Nordiske torsdage

Foredrag om Grønland afholdes i Aksen, Asnæs Bibliotek, Asnæs, kl. 19.00

Torsdag 10. oktober 2019

Grønlands musikhistorie. 

Musikalsk foredrag af Christian Søgaard

Christian Søgaard, har fra sit livslange samarbejde med grønlandske musikere, og som komponist og folkemusikindsamler, en personlig og selvoplevet indgangsvinkel til Grønlands musikhistorie.

I foredraget fortæller, danser, synger og spiller Christian om denne historie.

Christian Søgaard har skrevet musik til Odense teater og bl.a.

spillet med Povl Dissing, Benny Andersen og Rasmus Lyberth

  

Torsdag 31. oktober 2019

Grønland – Et arbejdsliv på iskanten

Et foredrag af Cecilia Vanman, Eventyrer, Fotojournalist og Havpattedyrbiolog

Cecilia Vanman tager publikum med bag scenen på et unikt arbejdsliv som ekspeditionsleder og havpattedyrbiolog ved iskanten i Arktis. Vi rejser blandt andet med på en spændende filmekspedition på jagt efter hvalrosser, hvidhvaler og narhvaler ved 76nde breddegrad i Canada, i fodsporene på legendariske opdagelsesrejsende under ekspeditioner igennem den mytiske Nordvestpassage og møder udfordrende storme, isbjørne og overvældende natur i den arktiske ødemark.

Cecilia formidler levende og engageret, og publikum er med hele vejen, når havisen knager faretruende under flyverens landingsstel, og stormbølgerne vælter ind over forskningsskibets stævn. De spændende rejseanekdoter er akkompagneret af smukke fotos hele vejen igennem foredraget.

Torsdag 28. november 2019

Grønland – Et Grønland i forandring 

Havpattedyrbiolog og ekspeditionsleder Cecilia Vanman tager publikum med på en fascinerende rejse i Grønland. Igennem hendes arbejde og smukke fotos, hører, forstår og mærker vi, hvad Grønland er for en størrelse. Vi følger isbjergenes liv fra den mægtige indlandsis til isbræer og det åbne hav, møder vildt dyreliv, 

umådelig stor natur og besøger små bygder gemt i fjorde og bag bjerge. Vi hører om udfordringerne ved global opvarmning, trækker tråde til historiske ekspeditioner og rejser med på hundeslæde hos Sirius Patruljen Nørdøstgrønland. 

Torsdag 27. februar 2020

Grønland - I Vikingernes Fodspor

 Rejs med i vikingernes fodspor, når Cecilia Vanman tager publikum på en spændende sejlads fra danske kyster og igennem norske fjorde til Nordkap, rundt om de Britiske øer fra Orkney i nord til Scilly i syd. Vi hører om vikingernes rejseteknikker og møder hvaler, havfugle, sæler og delfiner under rejsen, der fortsætter til vulkanernes Island. Herfra drog Erik den Røde til Sydgrønland, og vi besøger de ruiner hans efterkommere efterlod sig, da de pludselig forsvandt derfra igen. Som de første europæere opdagede vikingerne det nordamerikanske kontinent, og vi slutter derfor af i Newfoundland, Canada, hvor de etablerede sig efter modige, vilde og eventyrlige sejladser over barske nordatlantiske vande. Foredraget præsenteres ud fra Cecilias’ fotos.