Debat

Gode penge

– fra privatiseret pengeskabelse til demokratiske penge

Rasmus Hougaard Nielsen, formand for foreningen Gode Penge

I takt med digitaliseringen af vores penge, har vi bevæget os fra en økonomi baseret på kontanter til en økonomi baseret på kontopenge, som er de penge vi overfører, når vi betaler med Dankort, MobilePay eller shopper på nettet.

Dermed har vi samtidig bevæget os fra en økonomi, hvor nationalbanken producerer vores penge til en økonomi, hvor langt de fleste penge produceres af private banker. Private banker producerer kontopenge, som kredit (altså gæld), når de låner penge til deres kunder. Dermed er det private banker, der bestemmer hvor mange penge der skal produceres, og hvor de skal sendes hen i økonomien.

Denne udvikling rejser nogle fundamentale spørgsmål om penge: Hvordan skaber banker penge? Hvad betyder det for vores økonomi, at pengeproduktionen er blevet privatiseret? Og er der andre måder at organisere vores penge- og banksystem på?

Fakta box: Om Gode Penge: Gode Penge er en organisation, som arbejder for at reformere penge- og banksystemet, så der opnås større offentlig kontrol med kredit- og pengeskabelsen i samfundet. Gode Penge er den danske afdeling af International Movement for Monetary Reform, som består af organisationer fra 28 lande.

Holdoversigt
Hold Nr. Afholdes Sted Foredragsholder   Pris
201003
tor 22-10-20 19:00
Roskilde
Rasmus Hougaard Nielsen
1 gange
Kr. 194