Skip to content
FOF Sønderjylland Livø lille ø i havet

Livø - "Det grønne paradis"

Få steder i Danmark er der så idyllisk som på Livø - "Livets Ø". Den billedskønne natur med smukke kystskrænter og en af Danmarks fineste egeskove. Men for få årtier siden var Livø alt andet end et paradis. I 1911 overtog De Kellerske Anstalter Livø. Set med nutidens øjne var Livø snarere en djævleø, for sammen med Sprogø i Storebælt udgjorde Livø engang to isolerede fangeøer, der husede hver sin anstalt for "de underlødige", som myndighederne dengang kaldte dem - man mente, at de syge, de farlige og de uønskede burde spærres inde på en øde ø.

Øen blev de følgende 50 år anvendt som internat for åndssvage og ofte kriminelle mænd og udgjorde et selvstændigt samfund, der stort set var selvforsynende.

Livet på øen var ikke som i et normalt fængsel. De anbragte kunne gå frit omkring, og det var deres opgave at passe landbruget, skovbruget og mejeriet på øen. Flere forsøgte at flygte over isen til Fur, hvilket oftest havde en uheldig udgang - de blev bare sejlet tilbage til Livø og kom i isolation. På den tid havde Livø 200 beboere, hvoraf halvdelen var under Åndssvageforsorgen, mens den anden halvdel var de ansatte og deres familier. Ø-anstalten blev nedlagt i 1961 og efterlod en lille institutionsby af smukke bygninger. I dag bor der ca. 10 faste beboere på Livø, og Naturstyrelsen driver økologisk landbrug på øen fra den gamle avlsgård.

Fra færgelejet er der ca. 700 meters gang til byen. Vi starter med frokost, og herefter møder vi vores lokalguide, som vil vise os rundt på øen i et par timer og fortælle om stedets spændende men også uhyggelige historie. Efter lidt tid på egen hånd tager vi færgen retur til fastlandet med lidt af Danmarkshistorien i bagagen.

Turen egner sig ikke for dårligt gående eller kørestolsbrugere.

Inkluderet i prisen

 • Kørsel i 4-stjernet bus
 • 1 x Livø med lokalguide
 • Morgenkaffe og rundstykke
 • 1 x sandwich
 • Eftermiddagskaffe og kage
 • Repræsentant fra GIBA Travel

Opsamling:
Kl. 06.30 - Afkørsel 70 Rødekro v/McDonald’s
Kl. 07.20 - Fredericia v/Rema 1000, Strevelinsvej
Kl. 07.50 - Afkørsel 59 v/Vejle Transportcenter
Hjemkomst ca. kl. 20.30 (Rødekro)

Information

 • Dato 03.05.2024-03.05.2024
 • Adresse Opsamling Rødekro - McDonalds
  Kometvej 2
  6230 Rødekro
 • Bemærkninger GIBA Travel er teknisk rejsearrangør. Tilmeldingen er bindende og vores almindelige afbestillingsregler er derfor ikke gældende. Eventuelle tilkøb afregnes direkte med GIBA Travel.

Datoer

Dato Tid Sted Navn
1 Fredag 03.05.2024 06:30-20:30 Opsamling Rødekro - McDonalds Gina Banke
FOF Sønderjylland Gina Banke

Gina Banke

Det fynske rejsebureau GIBA Travel arrangerer rejser til en stor del af Europa. 
Ejeren Gina Banke har boet i mere end 16 år i Frankrig og har i alle årene arbejdet inden for turist- og vinbranchen. Hun er rejseleder på mange af rejserne - især vinrejserne til Frankrig - men også til Italien, Tyskland og Spanien. 
Samtidig er Gina Banke også foredragsholder med bl.a. vinrejser men også vinsmagning og madlavning på programmet. 
GIBA Travel arrangerer kvalitetsrejser inden for områderne kultur, velvære, opera, krydstogt og gourmet til et modent publikum. 
Rejserne er med oplevelser ud over det sædvanlige og med et højt fagligt indhold. 
GIBA Travel benytter sig af erfarne rejseledere med en faglig viden inden for området.
”Det er ren forkælelse og godt tilrettelagte og varierede programmer,” siger mange, der har rejst med GIBA Travel siden begyndelsen. Og noget er der om snakken!
GIBA Travel mener, at alle engang imellem har brug for at blive forkælet på den ene eller anden måde:
Få fast chauffør, udflugter med guider, kulinariske oplevelser, ny viden om kultur og historie og se og oplev
noget, du ikke finder andre steder. Noget, der er skønt at glæde sig til, dejligt, mens det varer, og rart at tænke tilbage på.