Skip to content
Billede af professor og forfatter Bobby Zachariae til foredraget "Bliv kaptajn i dit eget liv" i FOF Aarhus

Anmeldelse

Foredrag med Bobby Zachariae

Stress og stresshåndtering - hvad viser forskningen?

Af Didde Hauch

 

Bobby Zachariae er en veluddannet mand. Han er cand.psych., dr.med., og ansat som professor ved Onkologisk Afdeling ved Aarhus Universitetshospital og Psykologisk Institut ved Aarhus Universitet. Han er desuden leder af Psykoonkologisk Forskningsenhed, hvis hovedopgave er at gennemføre forskning i psykologiske og sociale aspekter ved kræft. Altså kan man med ganske stor sikkerhed sige, at Bobby Zachariae ved, hvad han taler om. Den gennemsyrende kompetence, der oser fra manden, når da også de bagerste sæderækker i VIA Campus C’s største auditorium, som sad man på første parket.

 

Og apropos gennemsyrende, så er det netop dét, stress er – og bliver – hvis man betragter flere af de problemer, den almindelige dansker kan gå og bakse med. Stress kan nemlig give anledning til og forværre mange helbredstilstande, heriblandt angst, depression, søvnløshed, udbrændthed, problemer i immunforsvaret, overvægt, fordøjelse og meget, meget mere. Overvældet? Lidt. Fascineret? Meget!

 

En farlig fordel?

Tænk sig, at stress egentlig ligger og ulmer under og giver liv til så mange facetter af det, der gør, at mange danskere mistrives. Men er stress så ubetinget dårligt? Bestemt ikke, fastslår Bobby Zachariae. Stressresponset udgør en evolutionær fordel, som i bedste fald kan redde liv. Er det måske ikke smart at kunne handle hurtigt, hvis man pludselig står over for akut trussel? Lad det være en løve på savannen, en hurtig bil på kollisionskurs eller en mundtlig eksamen. Her kan det nemlig være en kæmpe fordel at få skærpet sine sanser, sætte systemet i nødberedskab og handle instinktivt og hurtigt. Problemet opstår i stedet, når stressen varer ved – selv efter løven er væk, bilen har passeret og eksamen er veloverstået. Det er dér, stress bliver farligt. Men hvad så, hvis man er så uheldig at være i en længerevarende stresstilstand? Her kommer Bobby Zachariae os til undsætning, for der er heldigvis mange beskyttende faktorer og ting, man selv kan gøre, for at komme ud af stressens onde spiral.

 

Hvad du kan gøre, og hvem der kan hjælpe, kan du blive klogere på ved at tage ind og høre Bobby Zachariaes foredrag Bliv kaptajn i dit eget liv - trivsel og håndtering af stress. Og det synes jeg bestemt, du skal gøre.

 

 

Foredrag: Bliv kaptajn i dit eget liv - trivsel og håndtering af stress v/ Bobby Zachariae
Tid: torsdag d. 30. september 2021, kl. 19.00
Sted: VIA Campus C, Aarhus
Arrangør: FOF Aarhus

 

 

Billede af FOF Aarhus anmelder Ditte Hauch

Om foredragets anmelder

Til dagligt arbejder jeg ved Dansk Center for Mindfulness, mens jeg i min fritid konkurrerer i styrkeløft og træner nogle seje u13 drenge i fodbold. Jeg er anmelder hos FOF Aarhus på grund af min umættelige nysgerrighed, og fordi jeg tror på, at man altid kan blive klogere.