Skip to content
Billede af professor Steen Hildebrandt, foredragsholder ved FOF Aarhus

Anmeldelse

Foredrag med Steen Hildebrandt - "FN's verdensmål i en corona-tid"

”Dét, du gør nu, gør en forskel” – også når det gælder FN’s Verdensmål

Af FOF-anmelder Marie Bisgaard, cand.mag. i retorik og medlemskonsulent hos Krifa


Corona har sneget sig ind i alle dele af vores liv, og påvirker alle verden over. Det var derfor et naturligt springbræt i tirsdags, hvor professor emeritus Steen Hildebrandt holdt foredrag om FN’s verdensmål. Her tog han os med på en tidsrejse fra 1945, hvor velfærdssamfundets frø blev sået og frem til i dag, hvor vi ser dets konsekvenser – og skal lede efter nye løsninger.

 

Hvorfor der er behov for verdensmål

”Vi er den mest påtrængende art i et skrøbeligt og enestående økosystem” var et citat, Hildebrandt vendte tilbage til flere gange. Citatet stammer fra bogen I smittens tid af Paolo Giordani, der blev skrevet i corona-tidens første måneder.

 

Siden 1945 har kodeordet for vores samfund været vækst – i dollars, i landbrugsjord, i befolkning og i forbrug. Problemet er bare, at vi ikke har haft øje for alle de usynlige udgifter, der kommer med væksten: klimaforandringer, ulighed og tab af biodiversitet. Det er de udgifter, vi først nu skal til at betale tilbage. Vi har kørt med for korte lys og ikke tænkt over netop det, vi bliver påmindet om her under coronakrisen: at dét vi gør nu, gør en forskel – enten på godt eller ondt.

 

Og hvis vi skal mindske udgifterne, handler det ifølge Hildebrandt ikke kun om justeringer. Her fremhævede han verdensmålenes officielle navn: Transforming our world. Navnet henviser til, at hvis vi skal rette op på regnskabet, bliver kommuner, regeringer, virksomheder og lande nødt til at tænke i helt nye kalkuler, men vigtigst af alt i partnerskaber og vidensdeling. Det er her, vi kan lære noget af vores erfaring med corona.

 

”Vi skal bruge pandemien som en øvelse”

Det er nu, vi skal holde fast. Bryd smittekæden. Coronakrisen har gjort os opmærksom på, hvor forbundet vi alle, og alt, er. Vi har lært, at hvis én smittet person er til fest, er de andre gæster måske syge i morgen.

 

Hildebrandts opfordring er, at vi skal se de andre kriser med samme linse. Lad os inspirere af corona og turde at transformere og udvikle vores samfund til at være mere bæredygtigt. Vi har lært at handle på en krise i stedet for at snakke. Det er det, der skal til. Og det er nu, vi skal holde fast.

 

 

Foredrag: FN’s Verdensmål i en corona-tid - Steen Hildebrandt
Tid: Tirsdag d. 6. oktober 2020, kl. 19.00-21.00
Sted: VIA Campus C i Ceresbyen
Arrangør: FOF Aarhus i samarbejde med Bedsteforældrenes Klimaaktion og Den Grønne Studenterbevægelse Aarhus

 

 

Billede af FOF Aarhus anmelder Marie Bisgaard

Om foredragets anmelder

Hej! Jeg hedder Marie, og jeg arbejder som medlemskonsulent og korrekturlæser.

Jeg er med i FOF Aarhus' anmelderkorps, fordi jeg elsker at gå på jagt efter nye ahaoplevelser og gerne vil inspirere andre til at gøre det samme. Derudover bruger jeg min fritid på at læse bøger, gå ture, tegne, se nyheder eller hygge med venner og familie.