Foredrag

Fredagshøjskolen i Vojens

Fredagshøjskolen i Vojens

28.9.2018  Karsten Eskildsen: Ribe – Danmarks ældste købstadRibe – fra vikinger til turister

Ribe har som Danmarks ældste by en fantastisk historie, som indeholder både myter og benhård virkelighed. Foredraget er aktuelt, fordi bl.a. vikinger, Dronning Dagmar, Brorson, Genforeningen og den moderne masseturisme har betydning for byen. Men parallelt hermed dykker vi ned i århundreders fortællinger om den gamle by i digtning, billeder og musik. Foredraget danner optakt til en tur til Ribe i oktober.

 

26.10.2018

Udflugt  til Ribe

I fortsættelse af Karsten Eriksens foredrag kører vi til Ribe for at besøge en af dens seværdigheder. Herefter slutter vi af med et beskedent måltid, hvorefter resten af dagen er til egen disposition – med lejlighed til at opleve stemningen i den gamle købstad.

  

9.11.2018  Kai Joel Palomäki Schmidt: Mit liv som finnedreng

Under Vinterkrigen og den efterfølgende Fortsættelseskrig i perioden 1939-44, blev omkring 75.000 finske børn evakueret til de skandinaviske lande, først og fremmest Sverige, men til dels også Danmark. Der kom ca. 4000 af de såkaldte finnebørn til Danmark, der blev fordelt hos plejefamilier over hele landet. Størstedelen vendte tilbage til Finland efter en kortere periode, men mange valgte at blive i Danmark til krigen var overstået. Lidt over 10% af finnebørnene blev i Danmark for bestandigt.. I 1992 dannedes Foreningen af finnebørn i Danmark.

Et af dem var Kai Schmidt, som i 2012 udgav bogen ”Købmandens finnedreng”, som begynder således:

”Det var en søndag d. 7 juni 1942. Rutebilen fra Haderslev kører på en dejlig, varm sommerdag sydpå mod Åbenrå ved 18-tiden, og den når frem til den lille landsby Hoptrup ca. 8 km syd for Haderslev en halv time senere…”

I sit foredrag vil Kai Schmidt fortælle om de begivenheder, der har sat sig uudslettelige spor i hans erindring, om sit arbejde i foreningen finnebørn og naturligvis om sit liv i Danmark.

 

23.11.2018 Erik Kulavig: Vladimir Putin

Professor Erik Kulavig, Syddansk Universitet er en af de fineste Ruslandskendere i Danmark.

På Wikipedia kan man læse: ”Lektor ved Center for Russiske og Østeuropæiske Studier siden 1993. Gentagne studie- og forskningsophold i Sovjetunionen/Rusland. Gæsteforsker ved Hoover Institution, Stanford University i foråret 1996, og senest ved Det Europæiske Universitets Institut (EUI) i Firenze (2000-2001). Studieleder ved Center for Russiske og Østeuropæiske Studier siden januar 1999. Centerleder ved Center for Koldkrigsstudier siden 2006”. Og Erik Kulavig har ikke hvilet på laurbærrene: I 2017 udgav han bogen ”Vi river himlen ned på jorden” – et vægtigt bidrag til historien om de kommunistiske drømme efter revolutionen i 1917.

Erik Kulavig vil i det aktuelle  foredrag fortælle om præsident Putins vej til magten og om det Rusland, vi ser i dag. Putin er uden tvivl en af Verdens mægtigste mænd, og hans mål er klart: Rusland skal genvinde sin position som en af Verdens mægtigste lande, som Sovjetunionen var inden 1989.

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

Holdoversigt
Start Sted Underviser   Pris
fre 28-09-18 10:00
Vojens Musik - Og Kulturhus
8 lekt.
Kr. 300