Skip to content
Fra et højskoleforedrag i et af Rødding Centrets lokaler: Deltagerne sidder og lytter imens foredragsholderen fortæller

Historisk Højskole

Historisk Højskole 2023-2024

Kom med fra begyndelsen - hør de gode historier, fortalt af eksperter på hver deres felt - tilmeld dig i dag. Spred budskabet og tag dem med, som du kender...

Velkommen til Historisk Højskole sæson 2023-24, som byder på 2 udflugter. Den ene til koldkrigsmuseet REGAN Vest - den anden til Bismarcks hjem og KZ-lejren Neuengamme i Tyskland. Der er maksimalt 50 pladser på hver udflugt, som fordeles efter ”først-til-mølle” princippet.

I mere end én forstand kommer vi langt omkring i denne sæson. Over 16 spændende dage trækker vi tråde fra historien op til dagsaktuelle begivenheder eller hører om noget af det, der er gået forud. Jernkansleren Otto von Bismarck endte sine dage på et lille slot efter Tysklands samling. Samme sted, som De Hvide Busser havde samlingssted, da de hentede KZ-fanger hjem til Danmark og Sverige. Tyskerne fra østprovinserne blev til flygtninge, det gjorde nazispidserne også og søgte tilflugt i Flensborg.

Efter freden fulgte den kolde krig – og atomtruslen, så regeringen og regenten skulle beskyttes. De sønderjyske kvinder måtte klare det hele, mens mændene var i krig i tysk tjeneste under Den Store Krig og det blev ikke meget bedre, da mændene kom hjem igen og hertugdømmet blev forenet med kongeriget.

Svenskekrigene gjorde også ondt i Sydjylland – men efterlod nogle sølvskatte i jorden, som nu er dukket op. Det er ofringerne fra 1.000 år f.Kr. også... Der er SÅ meget at fortælle om og det hele hænger sammen… indimellem hygger vi os med god musik og sang og taler om noget helt andet.

 

Højskoleprogrammet

Der tages forbehold for ændringer og justeringer i programmet.

Medlemskabet af Historisk Højskole 2023-2024 er personligt. Medlemskabet giver adgang til Historisk Højskoles foredrag - og til udflugterne - og kan ikke overdrages til andre.


13. september

Atatürk - det moderne Tyrkiets grundlægger
v/ Jørn Buch, lektor

Det moderne Tyrkiet blev grundlagt af Mustafa Kemal i 1923. Han fik senere tilnavnet Atatürk, som betyder Tyrkernes Fader. Atatürk havde under 1. verdenskrig vist sig som en moderne og vestligt orienteret militær leder. Med kampene mod grækerne i 1920-21 gik det gamle Osmanniske Rige i opløsning og ud af kampene blev Atatürk den nye leder, som afskaffede Sultanatet og Kalifatet og som gennemførte en modernisering af Tyrkiet.

Jørn Buch fortæller om Atatürks baggrund og udvikling, hans reformer af det moderne Tyrkiet i vestlig retning som en sekulær stat og for hans svære arv til eftertiden. Der vil i foredraget blive trukket linjer af Tyrkiets historie op til vore dage, til Erdogan som en i første omgang moderne og fremsynet leder, der i dag er ved at fjerne Tyrkiet fra Atatürk arv.

 

27. september

Regelbau - Tyske bunkers i Dansk tjeneste
v/ Rasmus Wichmann, cand.mag. i historie, bl.a. museumsassistent på Stevnsfort

Da 2. verdenskrig var forbi stod Danmark med et imponerende fæstningsanlæg på den jyske vestkyst. Det var blevet bygget af tyskerne for at imødegå en invasion.

Nu besad Danmark de tyske kanoner, bunkers og stål. Men skulle Danmark forsvares mod Sovjetmagten i en 3. verdenskrig, så pegede kanonerne i den forkerte retning!

Vi hører om, hvordan det danske forsvar prøvede at indarbejde tyske anlæg i den store koldkrigsstrategi. Historiker Rasmus Wichmann prøver til slut at besvare det store spørgsmål: Nyttede det noget?

Fortællingen kan ses som en introduktion til Historisk Højskoles udflugt den 11. oktober til REGAN Vest - selv om fortællingen er et selvstændigt foredrag.

 

11. oktober

REGAN Vest - Hvidsten Kro og Blicheregnen med nedkastningsområderne
Heldagsudflugt fra Rødding Centret

Vi kører klokken 07.30 og sætter kursen direkte mod Skørping, 219 km nordpå, for at besøge koldkrigsmuseet REGAN Vest, der ligger skjult 60 meter under en kridtbakke og blev opført i al hemmelighed i 1960’erne. I tilfælde af en atomkrig skulle ca. 350 personer bringes i sikkerhed her - regeringen, embedsmænd og den siddende regent.

Indgangen er skjult for fjenden af en gul murmestervilla - og bunkeren står uberørt og er fuldt møbleret med alt originalt interiør intakt.

Vi får morgenkaffe og brød i bussen - og vi starter besøget med at spise frokost i museets café inden vi begiver os ind og ned i bunkeren til halvanden times rundvisning. Undervejs ser vi regeringens situationsrum, regentens værelse, opholdsstuen og kantinen. Når vi passerer krydspunktet med sluse, tonstunge trykdøre og dieselgeneratorer, der skulle forsyne anlægget med strøm 60 meter under jorden, går alvoren op for os. Vi besøger - og hører om - bl.a. forsvarsministeriets gang, soverummene, luftindtaget og ventilationen, kommunikationsafdeling og lægevagt…

Ude igen sætter vi kursen mod gammeldags æblekage og en tiltrængt kaffe på den historiske Hvidsten Kro. Her hører vi om kroens betydningsfulde rolle i danmarkshistorien og frihedskampen under anden verdenskrig inden vi kører ud til nedkastningsstederne med lokal guide - og måske bliver der tid til at slå et smut forbi pastor Blichers mindestue…

Mættet af indtryk - og æblekage - kører vi sydpå mod Rødding Centret efter en lang dag med fokus på historien.

FOF yder et klækkeligt tilskud til Historisk Højskoles udflugt.

Prisen indeholder:

  • Kørsel i moderne langtursbus med fodstøtte, flystole, klimaanlæg, serveringsborde, køleskab og erfaren chauffør
  • Morgenkaffe og brød i bussen
  • Rejselederassistance
  • Frokost på Koldkrigsmuseet bestående af 3 stykker klassisk, dansk smørrebrød. Ved tilmelding, vælg mellem:

Pakke 1: Æg og rejer med mayo og citron, hamburgerryg med italiensk salat og roastbeef med remoulade, ristede løg og høvlet peberrod

ELLER

Pakke 2: Kartoffelmad med mayo og bacon, rullepølse med løg og sky og steg med rødkål og surt.

Til frokosten kan der vælges mellem et glas vin, 1 øl (0,4 liter), sodavand (0,5 liter), Adelhart økologisk saft (0,25 liter) og Danskvand (0,5 liter) - inkluderet i prisen - og bestilles ved bordet.

  • Entre til REGAN Vest
  • Halvanden times guidet rundvisning i Koldkrigsmuseet REGAN Vest
  • Eftermiddagskaffe med gammeldags æblekage på Hvidsten Kro
  • Fortælling om Hvidsten Kro, familien Fiil, Hvidsten Gruppen m.v.
  • Tur med lokal guide ud til Hvidstens Gruppens nedkastningsområder


Pris pr. person kr. 795

Pris for ikke-medlemmer af Historisk Højskole 2023-2024 kr. 1.195 (forudsætter at der er ledige pladser, når deltagerne på Historisk Højskole har tilmeldt sig)

 

25. oktober

Tiden mellem solkult og Ragnarok - arkæologien ved Fæsted år 1000 f.Kr. til 500 e.Kr.
v/ Lars Grundvad, arkæolog, museumsinspektør på Museet Sønderskov

Senest ved midten af 500-tallet e.Kr. var verdenssamfundene brudt sammen. Årsagen var vulkanudbrud, ingen vækst, hungersnød og en altfortærende pandemi. Op mod to tredjedele af Europas befolkning forsvandt ved denne tid, og for menneskene dengang må verden have været et skræmmende, dunkelt sted. Man ofrede derfor guld for at få solen, lyset og livet tilbage; for at overleve.

Ved Fæsted og Harreby i Sønderjylland ser vi klare spor efter denne tragiske og kolde tid. Siden 2018 har Museet Sønderskov nemlig udgravet en plads nord for Fæsted i Sønderjylland - en plads som hurtigt er blevet anerkendt som en meget vigtig lokalitet for forståelsen af de førkristne religioners udvikling igennem mere end 1500 år. Der er udgravet offerhuse med våben- og guldofringer, tykke kulturlag med depoter af mønter og personligt udstyr, og ikke mindst har vi udgravet en pragtvogn, som lå nedgravet i et hus. Sammen vidner fundene om en alsidig religion og om ofringer til de guder, som knyttes til både krig og frugtbarhed. I tiden før man flyttede religionen ind i offerhusene, så kulten helt anderledes ud. Den foregik i den frie natur og lader til at være knyttet til gravhøjene i landskabet og store samlinger og til megen ild!

I dette foredrag skal vi se på alle sporene efter tidernes religion, på ofringer og på landskaber. Målet er at vise, hvad der gik forud for den tid, hvor Fæstedskatten fra 900-tallet blev ofret også ved Fæsted. Sammen vidner alle opdagelserne nemlig om en egn, som er gennemsyret af kult og religion samt rige slægters tilstedeværelse; en egn som de kommende år vil lære os meget om den førkristne tid i Danmark og i Norden.

 

8. november

Nazisternes sidste tilflugt
v/ Hans-Christian Davidsen, kulturredaktør på Flensborg Avis

Flensburg var i 21 dage Nazitysklands hovedstad. Efter Hitler ikke længere regerede fra Berlin, drog hans afløser, storadmiral Karl Dönitz, til Flensburg, hvor han, som rigspræsident, og den sidste regering fortsatte helt frem til den 23. maj 1945.

Hans-Christian Davidsen fortæller om de 2-3.000 nazister, der i krigens sidste dage flygtede til Flensburg, hvor nazisterne havde deres sidste lomme. Her lykkedes det mange af de helt store forbrydere at gemme sig, få nye identiteter eller starte på en frisk i fine stillinger.

Heinrich Himmler, leder af SS, gemte sig her og ligeså Rudolf Höß, kommandanten fra KZ-lejren Auschwitz, Den berygtede nazi-læge Werner Heyde, der slog 100.000 handicappede mennesker ihjel boede i Flensburg under navnet Dr. Sawade helt frem til 1959.

Rustningsminister Albert Speer, hærchef Alfred Jodl og storadmiral Karl Dönitz blev den 23. maj 1945 arresteret af briterne på Flensburgs politigård, den tidligere Gestapo-central. Alt dette og meget mere fortæller Hans-Christian Davidsen om.

 

15. november

Sønderjyske kvinder 1923-2023
v/ Lis Mikkelsen, forfatter og foredragsholder

De sønderjyske piger blev brugt som symbol i mange år. I sange og digte blev kvindernes rolle romantiseret. Der var ikke megen romantik over virkeligheden.

Da de danske embedsmænd kom til Sønderjylland i 1920, mødte de kvinder, der havde haft store udfordringer. Hør historien om almindelige kvinder fra landet, fra byen, fra det tyske og det danske. Hør om diakonisser, husmandskoner, en modstandskvinde og en kvindelig politiker.

Fortalt af forfatter Lis Mikkelsen, som har skrevet bøgerne Rhinen-Rhone-retur, Fra Vestergade til Vestfronten, Bogens Højskole, Hun rev sønderjyske børn ud af ørnens kløer, Jacob Michelsen - en af håbets mænd, Kampen om sproget, Helene Hanssen - et liv i strid og kærlighed og Lad de små børn komme til mig.

 

22. november

Et halvt århundredes lidelser i Sydjylland - skattefund fra Svenskekrigene i 1600-tallet
v/ Lars Grundvad, arkæolog, museumsinspektør på Museet Sønderskov

Den jyske halvø blev ramt af krige i 1620’erne, 1640’erne og 1650’erne. Store slag og direkte krigshandlinger var der heldigvis forholdsvis få af, men landet var i lange perioder besat af fjendtlige styrker eller allierede lejesoldater, som stort set opførte sig på samme måde. Krav om høje løbende leverancer af penge og forsyninger vekslede med plyndringer, ødelæggelser og vold. I 1658-59 kom hertil en dødelig epidemi, som i dele af det syd- og sønderjyske område blev til den værste katastrofe i århundreder.

Oplægget her har til formål at skabe et overblik over 1600-tallets skattefund fra de syd- og sønderjyske egne. For skattene fortæller meget om et rigt samfund, som løbende igennem årtier faldt sammen, og hvor alle samfundslag led under stridighederne og under de sygdomme, der fulgte. Vi skal derfor se på store - ofte nyligt opdagede - sølvskatte og på deres fundomstændigheder og sammen skal vi se, hvor meget ny viden man kan trække ud af disse fund.

 

6. december

Europæiske miniputstaters bemærkelsesværdige overlevelseshistorier
v/ Jan Tvernø, eventyrer og foredragsholder

Tag med på et godt gammeldags road trip rundt i Europa, når eventyreren besøger nogle af kontinentets mindste lande - Luxembourg, Liechtenstein, San Marino, Monaco og Andorra. Han dykker ned i deres spændende og meget forskelligartede historie, samtidig med at han leder efter den gode og sjove historie.

Jan Tvernø har altid interesseret sig for geopolitik og undret sig over, hvordan Europas små, men meget succesfulde, lande har overlevet verdensdelens mange store omvæltninger siden forrige århundredeskifte.

På sin vej vil han også besøge en italiensk eksklave i Schweiz, en spansk eksklave i Frankrig og ikke mindst den italienske kommune, som i 1963 erklærede sig selvstændig fra Italien, da de mente det bevist, at kommunen aldrig havde været en del af Italiens samling i 1800-tallet.

 

10. januar

Mit græske eventyr... mytologien, antikkens storhed og demokratiets fødsel
v/ Leo Schmidt, langturssejler, forfatter med historie og samfundsforhold som speciale

Tro og tillid og vores vestlige kulturs fødsel og udvikling - byder dagen på.

Tag med på en interessant rejse med sejlbåden Galadriel langs de billedskønne og historisk interessante græske kyster. Det er fortællinger fra mytologiens magiske verden og om oraklet i Delfi med historier om skæbne og spådomme, der på forunderlig vis er blevet til virkelighed. Her er stof til tankers frie fortolkning.

På Athens Akropolis ser vi beviser på antikkens storhed. Det er stedet, hvor videnskabsmænd og filosoffer lægger grunden til vores kultur. Teatret skaber til debat. Der stilles spørgsmål med hvorfor og hvordan - Ord bliver til magt. Demokratiet bliver født.

"Menneskets største bedrift er sket ved at tale sammen og de største nederlag ved ikke at tale sammen" (Stephen Hawking). Et citat, der igen er blevet højaktuelt.

Sejladsen fortsætter til andre betydningsfulde steder, inden vi når til Rhodos, tempelriddernes ø. Her forlænges de historiske tråde, og de bindes sammen til en forståelse af vores vestlige kulturs udvikling frem til nutiden.

Bliv underholdt og få indsigt i vestlig kultur fra dens skabelse og frem til nutidens demokratiske styreformer og baggrund for at kunne forstå nutiden i et historisk perspektiv.

Foredraget er illustreret med flotte billeder. Det er levende fortalt og krydret med små anekdoter.

 

24. januar

Ole Pedersen Kollerød
v/ Hans Peter Rasmussen, foredragsholder og pianist

Han levede i første halvdel af 1800-tallet. To ting gør ham ualmindeligt interessant og bevægende. For det første var han den sidste person i Danmark, der blev henrettet ved halshugning. For det andet - og det er absolut det vigtigste: Denne sølle, ustuderede småforbryder med en gyselig opvækst og urimelige vilkår i sit korte liv, har givet os en enestående gave, nemlig sine erindringer. Skrevet i et ubehjælpsomt sprog er de en forklaring på, hvorfor han blev kriminel og morder.

De er også en sønderrivende anklage mod et samfund, der var hårdt og koldt mod dem, der ikke var med i de øvre lag. Og det enestående er, at med hans ”Min Historie” har vi det, man ellers ikke har: En beskrivelse af livet på den tid blandt de laveste klasser.

 

7. februar

Louis Armstrong - fra fattig dreng til verdensstjerne
v/ Søren Peter Frøsig, trompetist og sanger - og Brian Svendsen, klaver og klarinet

Louis Armstrong voksede op i et slumkvarter. Nytårsaften 1912 affyrede han en skarpladt pistol og blev anbragt på et drengehjem. Det banede vejen til et liv med musik - som bl.a. førte ham til Danmark op til flere gange mellem 1933 og 1967. Han medvirkede i bl.a. to danske spillefilm, f.eks. Kærlighedens melodi fra 1959.

Få den musikalske fortælling om Louis Armstrong, hvis trompetspil og sang gav ham en popularitet, som ikke er overgået af nogen anden jazzmusiker. Der er anekdoter og gode melodier i luften når de 2 musikere Jazz Med To leverer historierne og spilleglæde med et smil på læben.

 

21. februar

Flugten fra de tyske østprovinser
v/ Hans-Christian Davidsen, kulturredaktør på Flensborg Avis

Fordrivelsen af tyskerne fra områderne øst for floderne Oder og Neiße var verdenshistoriens største etniske udrensning. Fra 1945 til 1948 flygtede omkring 15 millioner tyskere fra de tidligere provinser Østpreussen, Pommern, Ostbrandenburg og Schlesien, samt fra Danzig- og Memelområderne og Sudetenland til Tyskland vest for Oder og Neiße - en kvart million også til Danmark. Et næsten astronomisk tal, så det er svært at forestille sig.

Disse tyskere flygtede enten af frygt for den fremadrykkende Røde Hær i første halvår 1945, eller de blev senere fordrevet af de sovjetiske eller polske myndigheder. De store landområder blev frakendt Tyskland og kom aldrig tilbage igen.

Gamle smukke byer som Königsberg blev lagt i ruiner, og der foregik uhyggelige krigsforbrydelser mod den tyske civilbefolkning, som dog skal ses i en kontekst - nemlig tyskernes bestialske fremmarch på østfronten fra 1941 til 1944.

Hans Christian Davidsen er forfatter og kulturredaktør på Flensborg Avis og har beskæftiget sig med temaet i over 25 år, han har skrevet kronikker om blandt andet sænkningen af flygtningeskibet »Wilhelm Gustloff«, researchet til en stribe af baggrundsartikler og lavet interviews med overlevende tyske flygtninge.

 

6. marts

Da jeg var lille og landbruget var stort
Jørgen Gleerup, præst, guitarist og sanger

Det var dengang hunden Laika kredsede rundt om jorden og frøken Hansen underviste i skolen. Det var dengang, Kresten Hjulmand kørte mælk til mejeriet og Henry From reddede et straffespark. Det var dengang kornet blev høstet med selvbinder og tærsket i tærskeværket. Det var dengang drengene lod håret gro, musikken hed pigtråd og Apollo 11 landede på månen.

En række erindringsbilleder fra livet på landet i 1950’erne og 60’erne - krydret med tidens viser og sange.

Livsfortællinger fra dengang for længe siden!

Jørgen Gleerup var sognepræst ved Ravnsbjergkirken i Aarhus 1983-1991 og ved Thorsager, Bregnet og Feldballe kirker 1991-2022.

 

20. marts

De hvide Busser - Befriet fra Hitlers helvede
v/ René Meyrowitsch, idémand bag filmen - 

BEMÆRK - foregår i Rødding Bio

Vi mødes i Rødding Bio - hvor René Meyrowitsch holder et oplæg på ca. 20 minutter, hvorefter filmen Befriet fra Hitlers Helvede bliver vist. Efter pausen er der mulighed for at stille spørgsmål.

Filmen varer en time og er vist på DR2 flere gange. Foredragsholderens bror og forældre var i KZ lejren Theresienstadt og blev reddet hjem af De Hvide Busser og overlevede. Befrielsen fra KZ-lejrene er den største redningsaktion i Danmarkshistorien, udført af frivillige. Der blev reddet ca. 17.000 KZ-fanger. Mange har aldrig fået fortalt den sande historie om De Hvide Busser - eller fået undervisning i det i skolen.

De Hvide Busser havde samlingssted i Friedrichsruh - og dagens fortælling kan ses som en introduktion til Historisk Højskoles udflugt den 17. april til Friedrichsruh - selv om fortællingen er et selvstændigt foredrag.

Uddrag af statsminister Mette Frederiksens brev til René Meyrowitsch:

”De Hvide Busser var en ganske særlig bedrift. Den måde, hvorpå danske frivillige begav sig ud på en farefuld færd gennem et krigsramt Tyskland for at redde nordiske fanger ud af koncentrationslejrene viser et enestående mod og samfundssind.
Tusind tak for dit arbejde med at formidle den vigtige del af vores fælles historie.”

 

3. april

Otto von Bismarck - jernkansler og rigssamler
v/ Jørn Buch, lektor

Bismarck er en af Europas absolut største politiske begavelser. Men han er også fortsat en meget omstridt person, da han samtidig var en hensynsløs og kynisk pragmatiker, som brugte alle til rådighed stående midler for at nå sine mål.

For danskerne står han som den negative erobrer af Sønderjylland i 1864, men for mange tyskere blev han helten, som samlede og skabte det moderne Tyskland i 1871 - gennem tre krige, gennem jern og blod, som han selv sagde.

Jørn Buch vil gøre rede for Bismarcks bemærkelsesværdige karriere og især lægge vægten på hans ansvar for krigen mod Danmark i 1864. Men vil også fortælle om hans konflikter med Østrig som prøjsisk ambassadør sammen med hans tre krige, som medførte Tysklands samling i 1871.

Til sidst vil hans moderate udenrigspolitik blive diskuteret, hans bevidsthed om ikke at skabe problemer med det nye store Tysklands mange naboer – heller ikke med Danmark efter 1864.

Bismarck var det nye Tysklands ubestridte leder, indtil kejser Wilhelm II’s afskedigelse af ham i 1890; ”da lodsen gik fra borde!”.

Dagens fortælling kan ses som en introduktion til Historisk Højskoles udflugt den 17. april til Friedrichsruh - selv om fortællingen er et selvstændigt foredrag.

 

17. april

Udflugt til Friedrichsruh og Neuengamme

Vi kører fra Rødding Centret klokken 7 og sætter kursen mod det tidligere hertugdømme Lauenborg så vi kan være fremme i Aumühle klokken 11 for at besøge Bismarck-Museum Friedrichsruh og Otto von Bismarck Stiftung. Begge udstillinger fortæller om jernkansleren og levendegør historierne. Hvis familien på slottet Friedrichsruh tillader det, er der mulighed for at besøge mausoleet, hvor Bismarck hviler sammen med sin kone, fru Johanna. Det var slottet Friedrichsruh, som var samlingsstedet for De Hvide Busser, da de kom for at hente KZ-fanger fra bl.a. Neuengamme.

Frokosten venter på os i restauranten på Fürst Bismarck Mühle - møllen, som hørte til Grev Frederik Lippes store jagthytte da slottet Friedrichsruh var hyttens gæstehus. Frokosten, sammen med en øl eller sodavand, er inkluderet i turens pris.

Efter en god frokost, kører vi gennem den smukkeste natur mod KZ-Gedenkstätte Neuengamme - koncentrationslejren - hvor vi møder den lokale, dansktalende, guide, som de næste 3 timer viser os rundt og fortæller både lejrens og sin personlige historie, hvor familien fra det Danske mindretal var interneret i lejren.

Efter en begivenhedsrig dag kører bussen os nordpå mod Rødding Centret, som vi regner med at nå klokken cirka 21.

FOF yder et klækkeligt tilskud til Historisk Højskoles udflugt.

Prisen indeholder:

  • Kørsel i moderne langtursbus med fodstøtte, flystole, klimaanlæg, serveringsborde, køleskab og erfaren chauffør
  • Morgenkaffe og brød i bussen
  • Rejselederassistance
  • Entré til Bismarck museum og Otto von Bismarck Stiftung
  • Frokost på Fürst Bismarcks Mühle - inklusiv en øl eller sodavand
  • Tre timers guidet rundvisning i KZ-lejren Neuengamme


Pris pr. person kr. 595

Pris for ikke-medlemmer af Historisk Højskole 2023-2024 er kr. 895 (forudsætter at der er ledige pladser, når deltagerne på Historisk Højskole har tilmeldt sig) 

 

Medlemskabet af Historisk Højskole 2023-2024 er personligt. Medlemskabet giver adgang til Historisk Højskoles foredrag - og til udflugterne - og kan ikke overdrages til andre.

Eller køb dem enkeltvis

I enkelte tilfælde, hvor det ikke giver mening at tilmelde sig hele højskoleprogrammet, kan man være heldig stadig at kunne tilmelde sig de enkelte foredrag - og måske en udflugt. Vi har samlet dem til dig herunder...