Skip to content
Collage med billeder fra programmet for Fredagshøjskolen i efteråret 2023

Fredagshøjskolen

Fredagshøjskolen i efteråret 2023

Kom med på Fredagshøjskolen og oplev 7 spændende foredrag og en fantastisk tur

Hvad er det egentlig, der er baggrunden for, at vi jævnligt hører om Tyrkiet i både den ene og den anden sammenhæng? Det får vi en indflyvning til, inden vi begiver os ud i et efterår med afvekslende fortællinger.

Den røde tråd er, at dem, der var her før os lagde grunden til det, vi har nu… og hvordan har vi så håndteret det. Munkerepublikken i Grækenland klarer sig helt uden kvinder. I Sønderjylland måtte kvinderne klare sig uden mænd. I Fæsted ofrede man til de førkristelige frugtbarhedsguder. Kvinder og mænd fik Danmark til at blomstre… og fortidens lægevidenskab gjorde, hvad den kunne med det, man vidste dengang. De Hvide Busser hentede så mange hjem som muligt - men hvad var det egentlig der skete?

Det bliver spændende at høre om… velkommen til Fredagshøjskolen i efteråret 2023.

 

Højskole programmet

Der tages forbehold for ændringer og justeringer i programmet.

Medlemskabet af Fredagshøjskolens efterårssæson 2023 er personligt. Medlemskabet giver adgang til Fredagshøjskolens foredrag - og til udflugten - og kan ikke overdrages til andre.

 

15. september

Atatürk - det moderne Tyrkiets grundlægger
v/ Jørn Buch, lektor

Det moderne Tyrkiet blev grundlagt af Mustafa Kemal i 1923. Han fik senere tilnavnet Atatürk, som betyder Tyrkernes Fader. Atatürk havde under 1. verdenskrig vist sig som en moderne og vestligt orienteret militær leder. Med kampene mod grækerne i 1920-21 gik det gamle Osmanniske Rige i opløsning og ud af kampene blev Atatürk den nye leder, som afskaffede Sultanatet og Kalifatet og som gennemførte en modernisering af Tyrkiet.

Jørn Buch fortæller om Atatürk baggrund og udvikling, hans reformer af det moderne Tyrkiet i vestlig retning som en sekulær stat og for hans svære arv til eftertiden. Der vil i foredraget blive trukket linjer af Tyrkiets historie op til vore dage, til Erdogan som en i første omgang moderne og fremsynet leder, der i dag er ved at fjerne Tyrkiet fra Atatürk arv.

 

29. september

Sønderjyske kvinder 1923-2023
v/ Lis Mikkelsen, forfatter og foredragsholder

De sønderjyske piger blev brugt som symbol i mange år. I sange og digte blev kvindernes rolle romantiseret. Der var ikke megen romantik over virkeligheden.

Da de danske embedsmænd kom til Sønderjylland i 1920, mødte de kvinder, der havde haft store udfordringer. Hør historien om almindelige kvinder fra landet, fra byen, fra det tyske og det danske. Hør om diakonisser, husmandskoner, en modstandskvinde og en kvindelig politiker.

Fortalt af forfatter Lis Mikkelsen, som har skrevet bøgerne Rhinen-Rhone-retur, Fra Vestergade til Vestfronten, Bogens Højskole, Hun rev sønderjyske børn ud af ørnens kløer, Jacob Michelsen – en af håbets mænd, Kampen om sproget, Helene Hanssen – et liv i strid og kærlighed og Lad de små børn komme til mig

 

6. oktober

Når alting bli´r som aldrig før
v/ Jørgen Gleerup, cand.theol., sognepræst

Fortællinger og sange om at være hinandens verden og hinandens skæbne.

At holde af, holde om, holde ved og holde ud.

Et causeri om kærlighedens pris og nødvendighed gennem de gode dage og de svære dage.

Programmet bindes sammen af fællessange med guitar-akkompagnement.

 

27. oktober

Pestlæger og åreladning - fortidens lægevidenskab
v/ Rasmus Wichmann, forfatter og cand.mag. i historie

Prøvede man virkelig at kurere hovedpine ved at bore huller i kraniet? Opfandt man virkelig mundbind i middelalderen? Kunne man kurere kønssygdomme med kviksølvforgiftning - og kan læger bruge igler til noget? Historiker Rasmus Wichmann skiller overtro fra fakta. Bivirkninger af dette foredrag kan indeholde: Rædsel, latter, forundring og oplysning. Ikke for sarte sjæle!

 

10. november

Athos - munkerepublikken med flere end 2.000 munke og lukket land for kvinder
v/ Leo Schmidt, forfatter og langturssejler

Munkerepublikken ved det hellige bjerg Athos er den græsk ortodokse kirkes hovedsæde og et selvstændigt område af Grækenland. Her lever mere end 2000 munke et asketisk og tilbagetrukket liv i bøn og meditation. Athos er lukket land for kvinder og omgærdet med en del mystik. Begrebet turist eksisterer ikke her. Kun som pilgrim har man mulighed for at få adgang.

Fortælleren tager tilhørerne med på en flere dage lang og begivenhedsrig pilgrimsrejse i munkenes lukkede verden. Især munkenes kost og høje gennemsnitsalder gør deres levevis ekstra interessant. Kræft er en stort set ukendt sygdom, og mange munke opnår en høj alder, så på Athos kan der hentes inspiration til sund og livsforlængende kost.

 

17. november

De Hvide Busser - redningsaktionen til KZ-lejrene
v/ Paul Rochler

Omtrent 17.500 fanger blev mod slutningen af den 2. Verdenskrig reddet ud af de tyske kz-lejre gennem den såkaldte 'Bernadotte-aktion'.

Internationalt anses aktionen, som også kendes under navnet 'De Hvide Busser', for at være svensk, men den havde også et stærkt dansk islæt.

Kruså-Padborg-området spillede en helt afgørende rolle under aktionen og De Hvide Busser udgør en meget central komponent i den sønderjyske erindring om Besættelsen.

Hør Paul Rochler fortælle om baggrunden for denne redningsaktion, men ikke mindst om et par af de personer, der påtog sig denne opgave - en opgave som kom til at præge dem resten af livet.

 

24. november

Ofringer til de førkristne frugtbarhedsguder - om det nyopdagede hellige område ved Fæsted og Harreby
v/ Lars Grundvad, arkæolog, museumsinspektør på Museet Sønderskov i Brørup

I 2016 fandt detektorholdet TRP den hidtil største guldskat fra Danmarks vikingetid på en sønderjysk mark mellem Harreby og Fæsted, 12 km fra Ribe. Skatten har siden været udgangspunkt i mange små og større artikler samt endnu flere foredrag. Fælles for al formidlingen har været at undersøge og forklare hvorfor så store værdier blev samlet ved Fæsted, og hvorfor de blev begravet. Var det gemt for fjender, eller ofret til guderne?

Nu har nye detektorfund og udgravninger kastet et interessant lys over dette. Ved hjælp af mange våben- og bronzefund, flere guldsager og en helt nyopdaget flot sølvskat kan vi nu belyse et hidtil uopdaget helligområde, som på mange måder minder om det, som kendes så godt fra Uppåkra i Skåne samt Tissø og Lejre på Sjælland. Spørgsmålet er derfor, om vi er begyndt at finde og forstå et førkristent helligt område, som indtil 2016 kun kunne anes i herredets navn, som er tilegnet Frej.

Vi skal derfor se på fund. Mange flotte fund. Og ud fra dem prøver vi at se på dette område i det sønderjyske, som sandsynligvis vil skrive sig ind blandt de vigtigste regioner i dansk forskning i jernalder og vikingetid samt i studiet i det førkristne Danmark.

 

1. december

Udflugt til Korsbæk på Bakken

Fra klokken 07.00 er der tjek-ind i caféområdet på KUC. Ved tjek-ind får du udleveret en madpose og du kan forsyne dig med 1 rundstykke, ost, pålæg, smør og marmelade fra buffeten. Posen tager du med ud i bussen, så du kan nyde din morgenmad undervejs. Vi sørger for at få kaffe og te med ombord.

Klokken 07.30 kører vi - og sætter kursen mod Sjælland. Turen går til Korsbæk på Bakken.

De lokale guider viser os rundt i husene og stuerne, som vi kender så godt - mens vi hører de gode historier og knytter an til de gode minder fra Matadorserien.

Frokosten spiser vi på restaurant Postgaarden, som åbner specielt for os. I dagens anledning er menuen labskovs med rødbeder og sennep - med en øl til.

Verdens ældste forlystelsespark ligger rundt om Korsbæk – og den holder åbent til jul. Vi kommer til at opleve Bakken hyllet ind i julestemning med markeder og julehjerter og alt, hvad der hører til i hjerternes fest. Dyrehaven bliver lyst op af alverdens julelys og hyggelig julestemning. Måske møder vi julemanden? Pjerrot? - jo, mon dog ikke… 

Bakkens gader og stræder bliver forvandlet til ét stort julemarked, spækket med spændende produkter og lækkerier. Du finder nok også et hyggeligt sted at sidde med en forfriskning…

Så nyd oplevelsen mens vi er der…for sidst på eftermiddagen kører vi hjemad igen. Vi regner med at være i Kolding klokken ca. 21.

Prisen indeholder:

  • Kørsel i moderne langtursbus med erfaren chauffør
  • Rejselederservice
  • Morgenkaffe/te med frisk brød, smør, ost, pålæg og marmelade
  • Du smører selv dit brød fra buffet i caféområdet og tager det med ombord i bussen
  • Vi sørger for kaffe og te i bussen
  • Frokost med en øl eller sodavand
  • Guidet omvisning i Korsbæk
 

 

Tidspunkter og ruter og indhold er vejledende og afhænger af mange ting, som først afklares, når vi er tæt på afgang. Man skal være selvhjulpen for at kunne deltage på turen.

Eller køb dem enkeltvis

I enkelte tilfælde, hvor det ikke giver mening at tilmelde sig hele højskoleprogrammet, kan man være heldig stadig at kunne tilmelde sig de enkelte foredrag - og måske udflugten. Vi har samlet dem til dig herunder...