Skip to content

Glæd dig til alle vores nye kurser, foredrag og ture! Vi åbner løbende for tilmelding, og senest d. 6/12 kan du se hele vores forårsprogram på hjemmesiden.

anmeldelse

Foredrag med Matilde Kimer - "Ukraine - fem års kamp for en bedre fremtid"

Ukraine: Kampen mellem håb og håbløshed

Af FOF-anmelder Camilla-Maria Behrendt, samfundsfagsstuderende, Aarhus Universitet

Du kender sikkert brudstykkerne af den ukrainske konflikt fra nyhederne. Den russiske annektering af Krimhalvøen, de voldsomme kampe i Donetsk og komikeren og skuespilleren, Volodymyr Zelenskij, der er blevet valgt som landets præsident. Ukraine-korrespondent Mathilde Kimers foredrag byder på et tiltrængt overblik over fem års kompleks konflikt i Ukraine.

Matilde Kimer er ivrig for at fortælle mere og længere end de minutter, hun normalt har i DR’s nyhedsindslag. Hun taler hurtigt og engageret og demonstrerer en enorm viden om den ukrainske konflikt. Hun er en nærværende fortæller, der letter den alvorlige stemning med humor og håbet om en lysere fremtid for det Ukrainske folk.

Mathilde Kimer sætter livet på spil

”Jeg er overhovedet ikke nogen rambo-type, så når vi laver reportager fra krigsramte områder, så er det ind og ud, så hurtigt det kan lade sig gøre. Ellers så prøver jeg enten at gøre, hvad soldaterne gør, eller hvad de lokale gør. Det vil sige, hvis alle soldater kaster sig ned med hænderne mod nakken i et hul, så gør jeg det også,” fortæller Matilde Kimer.

Under foredraget viste hun rørende og spændende klip fra sine reportager fra Ukraine. Hun vover sig ud i områder i Donetsk, hvor det regner med 3 meter lange missiler, så det brager over alt i gaderne, og hvor indbyggerne ikke tør komme op fra deres kældre. Det er fascinerende at møde en kvinde, der brænder så meget for at fortælle ukrainernes historier.

 

Komikeren, rockmusikeren og håbet om en bedre fremtid

Omfattende korruption. Politikere der er marionetdukker for de stinkende rige oligarker. En magtelite der fylder egne lommer, mens pensionsydelserne stadig falder. Et offentligt system der er bukket under og ude af stand til at hjælpe ældre og voldsramte kvinder. Ukraines historie er voldsom, men på trods af håbløsheden er det inspirerende at høre om de mange ukrainere, der arbejder frivilligt på fuld tid. Frivillige aktivister sørger for hjælp til de ældre, og tandlæger, læger og sygeplejesker knokler for at hjælpe soldater og civile i Donetsk.

Og med komikeren og skuespilleren, Volodymyr Zelenskij, som i 2019 er blevet valgt til præsident, samt den aktivistiske rockmusiker, Svyatoslav Vakarchuk, der har stiftet sit eget parti, skabes der nye strømninger i Ukrainsk politik. Strømninger som forhåbentlig kan gøre op med korruptionen og langsomt skabe en bedre fremtid for ukrainerne.

Som publikum går du ikke fra foredraget tynget af problemernes alvorlighed, men derimod opløftet af Matilde Kimers fortællinger om de mange frivillige, der kæmper for at holde sammen på landet, og det politiske landskab, der kan åbne for en anden fremtid.

 

 

Foredrag: Ukraine – 5 års kamp for en bedre fremtid - v. Mathilde Kimer
Tid: Mandag d. 16 september 2019 kl 19.00
Sted: VIA Campus C. Bygn. A
Arrangør: FOF Aarhus

 

Billede af FOF Aarhus anmelder Camilla-Maria Behrendt

 

Om foredragets anmelder

Hej! Jeg hedder Camilla-Maria Behrendt, og jeg studerer samfundsfag med tilvalg i retorik. Jeg er med i FOF Aarhus anmelderkorps, fordi jeg holder af at skrive og komme til foredrag. Jeg er et meget socialt anlagt menneske, så i min fritid elsker jeg at være sammen med mine venner og familie.