Skip to content

Nu kan du tilmelde dig alle efterårets hold her på hjemmesiden. Og glæd dig til uge 30 - der lander det trykte katalog nemlig i din postkasse.

Billede af miljøforkæmper, formidler og foredragsholder Maya Trinkjær

anmeldelse

Foredrag af Maya Trinkjær - "Klimakrisen - og kampen"

Klimakrisen - og kampen

Af FOF-anmelder Thor Friborg Witt, cand.mag. i historie og nordisk sprog og litteratur, Aarhus Universitet.


Klimadebatten er på alles læber i denne tid og med god grund. Om det var sommerens valgkamp, den massive dækning af klimademonstrationer eller den unge miljøforkæmper Greta Thunbergs taler i internationale organisationer, så har alle stødt på klimakampen i en vis henseende. Torsdag aften var en lokal miljøforkæmper fra Brabrand mødt op på Dokk1 i Aarhus for at fortælle om, hvordan klimakrisen og kampen stod til. Hun hedder Maya Trinkjær og til dagligt kæmper hun sin klimakamp gennem hendes arbejde for Citizen’s Climate Lobby. Hun havde et skarpt budskab: Der er en klimakrise, og vi kan gøre noget, men det haster!

 

Miljøforkæmper ind til benet

Foredraget var delt op i tre dele. Først og fremmest fortalte Maya Trinkjær sin historie om, hvordan hun begyndte at beskæftige sig med klimaudfordringerne. Siden sin studietid havde hun været meget opmærksom på klimaet, men reelle handlinger for miljøet havde hun ikke gjort på daværende tidspunkt. Alt dette skulle dog snart til at ændre sig. Efter en tur på Grønland som gymnasielærer og fødslen af sine to børn, opdagede Maya Trinkjær, at hun simpelthen ikke kunne ignorere klimaudfordringerne længere. Hun forklarede selv, at hun, som mange andre danskere, havde levet en tilværelse af fornægtelse. Det var nu fortid, og Maya Trinkjær sagde derefter sit job op, og begyndte at arbejde med klimaet på fuld tid. Indledningen med Maya Trinkjærs egen personlige klimahistorie ræsonnerede med publikum og skabte et indtryk, hvor forståelse og informativ opfordring til klimakampen herskede. Dette indtryk forsatte gennem hele foredraget.

 

Drop klicheerne og tænk som en bi

Maya Trinkjær ville ikke høre klicheerne om, hvordan Danmark er et lille land, og at miljøændringer kun vil være en dråbe i det store ”CO2-hav”. Det vil hun gøre op med, fordi det simpelthen er en for let undskyldning. Vi kan alle gøre noget og især i Danmark, hvor mange af os har resurser til at tage bæredygtige valg i mange facetter af vores liv. Maya Trinkjær var opsat på at gøre op med den fornægtelse, som hun selv levede med engang. ”Det er en nødvendighed, at vi sætter et godt eksempel for resten af verdenen,” fastslog Maya Trinkjær, der selv havde masser af forslag til, hvordan man kunne være med til at støtte klimakampen. Flyv mindre, spis mindre kød og støt klimavenlige virksomheder og organisationer var bare et udpluk af de forslag, Maya Trinkjær opremsede torsdag aften. Alting hjælper i klimakampen, hvor passivitet i form af personligt overforbrug og accept af politik og virksomheder, der støtter og bruger fossile brændstoffer, er fjende nummer et.


Foredrag: Maya Trinkjær: Klimakrisen – og kampen
Tid: Torsdag d. 21. november 2019 kl. 19.00
Sted: Dokk1
Arrangør: FOF Aarhus

 

Billede af FOF Aarhus anmelder Thor Witt

 

Om foredragets anmelder

Hej! Jeg hedder Thor Friborg Witt, og jeg er p.t. arbejdssøgende. Jeg er med i FOF Aarhus anmelderkorps, fordi jeg elsker at skrive om interessante emner og personer, hvilket der er rig mulighed for, når man anmelder foredrag hos FOF Aarhus. I min fritid finder du mig altid i gang med en god bog. Ellers tilbringer jeg tid sammen med min kæreste og venner. Jeg nyder også forskellige former for motion som fx styrketræning, badminton eller løb.