Foredrag og kulturelle oplevelser

Fredagstræf i Portalen 2019

Bodil Heister

6. september 2019 
Preben Hartmann-Petersen
Marie Curie (Madame Curie) og hendes nærmeste familie
Blandt kvindelige videnskabsfolk rager hun op over dem alle med hele 2 Nobelpriser i henholdsvis Fysik (1903) og Kemi (1911).
Vi følger hende gennem barndommen og ungdomsårene til mødet med Pierre Curie og deres korte, men lykkelige ægteskab, hvor de får pigerne Irène og Eve.
I tiden sammen giver de, i udforskningen af naturlig radioaktivitet, menneskeheden det første virksomme (ikke-kirurgiske) redskab i kampen mod kræft og de bliver hurtigt verdensberømte.
Efter Pierres død overtager Marie hans professorat i Fysik ved Sorbonne Universitetet i Paris. Under en kærlighedsaffære bliver hun svigtet af sin ven, ja hele den franske nation vender sig imod hende. Selv kollegers misundelse må hun også tåle.
Med 2 Nobelpriser formår hun dog at slå sig internationalt helt til tops.
En af hendes gode venner var vor egen Niels Bohr, som hun gæstede ved flere lejligheder.
Ulykkeligvis dør hun af en arbejdsrelateret sygdom – 66 år gammel.


27. september 2019 
Mariette Tidemann
Japanmani
I 1853 åbnede Japan sine havne efter 217 års afsondrethed fra omverdenen. Handelen med det asiatiske land bragte spændende og eksotiske ting til Europa, som fik afgørende indflydelse på malerier af Monet, Manet, Degas, Pissarro og andre franske impressionister. Også tidens europæiske kunsthåndværk fik en japansk drejning.
 

25. oktober 2019
Tine Kragh
Kunsten i de danske kirker
Alt for få ved, hvilke kunstskatte der findes i de danske kirker og kan derfor ikke påskønne den smukke og righoldige kunst, vi har i dem. Kunsten i kirkerne fortjener på alle måder et større fokus end den får - både den ældre kunst men også den moderne. Kunsthistoriker Tine Kragh har specialiseret sig i netop det emne.
Dette foredrag vil bestå af en introduktion til kunst i kirken generelt- hvor vi vil se på både altertavler, andagtstavler og totaludsmykninger. Derefter skal vi opleve masser af forskellig og spændende kunst fra hele Danmark - med gode billeder. Vi vil opleve: Peter Brandes, Vejleå kirke, Svend Wiig Hansen, Kastrup kirke, Per Kirkeby, Gentofte kirke, John Kørner, Østerhåb kirke, Lin Utzon, Bagsværd kirke, Bertel Thorvaldsen. Vor Frue kirke, Arne Haugen Sørensen, Bregnet kirke, C. W. Eckersberg, Frederiksberg kirke samt mange flere. Vi vil se på kunst helt tilbage til kalkmalerier og frem til i dag- og nyde den unikke kunst i kirkerne og dens mangfoldighed.
Foredraget vil give alletiders mulighed for at opdage og belyse en del af vores kulturarv og god kunst, som ikke alle er opmærksomme på forefindes i de danske kirker. Foredraget ledsages af et rigt billedmateriale.


1. november 2019
Rasmus Krath
Cuba - Caribiens perle
Professionel eventyrer og foredragsholder 
Rasmus rejser Cuba tyndt og tager os med rundt i det både dragende smukke og hårdtprøvede land, som cubanerne kalder Caribiens perle. Rasmus opsøger det cubanske folk og lytter til deres historier om livet i den kommunistiske nation, der næsten i trods emmer af liv, salsa og løssluppenhed. Rasmus præsenterer det nutidige Cuba, mens han trækker tråde tilbage til landets kontroversielle historie, hvor Fidel Castro formåede at vinde over USA ved det berømte slag i Svinebugten i 1961. En sejr der gav Castro den opbakning fra cubanerne, som banede vej for Castro-familiens næsten 60 år lange jerngreb om landet. Et greb der nu, med indsættelsen af en ny præsident i 2018, er afsluttet. Rasmus spørger cubanerne: Hvordan er det at leve i Cuba uden Castro? 


15. november 2019
Bodil Heister
Vi synger julen ind
Vi synger efterårs – og julesange med Bodil Heister, der blev landskendt, da hun komponerede musikken til den meget populære TV-julekalender "Jul på Slottet". Hun har komponeret musik til en række film, teaterstykker og revyer, litterære cabaret'er samt en familieopera. Hun har medvirket som kapelmester og musiker ved en stribe af landets teatre, komponeret musik til H.C. Andersens digte, sat ny musik til Bellmans salmer og komponeret TV-vignetter. Hun er redaktør for bladet "Kapelmesteren", og desuden underviser hun i musik og rytmik på Det Kgl.Teaters balletskole.  


17. januar 2020
Ove Mynderup
Fra Hollywood til Broadway
Ove Mynderup har en lang karriere som professionel bassanger på Det Kongelige Teater. Denne eftermiddag kommer han og synger gode kendte filmmelodier, evergreens og musicals og binder det hele sammen med lidt anekdoter


14. februar 2020
Lars Halby

Anekdoter fra De skrå Brædder
Lars Halby er opera- og teaterformidler og en eminent rundviser i Operaen, Skuespilhuset og Det Kgl. Teater samt Det Ny Teater. Derudover er Lars tilknyttet adskillige andre teatre som formidler og er desuden skuespiller i mindre roller. Vi skal høre Lars fortælle om de personligheder, han har mødt i teaterverdenen og om hans eget alsidige arbejdsliv.  

6.marts 2020
Connie Svendsen

”Det lille ekstra” er også at sige ”farvel til brokkerøvene”
Spænd sikkerhedsbæltet og gør klar til takeoff, når stewardessen, Connie Svendsen går i luften med sit nyeste foredrag. Hun prikker til janteloven, gør op med ”brokkerøvene” og sætter fokus på styrken i vores forskelligheder.
Når Connie Svendsen går på arbejde i Thomas Cook Airlines, oplever hun sjældent en passager, som ikke orker en uge med sol, mad og drikke. Alligevel er der dem, som ikke kan sove for havets brus, eller dem, som synes, der er for meget sand på stranden. Hvad sker der lige?

27. marts 2020
Lise Nees

Danske hits fra 1960´erme og 70´erme
I disse to årtier begynder de danske sange at blive inspireret af musikken, eller hændelser, i udlandet. Alligevel forstår de danske komponister og tekstforfattere at finde deres egen stil. Fjernsynet bliver hvermandseje, og nu er det især her, man ser sangene bliver fremført af kunstnerne. Tiden er præget af både Det Danske og Det Internationale Melodi Grand Prix, protestsangere og Dansktoppens begyndelse. Dette bliver en festlig afslutning på sæsonen.

 

 

Holdoversigt
Hold Nr. Start Sted Underviser   Pris
38880
fre 11-09-20 14:00
Portalen, Greve
54 lekt.
Kr. 750
36883
fre 06-09-19 14:00
Portalen, Greve
54 lekt.
Kr. 1090