Skip to content

Kulturhøjskoler Forår 2023

I hyggeligt fællesskab med andre, som interesserer sig for kultur, samfundsforhold og det meningsfulde liv, møder du foredragsholdere, der fører dig rundt i en eller flere af livets mange facetter: dannelse, etik, kunst, personlige skæbner, historie, sang, musik og aktuelle samfundsspørgsmål. 
Vi mødes 5 gange i løbet af foråret, hvor der belyses og uddybes emner, som har betydning for vores liv.

Programmet ser således ud

Kl. 9.30 Formiddagskaffe med brød. Fællessang fra Højskolesangbogen
Kl. 10.00 Foredrag
Kl. 12.00 Afslutning

Foredragsrækken ser således ud

Mit liv i cirkus
/ Irene Thierry
Irene Thierry vil tage dig igennem et visuelt og spændende foredrag om det at være født til et liv som cirkusartist og senere cirkusdirektør. Det er en fortælling om at være barn af cirkus, at være kvinde i en mandeverden, at rejse sig efter et styrt, at lave cirkus dengang og nu. Du vil også høre historien om kannibalerne fra Borneo, manden med gummiansigtet og andre gode cirkushistorier! Derudover kan du glæde dig til at opleve en del af kostumesamlingen og fortællingen om disse. 

Danmarkshistorien set gennem en tegneblyant / Kasper Heron Købke
Kasper Købke, som er en dansk prisbelønnet og anerkendt kunstner, vil i dette foredrag tage dig med ind i vores allesammens danmarkshistorie gennem de sidste 12.000 år, set gennem hans detaljerede blyantsstreg. Kaspers 6 historiske værker udgør samlet set et stort udsmykningsværk, som han har skabt til Borren - Højby Idræts- og Kulturcenter. Du vil komme helt tæt på de detaljerede værker og derved helt tæt på vores fælles historie med både sjove, fantastiske, livsbekræftende, hovedrystende, grumme, ondskabsfulde, uforståelige og morderiske fortællinger.

Kødets pris / Kristian Sloth
Journalisten Kristian Sloth vil give dig indblik i det moderne animalske landbrugs påvirkning af vores klima, miljø, biodiversitet, folkesundhed og økonomi. Landbruget udleder en tredjedel af Danmarks klimagasser og hvis regeringens 70 procents mål skal nås, skal hundredetusindvis af hektar jord omlægges til CO2-absorberende skov og natur - hvor skal den jord komme fra og hvad er nøglen til at komme videre? 

Mit Lolland-Falster / Mads Hagen
Hvem der bare kunne tage til Kenya, Svalbard eller dybt ind i Borneos jungle og komme helt tæt på giraffer, isbjørne og orangutanger! Sådan tænkte den professionelle naturfotograf, Mads Hagen i første omgang... Men så slog det ham: Hvad hvis man i stedet gik til det lokale og velkendte med samme ambition: at vise naturen som noget eksotisk og dyrebart? Og kort efter var kamera og camouflage pakket og han tog ud for at besøge de naturrigeste egne af sin hjemstavn Lolland-Falster.
Foredraget Mit Lolland-Falster er en genopdagelse af den danske naturs skønhed og skrøbelighed. Alt fra sommerfugle til havørne, bøgeskove til hule træer, vandkantens vadefugle til grævlingen i nattemørket – alt det smukke og forunderlige, der er en uundværlig del af det danske landskab. 

Udfordringen Kina / Jan Larsen
Tidligere Kina-korrespondent Jan Larsen vil i dette aktuelle, ambitiøse og underholdende foredrag give dig et skarpt billede af det kinesiske samfund, et skarpt billede af dagens Kina: fra politik til højteknologi, moral og ulighed. Det vil være et billede af kinesernes dagligdag - hvor de bekymrer sig om et skolesystem, der tærer på familiebudgettet og et arbejdsliv, der bliver mere ekstremt og presset. Censuren er benhård og overvågningen effektiv døgnet rundt. Vi får også et billede af skævheder i systemet og hvordan Kina samtidig præsterer imponerende projekter fx. i rummet og på skinner. 

Vi glæder os til at være sammen med dig på forårets kulturhøjskole!

Programmer for Nykøbing F, Haslev og Vordingborg uploades snarest


Filtrér