Skip to content
Thomas Vinterberg og Anne Sophia Hermansen

Thomas Vinterberg og Anne Sophia Hermansen

Oplev Oscar-vindende Thomas Vinterberg i samtale med kulturkommentator Anne Sophia Hermansen

Torsdag den 27. maj kan du hjemme i din egen stue opleve den Oscarvindende filminstruktør Thomas Vinterberg, når han sammen med Anne Sophia Hermansen, gæster FOF’s online-studie til en samtale om livet med film, om unge og alkohol, succes og meget andet.

Thomas Vinterberg, der jo nok er en af de mest kendte danskere i disse dage, er gæst hos FOF Sydjylland, hvor alle får mulighed for at være med via FOF’s online-studie.

Thomas Vinterberg blev optaget på Den Danske Filmskole i København i 1989 som den yngste elev nogensinde. Fire år senere afsluttede han sin uddannelse med kortfilmen Sidste omgang (1993) med en ung Thomas Bo Larsen i hovedrollen. Siden har han stået bag flere prisbelønnede film, bl.a. De største helte, Festen, It’s All About Love, Dear Wendy, En mand kommer hjem, Submarino, Jagten, Far from the Madding Crowd, Kollektivet, Kursk og senest filmen Druk.

I Druk følger man fire gymnasielærer og venner, som beslutter sig for at afprøve en teori om, at mennesket er født med en halv promille for lidt. I takt med at genstandene ryger ind, skrider eksperimentet fremad for nogle og af sporet for andre.

Thomas Vinterberg kalder filmen for en slags hyldest til druk og livet selv. Man skal ikke forvente en løftet pegefinger, men derimod et nuanceret billede på alkoholkulturen i Danmark. I sin takketale til Oscar-uddelingen sagde Vinterberg, at Druk var en film om at ”miste kontrollen over livet lavet i en periode, hvor jeg selv mistede kontrollen over mit”. Som det jo nok er de flest bekendt, mistede Thomas Vinterberg sin datter, som skulle have været med i filmen, ved en trafikulykke, netop da optagelserne var startet.

Filmen havde premiere 24. september 2020. Filmen har udover Oscar-prisen også modtaget en række andre priser og nomineringer, bl.a.: Årets danske spillefilm ved Robert Prisen i 2021, Silver Shell for bedste mandlige hovedrolle ved San Sebastian Film Festival, bedste ikke-engelsksprogede film ved BAFTA-uddelingen samt nomineringer til fem Bodilpriser.