Skip to content
wildlife fotograf

Løvevild fortælling fra de syv kontinenter

Løvevild fortælling fra de syv kontinenter

Alene mellemnavnet ”Løvevild” siger en del. Det tager man ikke bare ud af det blå med en almindelig 8 til 16 hverdag i Danmark.
Og det er da mildest talt heller ikke en almindelig hverdag, som kendetegner Uri og Helle Løvevild Golman, som den 5. maj 2021 kl. 19 giver foredrag i Håndværkerforeningen i Horsens.

Parret er begge National Geographic fotografer og medlemmer af Eventyrernes Klub. For år tilbage satte de sig for at tage på ekspeditioner, 25 i alt, til de sidste vilde steder i verden på alle syv kontinenter. De kaldte det Project WILD.

De har sejlet i Arktis og på utallige floder og søer verden over. De har vandret i ørkener, jungler og ventet i timevis på at få det helt rigtige billede. De er blevet bidt af alverdens insekter, har haft malaria og fotograferet kystulven i Nordamerika, blot to centimeter fra kameralinsen.
TV2 dokumentarserien ”Vores Vilde Verden” fulgte de to fotografer på tre af deres ekspeditioner.

På parrets næstsidste ekspedition til Gabon, i Afrika, i december 2017 gik det galt. De to naturfotografer blev på et marked forsøgt dræbt af en mand med en kniv, og det gik hårdest ud over Uri Løvevild Golman, som blev stukket ti gange i bla. maven, hjertet, halsen og hovedet.

Efterfølgende lykkedes det læger på militærhospitalet i Gabons hovedstad, Libreville, at redde Uri Løvevild Golmans liv, selvom han havde mistet næsten alt sit blod. Han blev senere fløjet hjem til videre behandling på Rigshospitalet i København. Uris førlighed var umiddelbart gået tabt og havde mistet talens brug, og han stod foran langvarig genoptræning.

Men parret har på intet tidspunkt givet op. Uri er på vej til at få sin fulde førlighed tilbage og i august sidste år genoptog parret deres foredragsvirksomhed.

Og så tilbage til det nye mellemnavn. I en pressemeddelelse i forbindelse med det første foredrag efter genoptræningen fortæller Uri at han erindrer, at da Helle opdagede overfaldet, kastede hun sig ind i kampen, brølende som en løvinde, og parret formåede at få kniven vristet fra overfaldsmanden, selvom de begge var såret, Uri næsten fatalt. Derfor tog de mellemnavnet ”Løvevild”.

Parret har i 2019 oprettet ”WILD Nature Foundation”, som har til formål at arbejde med beskyttelse af verdens vilde dyr og natur. Fonden blev stiftet takket være hjælp fra advokat Knud Foldschack og flere donationer, i sommer 2019.
 
Ud over arbejdet i fonden har parret netop lagt sidste hånd på deres store fotografiske mesterværk bogen ”WILD” med billeder fra alle ekspeditionerne. Denne sælges og signeres naturligvis ifm foredraget.