Skip to content
Christine Rebekka Hyssing

Københavnske 1800-tals-kvinder

Københavnske 1800-tals-kvinder

Mød nogle markante kvindeskikkelser, både betydelige og det modsatte – men i alle tilfælde personer, der rører fortællerens og nok også lytternes hjerter. Blandt emnerne er:

Constanze Nissen var enke efter Mozart. Hun giftede sig med ambassaderåd Georg Nikolaus Nissen og de boede en række år i København – uden at der var noget særligt over det, for komponisten var hurtigt næsten glemt.

Christine Rebekka Hyssing var guldaldermaleren Eckersbergs første kone. Hun var desværre ludoman og satte både ægteskab og familie lykke over styr. Hun tilbragte flere år i fængsel for tyverier pga. sin spillelidenskab. Eckersberg måtte lade sig skille fra hende. Hun endte med at blive alkoholiker og levede i bunden af samfundet.

Støvlet-Cathrine er kendt som den næsten vanvittige kvinde med mange titler, bl.a. bordelmutter, der i en periode var den vanvittige kong Christian den Syvendes partner, når der skulle smadres barer, cafeer og bordeller.

Emma Hartmann var i første halvdel af 1800-tallet noget så sjældent som komponist, udover at være husmor, mor til flere børn og gift med den tids førende danske komponist J. P. E. Hartmann.

Lucile Grahn var den første store danske balletstjerne, måske den allerstørste, kæmpede på sin måde for kvinders rettigheder til eget liv og karriere, veninde med Grevinde Danner

Sophie Ørsted var Adam Oehlenschlägers søster og Andreas Sandøe Ørsteds hustru. Hun var ven med en stor del af kultureliten i den danske guldalder, og hun var med sin skønhed og sødme en ”muse” for flere kunstnere og videnskabsfolk.