Nyheder

December 2020

December 2020

2020: et år på godt og ondt for FOF Tønder – 2021: et spændende år i vente

Ligesom andre foreninger, har FOF Tønder også været udfordret i forbindelse med den aktuelle Covid-19 situation – og må nok også væbne sig med tålmodighed et stykke tid endnu. ”Men vi har ikke mistet modet” udtaler skoleleder Merethe Juul, som tiltrådte i september 2019. Skolelederen har mange idéer og nogle af dem er foreningen allerede påbegyndt. Fremadrettet vil der ligeledes blive igangsat flere nye initiativer i 2021.

 I 2020 har vi brugt mange timer på at få overblik over de hold, som vi blev nødt til at aflyse i foråret. Pga. situationen vurderede vi, at det ikke kunne betale sig at igangsætte store debat- og foredragsaktiviteter. Ifm. opstarten i efteråret 2020 kunne vi da også konstatere, at mange af vores kursister holdt sig tilbage med at komme i gang igen. Nogle kurser har vi vurderet ikke var hensigtsmæssige at igangsætte pga. situationen. Men pt. er vi i gang med at forberede aktiviteterne i 2021.

Alsidige aktiviteter hos FOF Tønder

Kunst og kreativitet

FOF Tønder har kurser, som er blevet et større tilløbsstykke – nemlig Keramik på Kiers Gaard med kunstnerne Jytte Lysgaard og Mogens Davidsen. ”Ja, næsten inden vi nogensinde når at offentliggøre kurserne, så er de sådan set fyldt op. Det er dejligt, at der er så stor interesse for de kunstneriske aktiviteter i de lækre lokaler i Højer”, nævner Merethe.  

Af kunstneriske hold, kan vi også nævne Eksperimenterende maleri samt Croquis med Adam Gabriel, som foregår i Medborgerhuset i Tønder.  I Skærbæk har vi et tilbud om malerkurset ’Livet i farver’ med kunstneren Margrethe Nielsen. Derudover har vi et tilbud med Porcelænsmaling med Valborg Schjerning, som ligeledes foregår i Skærbæk.

Udover malerkurserne udbyder vi også Sykurser med Ditte Fyhn Nissen, som hovedsageligt foregår i week-enderne, samt Vævekursus med vores dygtige væveinstruktør Lone Jensen, som kommer helt fra Silkeborg.

Endelig må vi ikke glemme Pilefletkurser med vores dygtige lokale pilefletter Jane Enemark.

Motion og sundhed

Indenfor Motion og sundhed har vi flere forskellige aktiviteter. Salsa, som vi startede op i begyndelsen af 2020 med vores dygtige cubanske instruktør Lexys Gonzalez med bevægelse til de latinamerikanske rytmer, som giver dig livsglæden tilbage. Kurset byder også på andre bevægelsesformer. De deltagende kursister er begejstrede for kurserne for begynder og let øvede – som foregår i Tønder og Løgumkloster.

Indtil videre, har vores dygtige mangeårige instruktør, Ulla Merethe Buhl, valgt ikke at fortsætte med yogahold m.m. så længe der ikke er kontrol med Covid-19 situationen.

Så vi har været i gang med at prøve at få andre hold i gang. Ninne Krüger har startet Hatha Yoga og Restorativ Yoga op hos FOF Tønder og Tove Styrk Grue har startet et hold med Yogainspireret træning op udover de hold, som hun har undervist på igennem mange år – nemlig Rygtræning og Pilates. Vores dygtige instruktør Birthe Conrad har også fået tag i mændene med hendes Yoga for mænd kursus.

Sprog

I 2020 har vi tilbudt kurser i Engelsk, Tysk og Spansk, hvilket vi også fortsætter med fremadrettet.  Vi forsøger os med Fransk undervisning. Hvis der er efterspørgsel på andre kurser, starter vi dem også gerne op.

Sang og musik

Tønderkoret samt Tønder Gospelkor er tilbud under FOF Tønder.  Tønder Gospelkor bliver ledet af Stig Möglich Rasmussen, - operasanger, pianist, korinstruktør og musiklærer. Stig Möglich Rasmussen tilbyder tillige klaverundervisning hos FOF Tønder.

Tønderkoret bliver ledet af den dygtige Antonia Blaser, som er uddannet organist, korleder og musiklærer. Udover de to kor og klaverundervisning, så har vi også med succes et tilbud om Sang- og Stemmetræning med den dygtige operasanger Ansgar Hüning, som er tysk statsborger. Ansgar forstår dansk – så alle kan være med.

Hensyntagende bevægelse

Vi har tilbud om hensyntagende kurser – såvel indenfor motion og sundhed som indenfor kunst og kreativitet.  Udover ovenstående, så har vi også andre tilbud, som kan ses på vores hjemmeside.

2021 – et år med spændende arrangementer og nye kursustilbud

Vi starter med en foredrags- og debataften med Kasper Buch

Vi bestræber os på at kunne afholde mindre foredrags- og debatarrangementer månedligt. Det første skulle allerede have været holdt i slutningen af januar – men vi har besluttet os for at vente til slutningen af februar med at afholde det første arrangement – så håber vi at situationen forbedrer sig ift. coronaen. Det første foredrags- og debatarrangement bliver i musikkens tegn med overskriften ”Musikkens betydning for at komme videre i livet” – en musik- og debataften med Kasper Buch og Nigel Ray Beck. Mange kender Kasper Buch, vores lokale sangskriver- og tekstforfatter. Han har et vigtigt budskab, når han er på scenen: nemlig det tabu, som befinder sig når det kommer til psykiske lidelser, heraf angst. Kasper har selv været angstpræget, og til arrangementet er det muligt at få et indblik i hans historie og sange.  Om Nigel Ray Beck, som både er sing- og songwriter, storyteller og livs filosof er blevet opereret for prostatakræft. Nigel har arbejdet som mentor i 13 år og bruger i høj grad positiv psykologi i sit eget liv samt professionelt. Hans fortællinger og sange siger meget – og han tager ofte udgangspunkt i humor og den sjove vinkel til livet, som bringer smilet frem.

Kulturture – spændende oplevelser

Som noget nyt, så har vi indgået i et samarbejde med de øvrige FOF’er i Sønderjylland: FOF’erne i Sønderborg, Aabenraa og Haderslev – og har i den sammenhæng planlagt en tur til West Side Story i Operaen i København lørdag den 27. marts 2020 med afgang fra Tønder kl. 6.30. En unik oplevelse, hvor du udover transporten, får A-billetter med rigtig god placering i Operaen på Holmen i København. Kunstnermøde med Den Kongelige Ballets balletmester Nikolaj Hübbe inden forestillingen. Peter Bæk fra Koncertrejsen er vært og rejseleder på hele turen. Der vil ligeledes blive serveret kaffe, brød og sandwich på turen. Der er lidt flere opsamlingssteder på vejen – se mere på vores hjemmeside under Kulturture. 

Wellnessyoga og de 5 tibetanere

I 2021 starter vi flere nye kurser op. Allerede i begyndelsen af året starter vi op med nye Yogahold med en ny instruktør. Linda von Huth Smith vil gerne tilbyde hold indenfor Wellness Yoga samt De 5 Tibetanere. Wellness yoga er en blanding af blide yoga øvelser, åndedræt, meditationer og lange guidede dybde- afspændinger. De 5 tibetanere er verdens mest brugte morgenritual, som giver dig styrke, smidighed, balance, ro i sindet og din ungdom tilbage på bare 7 minutter hver dag. Det er 5 øvelser, som alle kan lære at lave. Begge kurser er for alle, uanset alder, uanset køn. Det er også for dig, der ikke er vant til at lave gymnastik eller yoga, og som leder efter noget simpelt, som kan gøre en kæmpe forskel for dit velvære. Linda har dyrket de 5 tibetanere samt yoga i mange år og er uddannet yogainstruktør.

Abstract Art og Foto kurser

Her i Tønder Kommune har vi en dygtig kunstner, Christopher Jeske, som kommer fra Kiel. Christopher er uddannet indenfor foto og design på Landesbruftsschule Photo+Medien Kiel. Han har lavet mange spændende kunstværker, som bl.a. kan ses på hans hjemmeside www.mooleeart.de. Han starter som underviser på kurser indenfor Abstract Art og Fotokurser.

Fleksibilitet – vigtigt hos FOF Tønder

Vi har brug for at være fleksible – og hvis der er ønsker om igangsættelse af kurser eller workshop indenfor et bestemt område – så er vi altid åbne overfor nye ideer og forslag. Eller hvis I er en gruppe, som godt kunne tænke sig, at blive undervist i et emne, men på andre tidspunkter end dem, som vi har oplyst på vores hjemmeside. Så kontakt gerne Skoleleder Merethe på telefon 21 66 88 58 eller via toender@fof.dk.

Oplysninger om vores aktiviteter findes her på vores hjemmeside www.fof.dk/toender samt på vores facebookside www.facebook.com/foftonder.

Glædelig Jul og Godt Nytår

FOF Tønders bestyrelse og Skolelederen vil sluttelig gerne takke alle for deltagelse i vores aktiviteter i 2020.

Vi ønsker alle en Glædelig Jul samt et Godt Nytår og ser frem til at se såvel nye som gamle undervisere samt kursister i 2021.  

Med venlig hilsen

FOF Tønder

Bestyrelsen og Skolelederen