Fredagshøjskolen 2020

Fredagshøjskolen

Fredagshøjskolen

Fredagshøjskolen   -   Forår 2020

7 foredrag og 1 udflugt

8 dejlige dage fra 24. januar til 24. april 2020

I prisen er frokost i Korsbæk og Rådhuspandekager og et glas vin på Københavns rådhus inkluderet.

 

 

 

Program for Fredagshøjskolen forår 2020

100 året for genforeningen markerer vi med 2 gode fortællinger - og 2020 er også jubilæumsår for Cirkusrevyen. Og så slutter vi af med en tur på Bakken. Vi skal også omkring optakten til 2. verdenskrig, som jo buldrede over Europa for 80 år siden, med fortællingen om nazisternes kunstsyn og Pablo Picassos verdensberømte maleri Guernica. Lokalhistorisk hører vi om Holger Drachmanns liv og færden i Kolding. Så vi kommer vidt omkring, men der er op til flere røde tråde...

24. januar Nikolaj Andersen 
Cirkusrevyen gennem 85 år
I 2020 kan Cirkusrevyen fejre sit 85 års jubilæum og fremstår som landets ubetinget førende revyscene.
Skråt over for Cirkusrevyen ligger en anden gammel institution - Bakkens Hvile. Her optræder syngepigerne med skælmske viser. Musiker og pensioneret højskolemand, Nikolaj Andersen, fortæller anekdoter og hændelser fra de 2 folkelige kulturinstitutioner samt ikke mindst akkompagnerer og synger for til et stort udvalg af de kendteste viser herfra. Velkommen til en festlig formiddag med historier og fællessang i lange baner.

31. januar Sanne Jacobsen, Cand.mag. i historie og forhistoriske arkæologi
En rejse i tid og sted gennem vikingetidens Danmark

Tag med forfatteren til Turen går til Vikingetiden på en rejse 1000 år tilbage i tid. Til dengang hvor kongedømmet opstod, byerne blev grundlagt, møntvæsenet indført, de gamle nordiske guder forladt til fordel for kristendommen og folk rejste ud i verden på togt for at handle, plyndre eller slå sig ned. historie og tager deltagerne med på en rejse i tid og sted gennem vikingetidens Danmark.

21. februar lektor Jørn Buch
Entartete kunst – nazisternes kunstsyn

I 1937 lavede nazisterne i München den berømte og berygtede udstilling om Entartete Kunst; om det, de mente, var degenereret kunst. Samtidig blev der lavet en udstilling om Tysk Kunst;. om det, nazisterne mente, var den rette tyske kunst.                                        
Blandt dem, der blev stemplet som Entartete, degenereret, var Emil Nolde.  Der vil blive diskuteret, hvad det var for et menneske- og kultursyn, som allerede i 1930’erne, altså før krigen, blev dominerende i det såkaldte Tredje Rige.

28. februar         Stehen Ole Hedelund Jørgensen, forfatter 
Guernica – Pablo Picassos verdensberømte maleri

Et superaktuelt foredrag om et Spanien, der igen er i nyhederne. I april 1937 under den spanske borgerkrig blev den baskiske landsby Guernica bombarderet af fascistiske fly. Næsten 2000 mennesker mistede livet. Til verdensudstillingen i Paris malede Pablo Picasso det store maleri ”Guernica”, der er blevet et internationalt symbol mod krig. I foredraget analyseres maleriet ud fra psykoanalytiske ideer og der vises animationer af maleriet. Foredragsholderen har gennem flere år opholdt sig i Spanien i længere perioder og øser i foredragene af sine personlige erfaringer fra Spanien.

13. marts Lars Stig Duehart, formand for Drachmann selskabet
Holger Drachmann

Hør historien om hans liv og færden i Kolding og omegn i perioden fra 1870’erne til 1904. Drachmann har brugt en stor del af sin tid i Kolding, ligesom han også har været mange andre steder i Danmark, måske mindst i Skagen. Foredraget vil bl.a. indeholde noget om, hvad han har lavet i Kolding, hvor han har boet, hvor han har opholdt sig, hvem han har været i kontakt med, hvad han har skrevet her i Kolding, og ikke mindst Marielund/Bølling som han har haft meget kontakt med.

27. marts Poul Marcus
Kongeåen og den gamle grænse
Allerede navnet K O N G E Å E N sætter fantasien i gang! Det må være en særlig å med dette navn! Navnet havde gjort et uudsletteligt indtryk på den prøjsiske konge, da grænsen skulle trækkes efter 1864.Vi følger åen fra dens delta, de mange udspring og tværs over landet til udløbet syd for Esbjerg.
Historie på historie bliver ridset op! Om tyske og danske grænsevagter, deres liv - smuglerier - varemangel, sortbørshandel, domænegårde, vandtransport, vadesteder, færger, broer, bl.a. frihedsbroen, højskolerne, forsamlingshusene samt Skibelund Krat og om pigen fra Kamstrup der hjalp omkring 400 flygtninge af mange nationaliteter over grænsen.


17. april Lisbeth Weitemeyer
Genforeningens kvindeskikkelser – de satte præg på 1920

Da Christian X red over den slettede grænse ved Frederikshøj Kro ved Tarps den 10. juli 1920 på hesten Malgre Touts og løftede den lille Johanne op på hesten, var det den endelige markering af et genforenet Danmark. 
Den genvundne frihed gav sig i høj grad udslag i det levede liv og kvindens rolle. Vi skal også se på moden, der blev løsere og friere for kvinderne slap ud af korsetterne og kjolerne krøb op over anklerne. 
1. verdenskrig var forbi. Nogle kom hjem, andre kom aldrig hjem, og mange kom hjem med ar på sjæl og krop, der gjorde livet ulideligt både for dem selv og deres familier. Hvem var Hanne, Birgit og Ellen?  

24. april  
Heldagstur til Korsbæk på Bakken - Københavns rådhus med rådhuspandekager.

Kl. 08.00 kører vi fra KUC mod Korsbæk på Bakken. På hotel Postgården samles vi om fortællingen og de sjove historier om både Matadors og Korsbæks tilblivelse. Det er også på hotel Postgården vi spiser frokost. Derefter vil en kyndig guide vise rundt, så vi oplever interiørerne i stuerne i de kendte huse. Vi skal opleve skuespil og sceneri i Korsbæk.

Når vi forlader Bakken kører vi til København og besøger Rådhuset. Her vises vi rundt i Rådhuset og hører de gode historier inden vi samles i salen for at spise rådhuspandekager og nyde et glas mousserende vin.

Mættet af indtryk kører vi fra København kl. 18.00 og forventer at være tilbage i Kolding kl. ca. 21.  

Inkl. i prisen er kaffe/te og rundstykke om morgenen, rundvisning og frokost i Korsbæk samt rundvisning og rådhuspandekager og et glas vin eller saft på rådhuset i København. Drikkevarer til frokosten er for egen regning. 

Holdoversigt
Hold Nr. Start Sted     Pris
201030
fre 24-01-20 10:00
Kolding
          
          
Kr. 1095