Kulturrejser og udflugter

Whisky rejse til Scotland

Scotland FOF Kolding-Vejen

Whisky og kulturrejse til Scotland

7 dage i højlandet med 2 guider med hvert sit speciale

Skotland er forbundet med Højlandets romantiske slotte, mytiske søer, mange traditioner og dets utrolige skønhed og ikke mindst med Whisky. På denne rejse i september måned, hvor lyngen ofte blomstrer på smukkeste vis, prøver vi at tilgodese både det kulturelle, naturskønne og de der forbinder landet med livets vand Whisky. 

Vi bor de fleste af dagene i højlandet ved Elgin – cirka midtvejs mellem Aberdeen og Inverness og tæt på Skotlands største Whiskyområde Speyside. Turen er bygget op således at vi har taget en guide med til at varetage de kulturelle besøg vi laver på turen – Anders Bager Eriksen – der driver Historiske Rejser og har rejst i Skotland som kulturguide i mange år - og Niels Lynggaard til at stå for Whiskybesøgene, som han adskillige gange tidligere har stået for i det skotske. Flere af dagene er vi på fælles kulturoplevelse eller Whiskybesøg - andre dage splitter vi op og nogle drager mod destillerier og andre mod kultur. Turen afsluttes med halvandet døgn i Edinburgh, hvor vi får fin mulighed for at nyde Skotlands smukke hovedstad. 

22. september
Vi mødes i Billund Lufthavn, hvor Niels og Anders er behjælpelige med tjek-ind. Derpå flyver vi med KLM via Amsterdam til Aberdeen. Vi ankommer sidst på eftermiddagen og bliver kørt til vores hotel i Elgin, hvor vi indkvarterer os for de næste 5 nætter på Hotel Eight Acres & Leisure Club.
Hotellet ligger i rolige omgivelser lige udenfor Elgin, hvor der også er fine muligheder for at spadsere. Alle værelser har bad og toilet og en høj standard. Vi spiser aftensmad hver aften på hotellet, hvor der også findes en anerkendt bar med mere end 30 forskellige slags Whisky.

23. september
På den første hele dag i Skotland skal vi alle besøge det næststørste Malt Whisky destilleri i Skotland, Glenfiddich. Her er der god mulighed for at se processen fra maltbyg til færdig whisky, samt at smage på nogle af de forskellige produkter de fremstiller. Frokost på destilleriet. Hvis der er tid og mulighed  besøger vi også søster destilleriet, på den anden side af gaden, Balvenie. Alternativt tager vi en byvandring i Dufftown, Skotlands uofficielle whiskyhovedstad. ”Rome was built on seven hills, Dufftown stands on seven stills”. Her er et par gode whisky butikker, som vi kigger på inden vi kører retur til Elgin.

 24.september
Efter tidlig morgenmad afhentes vi af bussen, der kører os vestpå mod højlandets hovedstad Inverness. Vi passerer igennem byen, der ligger hvor den Caledonske Kanal møder Skotlands mest kendte sø Loch Ness
Vi vil herfra tage på en sejltur på den berømte sø, der mest af alt kendes for de mange historier om Uhyret Nessie, som vi vil spejde efter og måske tror vi ser. Søen er dyb og ligger smukt i kuperet terræn og efter en halvanden times sejlads står vi af båden ved slottet Urquhart Castle, der spillede en vigtig rolle i krigene mod England omkring år 1300.

Bussen møder os ved slottet og kører os videre til Fort Augustus, hvor der bliver tid til at spise lidt frokost og samtidig se den imponerende trappesluse, som Thomas Telford byggede da han skabte den Caledonske Kanal. Vi fortsætter sydpå forbi flere andre søer og til mindesmærket Commando Memorial, der markerer de mange krige Skotland har deltaget i. På en klar dag kan man herfra se Skotlands højeste bjerg Ben Nevis. Derfra kører vi hjem via Grantown-on-Spey og er forventet hjemme sidst på eftermiddagen. 

25. september
Dagen i dag er splittet op. De, der ikke tager på destilleri, besøger slottet Cawdor Castle, der har en meget fin have og er mest kendt for at være det slot, der ifølge Shakespeares MacBeth skulle have huset denne. Det er mere myte end sandhed, men slottet er et besøg værd med mange fine rum. Tæt på slottet ligger Culloden Moor, den berømte slagmark fra de skotske højlandsklaners mest forsmædelige nederlag. Vi kører forbi dette sted og hører om hvordan at højlandskulturens kendetegn som sækkepibe, kilt og tartan blev forbudt. Derpå kører vi til Inverness, hvor der vil være god tid til at spise frokost og handle. 

De, der har meldt sig på en gåtur til Glen Moray destilleri, går sammen med Niels til destilleriet, hvor der vil være en rundvisning og en lille smagning i forlængelse af turen rundt på Glen Moray. Der er et fint stort besøgscenter, hvor man kan købe T-shirts, polos eller et par flasker af de gyldne dråber. Vi slutter formiddagen af med en Pint øl på en lokal pub og resten af dagen er på egen hånd. 

26. september
Skotland har enestående smuk natur og i princippet kunne det meste af landet være en stor naturpark. I Nationalparken Cairngorms er det muligt at komme op i bjergene med en lift, der giver mulighed for en enestående smuk oplevelse af de høje tinder i 1000-1300 meters højde, der forekommer som et månelandskab på toppen. Vi er forventeligt hjemme midt på eftermiddagen, hvor på man kan slappe af eller se midtbyen af Elgin med katedralen.
 
Vi kører i bus til Glenfarclas Destilleri, en familieejet virksomhed. Niels siger:  ”Her er tale om et af mine personlige favorit destillerier, hvor der er mulighed for at smage whisky, direkte fra fadet. Hele stemningen på Destilleriet, bærer præg af familiær hygge”. 
Herefter kører vi til Cragganmore destilleri, som er et af de seks klassiske destillerier, i Diageos portefølje. En rigtig dejlig dram, som vi får lejlighed til at nyde i destilleriets Visitor Center. Her er også mulighed for at købe en flaske eller to.

27. september
Efter tidlig morgenmad forlader vi Elgin. Undervejs gør vi holdt i den hyggelige by Pitlochry, der ligger ved floden Tay og er præget af victoriansk byggestil, hvorpå vi fortsætter til South Queensferry, hvor vi holder og kan se op på den fantastiske røde togbro over fjorden Firth of Forth kaldt Forth Rail Bridge. Her kan man spise frokost inden vi først på eftermiddagen ankommer til Edinburgh, hvor vi bor centralt på Hotel Premier Inn, Lauriston Place.
Efter ankomst tilbyder Anders en gåtur i nærområdet, det vil sige Universitetet, Greyfriars Bobby, Grassmarket, The Royal Mile og Edinburgh Castle. Om aftenen spiser vi fælles middag på hotellet og efterfølgende er det oplagt at gå ud og opleve Edinburghs aftenliv en fredag aften. 

28. september
Man spiser morgenmad i det tempo man selv sætter og dagen byder på fritid i Edinburgh til selv at udforske byen i løbet af lørdagen. Der er et utal af museer, seværdigheder, Whiskybutikker og andre shoppingmuligheder. Midt på eftermiddagen afhentes vi og kører den korte tur til lufthavnen i Edinburgh, hvor vi flyver via Amsterdam og tilbage til Billund. 

Indeholdt i prisen er:

Bus i Skotland med professionelle chauffører med overholdelse af Køre-, og Hviletidsregler til og fra Lufthavn samt på udflugter og Destilleribesøg. 
Samtlige afgifter, parkeringsafgifter og vejskatter etc.
Flybillet fra og til Billund med KLM. 22.9: 11.05: Billund – 12.20: Amsterdam-Schiphol, 16.10: Amsterdam-Schiphol – 16.35: Aberdeen. 28.9: 17.25: Edinburgh – Amsterdam-Schiphol: 19.55 og Amsterdam-Schiphol: 21.35 – Billund: 22.45
6 x overnatning på 3*** hoteller; 5 nætter i Elgin på Hotel Eight Acres & Leisure Club) og 1 nat på Premier Inn, Lauriston Place i Edinburgh. Der er morgenmad og aftensmad med på samtlige hoteller. 
Afgift til Rejsegarantifonden. Historiske Rejser er medlem af Rejsegarantifonden med medlemsnummer 2592.
Rejseleder med en del års erfaring i rejser i Skotland: Anders Bager Eriksen
Whisky Ekspert Niels Lynggaard med mange rejser til Skotland med Whiskybesøg i bagagen. 
Følgende ting er inklusive: Alle udflugter, Sejltur på Loch Ness, Whisky destilleribesøg på turens 2.dag
Heldagsudflugt til Inverness, sejltur på Loch Ness, besøg i Fort Augustus med trappeslusen og derefter Commando Memorial
Heldagsudflugt på turens 2.dag med fælles introduktion til Whisky (Niels)
Besøg på Cawdor Castle kendt for MacBeth, derefter til slagmarken Culloden Moor og ophold i Inverness
Tur til Nationalparken Cairngorms hvor vi tager bjergbane op og ser det vidunderlige landskab
Transport til Edinburgh med stop i den smukke by Pitlochry og ved fjorden Firth of Forth til frokost, med udsigt til UNESCO Jernbanebroen Forth Rail Bridge
Ophold i det centrale Edinburgh i gåafstand til seværdighederne

Følgende ting er eksklusive: Alle frokoster inkl. frokoster på destilleribesøgene på 3.,4. og 5.dag., entreerne på Cawdor Castle og bjergbanen på Cairngorms beløber sig til ca. kr. 225

Man har mødepligt i Billund Lufthavn 2 timer før afgang 22.september. Overholdes dette ikke fraskriver Historiske Rejser og FOF sig enhver forpligtelse. 

Det bemærkes at rejseforsikring samt afbestillingsforsikring ikke er inkluderet i rejsens pris. Vi opfordrer til at man tegner en forsikring og undersøger med sit selskab om man allerede har de i sine øvrige forsikringer. 
Al tilmelding og betaling foregår via FOF KOLDING-VEJEN:

Tilmelding skal være foretaget senest den 15.juli 2019 af hensyn til hoteller og flyselskaber. Der betales depositum samtidig med tilmelding. Der fremsendes opgørelse på restbetaling senere.