Skip to content

Kroppens andet ur - den infradiske rytme

Denne video kan du kun se, hvis du accepterer alle cookies.

Kroppens andet ur - den infradiske rytme

Forestil dig at nogle sagde: ”bare ignorer din døgnrytme og spring nattesøvnen over”. Nej! Det ville ingen gå med på vel? Dybest set er det lige så skadeligt for kvinders helbred at ignorere sin månedlige biologiske rytme. 

Indhold

Døgnrytmen vs den infradiske rytme

Med udgangspunkt i, at rytmen er lige så vital for kvinders mentale og fysiske helbred som døgnrytmen sættes nu fokus på; ’Kroppens andet ur – den infradiske rytme’ – som er den anden biologiske rytme og helt unik for kvinder og piger. Ændringerne er helt specifikt knyttet til den kvindelige menstruationscyklus.

Døgnrytmen, også kaldet den cirkadiske rytme – er kendt og respekteret blandt alle yogaundervisere. Og man er til fulde klar over vigtigheden i at tilrettelægge og anbefale yogaprogrammer frem mod sengetid, der beroliger og understøtter en god nats søvn. 

Solid forskning til trods, er kendskabet til den infradiske rytme knapt så udbredt. Ved at leve og bevæge os i overensstemmelse med dette ’kroppens andet ur’, kan vi langt bedre give støtte til at balancere hormonerne, fremme den fertile og mentale sundhed, mindske stress, normalisere vægt og fjerne gener op til og under menstruation. 

I den ’infradiske rytme’ influerer seks forskellige systemer i kroppen: hjernen, forbrændingen, immunsystemet, mikrobiomet, stress-responsen og det reproduktive system. Som den liste påviser, så ændrer krop og hjerne sig markant i løbet af den månedlige menstruationscyklus. I de omtrent 35 år en kvinde har en menstruationscyklus bevæger hun sig månedligt igennem fire distinkte biologiske faser. I hver af disse faser er der naturlige udsving i hormoner som påvirker kropstemperatur, bindevæv, søvnrytme, energiniveau, følelser og kognition.

Som yogaunderviser skal du kende til denne biologiske rytme og de cykliske forandringer i kvinders biologi, da du på den måde bedst kan understøtte dine kursisters fysiske og mentale sundhed. For der forskel på hvilke yoga- og bevægelsespraksisser, der er optimale afhængig hvor i cyklussen du er. 
Ved træning af kvindelige elite-idrætsudøvere bruges denne viden allerede aktivt. Med færre skader, mindre stress og bedre resultater til følge. Og paradigmeskiftet om at bevæge sig mere i sync med kroppens andet ur er også på vej i yogaverdenen. Hvad denne viden betyder for moderne yoga og helt konkret kan omsættes i undervisningssituationen bliver du klogere på denne kursusdag. 

Udbytte

Yogaens lære er dybest set køns- og tidsløs, men de fleste yogatraditioner er skabt af mænd til mænd. Dog er de fleste yogaudøvere og yogalærere i Danmark i dag kvinder, og den kvindelige fysiologi er grundlæggende forskellig fra mænds. I vores undervisning reflekteres vores egen sansning af og viden om kvindekroppen. 

Lavpraktiske værktøjer og programmer: 

 • Introduktion til ’den infradiske rytme’; Forstå biologien og bliv helt opdateret på viden om kroppens andet ur. 
 • Konkret viden og øvelser til, hvordan du omsætter, det lærte på dine hold.
 • Pædagogiske greb til at differentiere undervisningen så den er i sync med den enkelte kvinde – til trods for at de er forskellige steder i den månedlige cyklus. 
 • Kendskab til de fire faser i den månedlige cyklus og hvordan du optimalt støtter dem via yogaen og simple life-hacks. 
 • Redskaber til at støtte dine kursister når de har gener, og viden om hvornår det er vigtigt, at du henviser til fagspecialister.
 • Genveje til at slippe gener og ubalancer i forbindelse med cyklus, fertilitet, sexlyst, nattesøvn og overgangsalder.
 • En øget adgang til din intuition og forståelse af det feminine princip i dit arbejde som underviser og i det professionelle møde med piger og kvinder.
 • Programmer med øvelser til den præmenstruelle fase og til at lindre og fjerne eventuelle gener her. 
 • Programmer til at lindre gener under menstruation.

Målgruppe

Denne workshop henvender sig til alle undervisere der har kvindelige elever på sine hold. 

Læringen er også oplagt til dig der ønsker at kunne lave specialiserede kurser i yoga for kvinder, fx dig der ønsker at:

 • Være underviser i efterfødsel.
 • At arbejde med kvinder i overgangsalderen.
 • At arbejde med kvinder der oplever stress og har hormonelle ubalancer.

Underviser

Laila Tórsheim. Cand.mag. i psykologi, yogalærer med speciale i yoga for kvinder og forfatter til bestselleren ”Dit hemmelige våben – en guide til din kvindelige cyklus”. 

Fakta om kurset   

Tid og sted 

Fredag den 28. april 2023 kl. 09.00-16.00 i Køge. 

Deltagerpris

Tilbud: Early Bird-pris á kr. 500,00 til og med 31. marts herefter er prisen kr. 650,00.

Øvrige deltagere uden for FOF-regi:
Tilbud: Early Bird-pris á kr. 1000,00 til og med 31. marts herefter er prisen kr.1300,00.

Klik og tilmeld dig kurset

Tid og sted 

Lørdag den 19. august 2023 kl. 09.30 - 16.00 i Charlottenlund. 

Deltagerpris 

Tilbud: Early Bird-pris á kr. 500,00 til og med 31. maj herefter er prisen kr. 650,00.

Øvrige deltagere uden for FOF-regi:
Tilbud: Early Bird-pris á kr. 1000,00 til og med 31. maj herefter er prisen kr.1300,00.

Klik og tilmeld dig kurset