Foredrag og debat

Højskole formiddage 2019/2020

Bemærk venligst at tilmelding til foredrag er bindende og billetter kan derfor ikke refunderes. 

Prisen er for de resterende foredrag i sæsonen 2019/2020 

I samarbejde med Kloster, Vor Frelsers, Sønderbro, Lundum-Hansted, Torsted og Tyrsted-Uth sogne tilbydes en række af spændende foredrag i dagstimerne. Foredragssæsonen starter august/september og slutter i marts/april. FOF´s populære højskoleformiddage byder på samvær, sang og foredrag. Vi er kendt for høj kvalitet - det er også vores mål i denne sæson. Har du spørgsmål til programmet, er du velkommen til at ringe til os på telefon 7625 8988.

Program for dagen (gældende alle mødegange i alle kirker)

  • 10.00 Dørene åbnes
  • 10.30 Fællessang
  • 11.00 Foredrag - del 1
  • 11.50 Frokost
  • 12.20 Foredrag - del 2 slut ca. kl. 13.00

Beskrivelse af de enkelte foredragsemner for den kommende sæson kan ses nedenfor. 

Læs mere om foredragene her

Mette Kathrine Jensen Stærk
Fra Thy til Christiania
Jeg brugte et år på at besøge 80 forskellige spillefolk – fra Thy til Christiania; det vil jeg fortælle om. Og om hvordan uddød vendsysselmusik pludselig var levende i Iowa. Jeg vil berette om selvoplevede spillemandshistorier, men man kan jo også arve historier, så nogle af de mest markante afdøde spillemænd vil også optræde i mine fortællinger og musik.

Ivonne Lindahl Pedersen
Tarmens magt – er det dig eller den der bestemmer?
Dette foredrag giver dig indblik i, hvordan de små væsner i tarmen styrer og forstyrrer dig, hvordan din tarm og hjerne kommunikerer og hvordan din sammensætning af kosten kan danne grundlag for blandt andet humørsvingninger og lavt energiniveau. Du får redskaber til selv bevidst at kunne påvirke dine tarmbakteriers velbefindende og dermed skabe de bedste forudsætninger for en god hjernekemi.

Gunhild Weisbjerg
Livet leves i flere spor.
Når de fleste af os lever et liv med ”sorrig og glæde” som grundvilkår, hvordan bærer vi så det ubærlige? Hvordan bevarer vi livsmodet og livsglæden, på trods af tårerne i vore minder? Hvordan vender vi mismod til livsmod? Bliv inspireret af en livsklog og kompetent foredragsholder, som vælger livsglædens og ukuelighedens spor, trods store livs-sår.

Poul Erik Rosenberg Jespersen
De danske konger - fyrige, flamboyante eller fyrstelige?
Hvordan var de egentligt; de danske konger? Vi har lært om dem i skolen, hørt om flotte bygninger, store fester og krige - hvoraf de fleste blev tabt. Dette er en historisk, men samtidig uhøjtidelig fortælling om de danske konger og en del af dronningerne, om deres sejre og nederlag, både nationalt og i privatlivet. Det er samtidig en fortælling om et Danmark fra storhed til fald. Fra vikingeriget, Valdemarerne og den nordiske union under Margrethe I til slaget ved Dybbøl, hvor den gamle drøm om et stort og betydningsfuldt rige brast i 1864. Følg med på en tour de force gennem den danske kongerække, som vi gerne vil opfatte som ubrudt fra Gorm den Gamle til vores nuværende regent; Margrethe II. 

Steen Ole H. Jørgensen
Fra almisser til velfærd for alle 

Foredraget gennemgår, hvordan det danske demokrati og velfærdsstaten udviklede sig i fem reformbølger fra ca. år 1800 til i dag. Reformerne var i starten præget af store demokratiske og sociale visioner. I dag er velfærdsstaten præget af krise, og de politiske partier mangler visioner og nye ideer til at videreudvikle demokratiet og velfærdsstaten. Det er endt i bureaukrati og administration. Det er farligt for et sårbart demokrati, der angribes både udefra og indefra.

Ole Sønnichsen
One dollar man
Bogen er netop udkommet -“One Dollar Man – historien om danskeren, der ændrede Anden Verdenskrig”, og den har fra starten lagt sig ind som nummer 1 på bestsellerlisten over biografier. 
Nu drager jeg på landevejen med et foredrag baseret på bogen – og den opsigtsvækkende historie om William S. Knudsen:
Den 28. maj 1940 ringede telefonen hos William S. Knudsen på kontoret hos General Motors i Detroit. I den anden ende var den amerikanske præsident Franklin D. Roosevelt på en linje fra Det Hvide Hus. Han havde brug for en mand, der kunne stille sig i spidsen for den amerikanske produktion af krigsudstyr under Anden Verdenskrig – og præsidenten havde kun én kandidat til jobbet: danskeren. For sin indsats ville han modtage én dollar om året.

Poul Gudberg
Kan man forsvare en pædofil? – eller en morder?
Er det overhovedet muligt? Hør m systemets regler og advokaters muligheder og pligter, samt sager som jeg har været involveret i. Hør om det fra en mand, for hvem det har været hverdag i 42 år.

Morten Bonde
Dømt blind  - hvad så?
Se muligheder frem for begrænsninger. Dømt blind – Hva` så? Et positivt foredrag - der smitter!
Morten Bonde – Senior Art Director hos LEGO - har en øjensygdom, der langsomt gør ham blind.”Hvordan finder jeg lys i livet, når alting omkring mig synes at blive mørkt”? Det spurgte han sig selv, da han var ramt af stress og depression og ikke anede, hvordan han skulle komme videre i sit liv. Morten brugte et år på at finde vejen, og dét er der kommet en humoristisk, rørende og yderst inspirerende historie ud af. ”Jeg besluttede mig for at ville se lysere på verden, og på et år fandt jeg nogle ret fantastiske værktøjer og en viden, som fik mig til at se helt anderledes på mig selv og hele verden omkring mig, og de opdagelser vil jeg gerne give videre”.  

Catalina Pena-Guillen og Jesper Sørensen
Det glemte eksperiment
I 1938 rejste 250 danskere til Venezuela for at opbygge en landbrugskoloni. Men noget gik galt, og det blev den eneste gang, den danske stat engagerede sig i en organiseret udvandring. I sommeren 1938 rejste 48 familier med skib til Venezuela. Familierne efterlod alt, hvad de ejede i Danmark, for at forfølge drømmen om et bedre liv i et land, de næsten intet vidste om.
Udvandringen til Venezuela blev første gang, den danske stat aktivt arbejdede for at oprette en koloni i et andet land, og det blev så markant en fiasko, at man aldrig forsøgte igen. Journalist Jesper Sørensen og ph.d. i jura Catalina Peña-Guillén har afdækket historien i bogen Det glemte eksperiment. Et glemt eksperiment, fordi de hjemvendte kolonister ikke fik megen opmærksomhed i Danmark, og i venezuelanske dokumenter er det betegnet som et eksperiment.

Lisbeth Weitemeyer
Genforeningens kvindeskikkelser – de satte præg på 1920’erne
Da Christian X red over den slettede grænse ved Frederikshøj Kro ved Tarps den 10. juli 1920 med den lille pige foran sig på hesten, var det den endelige markering af et genforenet Danmark. Vi skal høre om nogle af tidens markande, danske kvindeskikkelsers påvirkninger indenfor bl.a. kunst og kultur. Hvem var tidens idealer, hvem var toneangivende, hvordan var deres kamp for at udøve deres kunst og få taletid i et mandsdomineret samfund. 2. verdenskrigs var forbi. Danmark skulle genfinde sig selv både politisk og kulturelt. Men også i hjemmene begyndte tiderne at ændre familielivet og kvindens stilling. I slipstrømmen af kongens ridt over grænsen glemte mange krigens rædsler. Men de, der havde hørt bragene fra granaterne og skrigene fra de lemlæstede og døende kammerater, glemte den aldrig. Nogle kom hjem med sår på sjælen, mange kom aldrig hjem. Hvem var Hanne, Birgit og Ellen? En kone, kæreste eller en datter? De er her ikke mere, men vi har deres breve og deres historier. Derfor er de også med i fortællingen om genforeningens kvindeskikkelser.

Christian Rimestad
75 år senere: De fem onde år i Horsens
5. maj 2020 er det 75 år siden, den tyske besættelse af Danmark sluttede. Derfor er foråret 2020 oplagt til at kigge tilbage på den lokale modstandskamp. Hvor hurtigt kom den i gang, og hvor mange gik aktivt ind i kampen? Dannede Horsens fælles front mod den tyske besættelsesmagt? Hvor stor betydning havde sabotagen mod bl.a. jernbanerne? Hvordan stod Horsens, når det gælder nedkastning af våben? Og hvad var det lige, der skete, da Horsens blev uofficielt befriet 1. maj 1945? På basis af sine bøger om Horsens i årene 1940-1945 kaster journalist og forfatter Christian Rimestad et kritisk blik på "De fem onde år". Dette foredrag afholdes ikke i Sønderbro, men erstattes af Michael Jensen.

Anne Zibrandtsen
Europa rundt i VW
Anne vil fortælle om, hvad der fik hende til at købe en gammel bil, sætte den i stand, gøre den rejseklar og få styr på arbejdssituationen. Hør også om selve turen, de mange nye venskaber samt meget mere af det, hun mødte på sin vej gennem Europa. Dette foredrag afholdes ikke i Klosterkirken, men erstattes af Michael Jensen.


Michael Jensen

Kierkegaard og det moderne menneske
Hvad har Søren Kierkgaard at sige det moderne menneske og hvad kan vi, 164 år efter filosoffens død, bruge ham og hans tanker til? På en inspirerende, levende og involveret måde byder foredraget os inden for i Kierkegaards univers, og udover at vi vil blive udfordret på egne tanker, levevis og værdier, får vi ting med vi vil kunne omsætte til handling i vores eget liv. Vi kommer bl a. ind på Kierkegaards stadielære, på hvordan vi skaber mening og værdi i vores eget liv og på et af de centrale elementer i Kierkegaards forfatterskab, VALGET. Dette foredrag afholdes kun i Klosterkirken og Sønderbro.