Skip to content
Lær mere om børn med særlige forudsætninger hos FOF Sydjylland

Er mit barn højt begavet?

Børn med særlige forudsætninger 1

Om at opdage og omfavne barnets særlige forudsætninger

De fleste synes nok begrebet "højt begavet" er ret selvforklarende. Derfor bruger man for nemhedens skyld oftest dette begreb, når man skal beskrive et barn, som har særligt nemt ved at tilegne sig læring. Men begrebet er lidt "old school", da vi i mange år godt har vidst, de børn, som har de hurtige hjerner, kan være tilsvarende udfordret på andre områder. Derfor har det i stedet været forsøgt at gøre begrebet "med særlige forudsætninger" gældende for at beskrive, at der oftest er tale om en skæv profil. ”Særlige forudsætninger” dækker nemlig over, at personen på samme tid har både store potentialer indenfor nogle områder, men samtidig ofte også sider, hvor der viser sig udfordringer. Om barnet så er på den måde fra fødslen - eller om det er miljøet og måske understimulering - som giver denne asynkronitet - det er der til gengæld meget forskellige holdninger til.

I dag ligger mange oplysninger selvfølgelig online - det gør forskellige intelligenstests også. Så mange forældre sidder alene og undersøger information ift. deres børn, men mangler nogen at udveksle erfaringer med, samt at kunne komme et sted, hvor de mange informationer bliver bundet sammen til et hele. Det gør vi op med på denne workshop - som er den første af 3 workshops - for forældre, bedsteforældre eller på anden måde ressourcepersoner til et sådant barn, teenager eller ung voksen.

Vi skal nemlig bruge en lille dag på at blive klogere på, hvordan man finder ud af, om barnet hører til denne gruppe, og hvordan man i så fald griber det an. En ”workshop” er netop et sted, hvor du selv er med i arbejdet. Der vil være tid til at reflektere, diskutere samt dele dine erfaringer med andre.

På workshoppen gennemgås og arbejdes der med

 • Intelligensbegrebet vs. det at ”have særlige forudsætninger”
 • Kendetegn ift. alder
 • (Stereo)typer inden for høj intelligens
 • Myter og fakta om det at være højt begavet
 • Asynkron udvikling
 • "Hvordan griber jeg det an, hvis mit barn har særlige forudsætninger?"

Workshoppen er åben for alle. Dit barn behøver ikke være en bestemt alder for, du kan få noget ud af at deltage.

Workshoppen er den første ud af 3 workshops, og har det primære fokus på, hvordan man som forælder, bedsteforælder eller ressourceperson, finder ud af, om et barn har særlige forudsætninger, samt hvordan man griber problemstillingen an.

Information

 • Dato 19.03.2023-19.03.2023
 • Adresse Løgumkloster Distriktskole
  Grønnevej 1
  6240 Løgumkloster
 • Lokale kl.lokale 10 D
 • Bemærkninger Workshoppen er en af tre workshops i rækken om "børn med særlige forudsætninger" med forskellige temaer. Alle tre workshops kan tages uafhængigt af hinanden.Der vil være en mindre materialeudgift til kopier, som afregnes direkte med underviseren.

Datoer

Dato Tid Sted Navn
1 Søndag 19.03.2023 09:00-15:15 Løgumkloster Distriktskole Tina Refning Larsen
Tine Refning Larsen
Underviser

Tina Refning Larsen

Tina har været en af pionererne indenfor ’børn med særlige forudsætninger’ i Danmark og har efterhånden 20 års erfaring indenfor området.

Hun startede tilbage i 2002 med at være Gifted Children Koordinator hos Mensa Danmark, og grundlagde herfra det, som i 2005 blev til foreningen Gifted Children.

Senere har hun været skoleleder på Mentiqa Odense og efterfølgende konferencemanager, da Odense i 2015 var vært, da World Council for Gifted and Talented Children (WCGTC) holdt deres internationale konference i byen.

De seneste år har Tina primært kigget mod udlandet for at samle inspiration. Hun er medlem at de største internationale foreninger, og blandt andet delegeret for Danmark hos netop WCGTC og certificeret hos den amerikanske forening, SENG (Supporting the Emotional Needs of the Gifted) til at afholde afklaringsforløb for forældre.