Foredrag

Fredagshøjskolen i Vojens

Fredagshøjskolen i Vojens

 

 

 

26.1.2018  Jørn Buch: Sønderjylland i 1. Verdenskrig.

 Mange danske sønderjyder måtte under 1. verdenskrig gå i tysk krigstjeneste. 5000 kom aldrig hjem, og flere tog skade på legeme og sjæl. Denne tragedie i dansk historie endte dog med, at Sønderjylland kom hjem til Danmark. Jørn Buch vil fortælle om krigen, om sønderjyske skæbner og trække linier til det, som vi senere kan se på Genforenings- og grænsemuseet.

 

9.2.2018  Annemarie Morris: Familieliv i Kina

Annemarie Morris har tidligere været forstander på Rødding Højskole, har været rektor for Esbjerg Gymnasium, været medlem af Etisk råd, lærer ved Løgumkloster Højskole og er nu forstander ved Højskolen Østersøen i Aabenraa.

Annemarie Morris har ikke mindre end to sønner, som er kinesisk gift, og har gennem sit mangeårige virke som underviser haft tæt kontakt til talrige kinesere og Kina.

Foredraget om det moderne Kina handler især om livet i familien. Hvilke værdier præger den kinesiske familie, og hvordan er vilkårene for familieliv i Kina? Kan vi lære noget af kineserne, eller skal vi bare være taknemmelige for, at vore vilkår er anderledes?

 

Fredag den 16 .2. 2018 kl. 10.00   Tur til Grænsemuseet

Lidt nord for Christiansfeld – overfor Den gamle Grænsekro – ligger et lille museum som fortæller en meget stor historie.

Nemlig historien om en af de vigtigste begivenheder i danmarkshistorien – Genforeningen og tiden omkring denne.

På museet forsøges det at anskueliggøre hvad der skete omkring Genforeningen. Hvad Genforeningen er for en ”størrelse” – samt formidle, hvad denne betød for de mennesker, som i 1920 formåede at stemme den nordlige del af Slesvig ”hjem” til Danmark. Museet har mange ting at vise frem og har i 2006 udvidet med en ny udstillingsfløj på 127 kvm. I 2008 udvidede man igen. Denne gang med en 27 kvm. stor glasindgang, som forbinder den gamle og den nye bygning. Og i 2016/2017 har vi bygget en ny udstillingssal på igen. Denne gang en sal på 125 kvm.

Grænsemuseet er et besøg værd!


 

9.3.2018  Erik Gundersen: Mit liv med speedway på godt og ondt.

Fra wikipedia:

Erik Gundersen (født 8. oktober 1959) er en speedwaykører, der vandt 17 verdensmesterskaber. Herunder tre individuelle i 1984 i Göteborg, 1985 i BradfordEngland og i 1988 i Vojens.

Erik Gundersen blev invalid ved et massestyrt under VM-finalen i England for hold 17. september 1989. Han fik en slem rygmarvsskade og man gav ham ikke mange chancer for at overleve. Men efter en lang genoptræning går han i dag, selvom han er erklæret 70% invalid. Erik Gundersen er stadigvæk aktiv i sporten, da han pr. oktober 2007 blev ansat som ungdomstræner i Dansk Motor Union. I en årrække var Gundersen ligeledes landstræner for det danske landshold.

 Om foredraget skriver Erik Gundersen selv:

Mit foredrag, `Mit liv med Speedway på godt og ondt` bygger jeg op omkring min opvækst i Speedway sporten, helt fra starten i Danmark, og det at jeg flyttede til England i en alder af 18 år, for at forfølge mine drømme om at blive verdensmester, og de oplevelser jeg havde i de 12 år vi boede derovre, jeg kommer meget ind på det at leve med det pres, der pludselig fulgte med den succes dansk speedway fik op igennem firserne osv. jeg fortæller om ulykken, der på et split sekund ændrede vores tilværelse, jeg kommer omkring det at leve med et handicap. Og kampen tilbage til et liv hvor jeg stadigvæk er aktiv i sporten osv.

 


 

 

 

 

Holdoversigt
Start Sted Underviser   Pris
fre 26-01-18 10:00
Vojens Musik - Og Kulturhus
8 lekt.
Kr. 300