Skip to content

Glæd dig til alle vores nye kurser, foredrag og ture! Vi åbner løbende for tilmelding, og senest d. 7/6 kan du se hele vores efterårsprogram på hjemmesiden.

Billede af Lene Norup, læge og sundehedsrådgiver, kendt fra TV2-programmet "Kan man spise sig rask?

anmeldelse

Foredrag af Pia Norup - "Kan man spise sig rask?"

Kronisk syg og symptomfri

Af FOF-anmelder Johanne Rauff, cand.soc. uddannelsesvidenskab


Pia Norup byder velkommen til salen og særligt velkommen til Lene, som sidder på forreste række. Lene har været med i Pias tv-program Kan man spise sig rask?, der er blevet vist på TV2.
”Lene er én af de deltagere, som har fået det markant bedre af at gøre de ting, vi skal tale om i aften. Hun sidder her i dag som et helt andet menneske, end hun var den første gang, vi mødtes,” fortæller Pia, og salen klapper af Lene.

 

Fra sygdomsfokus til sundhedsfokus

Pia Norup fortsætter og fortæller om hendes egen vej fra almen medicin til ”functional medicine”. Hun beretter om sygdom i hendes nære familie, som ikke kunne forklares ellers medicineres ordentligt mod. Hun fortæller også om, hvordan hun som læge fandt det frustrerende at behandle, fordi hun ordinerede medicin mod symptomer og sygdomme uden at kende sygdommens rod. Hun savnede kort sagt at finde årsagen til problemet. Her kommer functional medicine ind i billedet, og Pia forklarer: ”I functional medicine spørger vi, hvorfor en sygdom opstår, og vi genopretter balancer ved at adressere roden til symptomerne ved hvert enkelt individ”.

Pia lægger dog vægt på, at hun er fortaler for sundhed som medicin, hvilket ikke betyder sundhed i stedet for medicin. Men at kost og bevægelse kan supplere og hjælpe med at mindske behovet for medicinsk- eller kirurgisk behandling.

 

Man kan godt være sund og syg eller usund og rask

Pia Norup beretter livligt og med humor om hendes erfaringer med at tilbyde sundhedsrådgivning. Hun fortæller flere eksempler med patienter, der efter et forløb stadig lever med deres kroniske sygdom, men er blevet funktionelt velfungerende. Hun afslutter med et klart budskab om, at daglig bevægelse sammen med god, sund kost er afgørende for vores sundhed og dermed også vores sygdom.

Afslutningsvis kommer Lene igen på scenen og fortæller om hendes forløb: ”Jeg glemmer aldrig den dag, jeg stod og hældte to halvanden liters cola ud i vasken. Det gjorde ondt. Men jeg har ikke rørt en cola siden, og jeg har aldrig haft det så godt, som jeg har nu. Så selvom det kan virke som en stor omlægning, så er det altså det hele værd”.


Foredrag: Kan man spise sig rask? – v. Pia Norup
Tid: Tirsdag d. 22. oktober 2019 kl. 19.00
Sted: Dokk1
Arrangør: FOF Aarhus

 

Billede af FOF Aarhus anmelder Johanne Rauff

 

Om foredragets anmelder

Hej! Jeg hedder Johanne Rauff. Jeg er med i FOF Aarhus anmelderkorps, fordi jeg nyder at udfordre min viden og antagelser om verden. I min fritid dyrker jeg yoga, strikker og går ture i naturen.