Skip to content

anmeldelse

Foredrag med Peter Lund Madsen - "Hjernen - har mennesket en fremtid?"

Vores fremtid er slet ikke så slem, som du går og tror

Af FOF-anmelder Jonas Rønn Bohnsen, kommunikationsmedarbejder i Tilst sogn

 

Vi mennesker har en enestående evne til at forudsige vores egen undergang. I dag tror vi, at vores undergang kan komme mange forskellige steder fra. Det kan være klimaforandringerne, coronaen eller måske en mand i USA. Tidligere var vi sikker på, at atombomben ville gøre det af med os, og endnu længere tilbage var det Ragnarok, der ville blive vores endeligt. Men hvis vi lytter til hjerneforsker Peter Lund Madsen, så er det slet ikke så slemt, som du måske går og tror.

 

Du er skabt til at bekymre dig

”Der er ikke nogen grund til at frygte fremtiden,” fortæller Peter Lund Madsen. Det er bare din hjerne, der skabt til at bekymre sig og være bange. Den angst og uro, vi som mennesker kan føle i dag, er bare en forsikring fra vores fortid. Ser vi på den verden, vi lever i nu, har vi som mennesker faktisk aldrig haft det bedre. For eksempel er vores gennemsnitlige levealder i dag på omkring 80 år, hvor vi for kun 200 år siden stillede træskoene, når vi blev 40 år. Vi overlever også mange flere sygdomme i dag, der tidligere var en dødsdom. Ud fra bare disse to eksempler kan vi se, at vi som race er nået meget langt på meget kort tid.

 

Vi overlever igennem vores talenter

Spørgsmålet er så, hvad det er, der driver os frem som race. Ifølge Peter Lund Madsen skal svaret findes i vores forskellige talenter. Her snakker han om forskellige ”hjernetalenter”, vi som mennesker besidder. Vores overlevelse afhænger ikke kun af vores IQ, men af mange forskellige talenter. Det, der adskiller os fra dyrene, er blandt andet vores evne til at fokusere på opgaver, at vi kan forstå vores fortid og tænke os til en fremtid, og at vi er sociale væsner. Disse og mange andre talenter gør, at vi som race nok skal overleve – på trods af vores frygt for det modsatte.

 

Et foredrag om en lys fremtid

Selv med corona som en altoverskyggende kraft i vores samfund, formåede Peter Lund Madsen at fortælle en sjov og spændende solstrålehistorie om vores race. Han var velforberedt, veltalende og underholdende. Det kunne mærkes, at han havde det sjovt med at snakke om sit felt, og der blev skabt god stemning blandt publikum. Foredraget kom til tider lidt af sporet, specielt da snakken gik på søvnvaner, men ellers var linjen klar og informativ.

 

 

 

Foredrag: Hjernen - har mennesket en fremtid? - Peter Lund Madsen
Tid: Tirsdag d. 3. november 2020 kl. 19.00-21.00
Sted: VIA University College - Campus Aarhus C
Arrangør: FOF Aarhus

 

 

Billede af FOF-anmelder Jonas Bohnsen

Om foredragets anmelder

Mit navn er Jonas Rønn. Jeg er uddannet cand.mag. i medievidenskab og arbejder til dagligt med kommunikation. Jeg er medlem af FOF Aarhus anmelderkorps, fordi jeg synes, det er spændende at komme ud og lære noget nyt. I min fritid bruger jeg meget tid på at spille, snakke og skrive om alt, der har med brætspil at gøre.