Skip to content

Syltning og fermentering

Både min mor og min mormor har altid syltet, bagt og lavet mad fra bunden. Jeg har været så heldig at kunne kigge dem over skuldrene og senere bl.a. selv læse meget mere om det hele suppleret med kurser. For mig har det altid været helt almindeligt at "gemme sommeren på glas", hvad end det så var jordbærrene fra haven, brombærrene fra hegnet, agurkerne fra drivhuset eller overflod fra andres haver.
At åbne sådan et glas på en vinterdag bringer sommeren tilbage – udover, at man ved, hvad der er i, så smager det jo også godt!
Til daglig arbejder jeg som folkeskolelærer og underviser bl.a. i madkundskab, hvor jeg håber at kunne føre glæden ved at frembringe mad helt fra bunden videre, som det også er tilfældet her.
Der vil være en aften med fokus på det søde, en aften med fokus på det sure og sluttelig en aften med fermentering.
Sødt kan fx være syltetøj og chutney. Surt kan fx være klassisk syltede rødbeder og råsyltede agurker. Og så fermenterer vi kål mm.
Du lærer forskellige metoder til syltning.
Alt foregår på et niveau, hvor alle kan være med uanset forudsætninger i et køkken.


Medbring selv mindre glas til syltetøj, større glas til rødbeder mm. - det kan sagtens være rengjorte genbrugsglas med skruelåg.
Til fermentering skal der bruges 2x1-1,5 l glas med patentlukning.
Der må påregnes udgifter til råvarer (ca. 200 kr. alt efter sæsonprisen), der afregnes direkte med underviseren.

Information

  • Dato 09.03.2023-16.03.2023
  • Adresse Broager Skole
    Nejsvej 19
    6310 Broager
  • Lokale E 43
  • Bemærkninger Bemærk, at råvarer som udgangspunkt ikke er indregnet i kursusprisen. Denne vil derfor skulle afregnes direkte med underviseren efter hver mødegang. Så vidt muligt oplyser vi om forventet udgift til råvarer på hjemmesiden. Er den ikke oplyst, er du velkommen til at kontakte os. Det kan være en god idé at medbringe et forklæde til vores madlavningskurser.

Datoer

Dato Tid Sted Navn
1 Torsdag 09.03.2023 18:30-21:00 Broager Skole Mette Juhl Petersen
2 Torsdag 16.03.2023 18:30-21:00 Broager Skole Mette Juhl Petersen

Mette Juhl Petersen

Mit navn er Mette Juhl Petersen, jeg er 58 år gammel og så heldig at være både kone, mor, svigermor, farmor og mormor til en voksende flok.

Oprindeligt er jeg uddannet kjoleskrædder og faglærer inden for beklædning. Senere er jeg uddannet folkeskolelærer og skolebibliotekar. Nu har jeg sluppet folkeskolen og underviser bl.a. senhjerneskadede voksne udover, at jeg har forskellige hold hos FOF - lige fra at være i køkkenet med inspiration til plantebaseret mad til dét at arbejde med selvforsyning i det små, både i teori og i praksis.

Jeg bor på Broagerland, hvor dét, der startede som dyrkning af grønt i en almindelig lille landbohave, da vi flyttede herud for 16 år siden, kom til også at omfatte en jordlod på naboens mark og over årene har udviklet sig til at have fokus på en højere grad af selvforsyning. 

Have har jeg haft, i skiftende omfang, lige siden jeg var barn.

At dyrke jorden betyder meget for mig, og det er specielt nogle af de gamle frøsorter, der interesserer mig. Jeg er ivrig frøsamler i foreningen Frøsamlerne, der bevarer gamle danske sorter. Og det kan jeg så fortælle meget mere om i et par timer eller mere!

Alt dét, jeg dyrker, ender i vores køkken, hvor der koges, syltes, henkoges, fermenteres, tørres mm., så vores husholdning er så selvforsynende som muligt. Dels er det vigtigt for mig at vide, hvad det er, vi putter i munden, dels er jeg optaget af, hvordan de gamle sorter igen kan finde anvendelse i en moderne husholdning. Det gælder fx tørrede ærter og bønner.

I køkkenet har jeg opholdt mig, siden jeg var barn, hvor jeg har kigget min mormor og min mor over skuldrene. Som voksen har jeg arbejdet i forskellige køkkener, og madglæden er et vigtigt omdrejningspunkt, også når vi mødes i familien. Det er altid godt at samles omkring et måltid mad, både med nogle man kender og nogle, som man lige har mødt!

Jeg er nysgerrig af natur og optaget af naturen, hvilket afspejles i mine fritidsinteresser, som spænder fra alt fra plantefarvning af garn med planter indsamlet på mine gåture til læsning af faglitteratur om havebrug.

Min viden og nysgerrighed deler jeg gerne med andre, også dig, uanset om det handler om mad, have eller noget helt andet. Og dét uanset, om du er begynder indenfor området eller lige så nørdet, eller erfaren, som mig!