Skip to content

Kulturhøjskoler efterår 2021

For dig, der er interesseret i kultur og samfundsforhold. 
I et hyggeligt fællesskab møder du foredragsholdere, der fører dig rundt om mange facetter i tilværelsen: Historie, etik, personlige skæbner, sang, musik, dannelse og aktuelle samfundsspørgsmål. Vi mødes 5 gange i løbet af foråret, hvor der uddybes og belyses emner, som er meningsfulde for vores liv.
Foredrag:
”Nordboer, klimaændringer i Arktis og Grønlands natur” / Uwe Lindholt
Grønland, verdens største ø, har oplevet 3 eskimoiske og en nordisk indvandring, og med den sidste blev Grønland herpå en del af det norske og senere dansk-norske rige. Hvorfor forsvandt Nordboerne? Var det klimaændringer, sygdomme, konflikter med eskimoerne eller udvandrede de bare til sidst? Der vil blive fortalt om, hvordan Nordboerne levede og tilpassede sig forholdene i ca. 450 år i Grønland. Der fortælles desuden om tidligere og nuværende klimaændringer i Grønland og hvordan det har påvirket og i dag påvirker mennesker og dyr og planter. Hvem bliver taber og vinder ved et varmere klima i Grønland?

 ”Du lærer mig at være fri” / Anne Knudsen og Steen Valgreen - Voigt
Et foredrag om forfatteren Selma Lagerlöfs liv og kærlighed. Selma Lagerlöf var en foregangskvinde. Hun ville være en berømt forfatter, og det blev hun. I 1909 fik hun Nobelprisen i Litteratur, og hendes bøger er blevet oversat til 60 sprog. Hun ville have en uddannelse, og det fik hun - mod sin fars ønske.
Hun levede i en tid, hvor de traditionelle kønsroller kom til debat, og man begyndte at tale om hetero- og homoseksualitet. Hun klippede sit hår kort og kæmpede for kvindesagen og kvinders valgret. Hun styrede selv sit liv, blev økonomisk uafhængig og levede frem til sin død i 1940 sammen med kvinder. 

”Jutlandia, skibet, der var ladet med håb” / forfatter Søren Flott
Mere end 600 danske frivillige rejste til Fjernøsten på hospitalsskibet ”Jutlandia”. De ønskede at hjælpe krigens ofre i Korea og ydede fra 1951- 53 en kæmpe humanitær indsats ved at tage sig af flere tusinde sårede FN-soldater og civile koreanere. Det er historien om det berømte Røde Kors-malede skib, der blev sendt af sted på trods af politikernes modvilje, men senere blev et symbol på dansk medmenneskelighed og på Danmarks udenrigspolitik under den kolde krig.

 "Er vi de unge gamle – eller de gamle unge?"  / skuespiller Agnethe Bjørn og pianist Lisbeth Sylvest
En musikalsk stund om det at blive gammel, men ikke at have lyst til at være gammel. Om livet, kærligheden, venskabet, alderen og døden. For dem der har levet en stund og måske føler ”tidens tand” gnave i kroppen.

 ”Elvis Presley” / ved Stig Ulrichsen
Elvis Presley var kongen af Rock'n Roll, og en levende legende i hans egen levetid. Men hvordan var manden bag myten? Stig Ulrichsen fortæller den betagende historie om rockkongen Elvis Presley, og fortæller anekdoter som ikke har været fortalt før. Anekdoter som Elvis´ nærmeste venner og familie har fortalt til Stig og som han nu deler med tilhørerne, der kommer helt tæt på manden og myten Elvis Presley.

SE OG DOWNLOAD PROGRAM FOR HASLEV HER


SE OG DOWNLOAD PROGRAM FOR NYKØBING HER


SE OG DOWNLOAD PROGRAM FOR VORDINGBORG HER