Skraldespand

Autisme i parforholdet

Autisme i parforholdet

Har du en autistisk partner eller en mistanke om, at han/hun er det, så ved du allerede, at det kan være en opslidende affære. Så opslidende, at man kan udvikle en stresstilstand, der i sin form minder om PTSD. Som autist vil jeg i dette foredrag give dig insiderviden om, hvad det er vi gør, der stresser dig og hvad man som partner kan gøre for at få stressen reduceret og opnå et bedre forhold til hinanden.

Prøv at læse følgende punkter:

 • Jeg føler, at det er mig, der skal trække læsset, når det handler om det sociale, det gør mig tit alt for træt og udmattet.
 • Jeg føler, at mine ønsker, behov, drømme og følelser bliver ignoreret af min partner.
 • Jeg føler ikke, at min partner er god til at lære af sine fejl.
 • Jeg føler mig tit ensom, min partner vil hellere sidde for sig selv og nørde med et eller andet det meste af tiden.
 • Jeg føler, at der mangler intimitet i mit forhold, jeg savner ofte berøringer fra min partner.
 • Min partner bliver let stresset og har svært ved at overskue mange ting på en gang.
 • Min partner deler ikke følelser, drømme og tanker.
 • Alt for tit synes jeg, min partner er som et lille barn.
 • Konflikter bliver ikke løst, ting bliver ikke snakket igennem.
 • Min partner kan være impulsiv og mangler empati.
 • Min partner siger nogle gange upassende ting, som jeg igen og igen skal reparere og glatte ud.
 • Jeg føler, at min partner alt for tit er sort- og hvidttænkende.
 • Kompromisser er sjældne, tit og ofte er det mig, der skal rette ind efter min partners usmidige og ufleksible tilgang til verdenen.
 • Min partner snakker om det samme igen og igen, det er, som om min partner kun vil tale om det, der interesserer ham, alt andet er ligegyldigt.
 • Min partner kan være noget så følsom overfor lyde, berøringer eller lugte.

Hvis du kan genkende de fleste af disse 15 punkter hos din partner, så er der en stor chance for, at du bor sammen med en autist og som det også fremgår af de mange punkter, så kan det være en opslidende affære - det behøver det dog ikke at være.

Det første kæmpe store skridt er, at man bliver klar over, at det formentlig er autisme hos partneren, der er synderen til den meget stress osv. Hvis man har den viden, så er der meget, der kan gøres for at sænke stressen og få et bedre parforhold.

Et endnu større skridt er, at ens partner erkender, at han/hun formentlig er autist og således erkender sine begrænsninger og sin andel i konlikterne og stressen.
Det sidste og ultimative skridt er, hvis ens partner lader sig diagnosticere hos en psykiater og opnår en 100 procent vished om, at det vitterligt er autisme, der er problemet og samtidig med diagnosen får terapeutisk hjælp til at håndtere (sociale) problemstillinger.

Desværre er der ikke så mange psykiatere i Danmark, og ventetiden til at blive udredt kan være meget lang. Hvis en udredning således ikke er mulig, så kan det næstbedste være, at man "nøjes" med mit foredrag og så efter det, har en ret stor grad af vished om, at det er autisme, ens partner lider af og så tage den derfra.

Mit foredrag er delt op i to dele. I første del viser jeg jer, hvordan en typisk partner med autisme opfører sig og agerer i et parforhold. Den anden del handler om, hvad man kan gøre i parforholdet, hvis den ene er autist. Jeg vil give jer nyttige tips, værktøjer og også videregive erfaringer fra mit eget liv (jeg er jo selv autist). Hovedformålet med foredraget er, at I tager afsted med en afklaring og værktøjer til at komme stressen til livs og opnå et bedre parforhold.

Obs! Autisme og Aspergers Syndrom er det samme. Hvis man har Aspergers Syndrom, så er man en "højt fungerende" autist med min.

Ole Rauff er ikke psykolog eller psykiater, men føler sig rustet til at fortælle om emnet, da han har haft personlige erfaringer på området.