Foredrag

Fredagshøjskolen i Vojens

Fredagshøjskolen i Vojens

Fredag den 15 .9.2017 kl. 10.00

Tur til Tørning Mølle og Christiansdal

Vi mødes på Tørning Mølle kl. 10.00, hvor vi starter med et oplæg ved Knud Christensen.

Derefter spadserer vi gennem det smukke landskab til Christiansdal Vandkraftværk, som vi ser og hører om. Vi går hjem igen gennem naturen og slutter med kaffe og et beskedent traktement på Tørning Mølle kl. ca, 12.30. Dårligt gående kører selv til vandkraftværket og tilbage.

En rundvisning består af en travetur på slotsbanken, i haven med de smukke træer, i møllen med vandturbineanlægget, i Herredfoged Holms hus og i den nye kultur-og aktivitetslade, hvis den ikke er i bug til andre arangementer. Med et besøg på Christiansdal Vandkraftværk og en vandretur langs kanalen varer rundvisningen ca. 2½ time

Tørning Mølle er sammen med Christiansdal udpeget som et af ”fyrtårnene” i Haderslev Kommunens kulturarvsstrategi. Dette skyldes ikke mindst landskabet og den kulturhistorie, der er knyttet til Tørning Mølle. Tørning Mølle ligger smukt i ådalen ved skovklædte søbrinker og fortæller sammen med Christiansdal historien om vandet og terrænets udnyttelse til industriel produktion.

På voldstedet ved Tørning Mølle lå i middelalderen en af de største og vigtigste borge i Sønderjylland, Tørninghus. I 1300 og 1400-tallet spillede borgen en stor rolle i kampene mellem danske konger og holstenske grever. Tørning Mølle har haft tæt tilknytning til borgen og er sandsynligvis lige så gammel. Møllen er brændt flere gange - sidst i 1907, hvorefter den er genopbygget og nu står som et godt eksempel på industrimøllebyggeriet i begyndelsen af forrige århundrede. 

Christiansdal har engang været et betydningsfuldt industriområde. Man siger, at ”industriens vugge stod her”. I 1772 blev der oprettet en blikfabrik, som udnyttede vandkraften. Transporten af malm og færdige blikplader foregik på Tørning og Haderslev Dam. Siden da har flere industrier afløst hinanden, blandt andet lærredsvæveri, blegeanstalt, oliemølle, glasstøberi og spejlglasfabrik - og til sidst en papirfabrik med 300 ansatte. Den lidt afsides beliggenhed og transportforholdene betød, at industrierne aldrig blev virkelig rentable. I 1907 brændte det hele, og i 1911 blev der bygget et vandkraftværk. Det lille vandkraftværk producerer stadig el og er indrettet som museum, hvor man kan studere områdets historie. 

 

29.9.2017 Steen Ole Hedelund Jørgensen:

Folkets forår 1848

Folkets forår 1848 handler om det dramatiske år, hvor enevælden faldt i Europa og blev erstattet af folkestyre.
1848 blev uroligt i det meste af Europa. Folket rejste sig mod enevælden, og opstanden førte i mange europæiske lande til folkestyre.

I Danmark kulminerede det i marts.

D. 21. marts 1848 gik 15.000 mennesker i demonstrationstog til Christiansborg Slot,

for at få den enevældige konge Frederik d. 7. til at opgive enevælden til fordel for folkestyre.

Få dage før var en lignende demonstration i Stockholm endte i vold med 30 dræbte.

Spændingen var intens denne kolde marts-aften i hovedstaden: Hvordan ville det gå i Danmark?

 

13.10.2017

Uwe Lindholdt: Madagascar: Afrikas mærkelige ø.

Madagaskar er jordens fjerdestørste ø. Den blev adskilt fra Afrika for millioner af år siden. Den er befolket af mennesker af blandt andet afrikansk og indonesisk herkomst. Den er hjem for fem procent af verdens plante- og dyrearter, hvoraf 80 procent er enestående for Madagaskar og gør den til én stor naturpark med halvørken og savanne, frodige bjergområder, hvide sandstrande, jungle og regnskove – en naturrigdom, der ganske enkelt ikke findes magen til andre steder. Madagaskar er et på mange måder paradisisk og autentisk minikonti-nent, men med store udfordringer

 

27.10.2017

Karsten Eskildsen: Niels W. Gade 200 år – dansker i Europa, europæer i Danmark!

Med dette års fejring af komponisten Niels W. Gade – ophavsmand bl.a. til balletten ”Et Folkesagn” (inkl. Brudevalsen), Morgensang af ”Elverskud” og en række kendte danske sange – får man samtidig et  indtryk af 1800-tallets danske nationalisme med perspektiv helt op til vore dage. Han blev på mange måder dansk musiks fader og fik afgørende indflydelse på, hvordan musik blev forstået af danskerne i det 20. århundrede, herunder ikke mindst dansk folkelig sang. Samtidig åbnede han et internationalt perspektiv på det særligt danske, som burde kunne give inspiration til vor tids danske identitet. Foredraget omfatter musikeksempler og fællessange.

 Karsten Eskildsen, Ribe, er musikhistoriker og har bl.a. været leder af Odense Bys Museers faglige funktion vedr. H.C. Andersen og Carl Nielsen og musikchef for Esbjerg Ensemble/Vestjysk Symfoniorkester. Senest har han bl.a. ny-redigeret to store korværker af Niels W. Gade, men er til daglig leder af det arkæologiske aktivitetscenter, Hjemsted Oldtidspark ved Skærbæk.

 

 

 

 

 

Holdoversigt
Start Sted Underviser   Pris
fre 15-09-17 10:00
Vojens Musik - Og Kulturhus
8 lekt.
Kr. 300