de statsretlige og dynastiske forbindelser mellem Sønderjylland/Slesvig og Danmark på den ene side og Det Tyske Kejserrige på den anden side. Og der vil blive gjort rede for de nationale konflikter mellem dansk og tysk fra 1830-erne og frem til Genforeningen i 1920.