Skip to content
Billede af foredragsholder, forfatter og antropolog Dennis Nørmark

Anmeldelse

Foredrag med Dennis Nørmark - "Tilbage til arbejdet!"

Arbejdet bærer ikke lønnen i sig selv

Af Jonas Rønn Bohnsen, cand.mag. medievidenskab

 

Dennis Nørmark, medforfatter til bogen Pseudoarbejde, og aktuel med bogen Tilbage til arbejdet - Sådan bekæmper vi pseudoarbejde i organisationer, ønsker endnu engang at sætte fokus på alt det arbejde, som ingen værdi skaber. Det kan være at sende mails ud, som ingen åbner, bestille rapporter, som ingen handler på, eller skrive referat, som ingen læser. Ifølge Dennis Nørmark, har vi en tendens til at glemme, at det antal timer, vi bruger på vores arbejdsplads, og hvor produktive vi er, ikke hænger sammen. Han mener, at jo længere tid, vi sidder på kontoret, jo mindre effektive bliver vi. Denne debat om pseudoarbejde er spændende, og er måske kun er blevet mere aktuelt nu efter corona, hvor mange organisationer har været nødsaget til at fjerne alle overflødige arbejdsopgaver, og koge medarbejdernes job ned til det vigtigste.

 

Bogens tre gåder:

I sin nye bog, vil Dennis Nørmark undersøge tre gåder:

 

Hvordan kan det være at vi aldrig -
1. Har haft mere effektiv teknologi, men har flere ansatte i administrationen end nogensinde?
2. Har haft så mange ansat til at arbejde med udvikling, men aldrig har udviklet så lidt?
3. Har haft så mange højtuddannede på arbejdsmarkedet, men aldrig har haft så mange ledere ansat?

Svaret på disse gåder, mener Dennis Nørmark, skal findes i den voksende tankegange om management. Ifølge ham er denne med til at begrænse arbejdernes frihed til at tænke og handle selv. Det skaber flere og flere unødvendige regler og processer, der ikke bare sænker produktiviteten, men også fjerner medarbejdernes lyst til at arbejdet.

 

Den gode organisation giver frihed

Dennis Nørmark mener i stedet, at en god organisation styrker de lokale kræfter, og giver medarbejderne mulighed for at bestemme selv. Her bruger han Netflix som et eksempel på en mindre administrativ arbejdsplads. Netflix har ingen regler for, hvor dyr en flyrejse må være, hvor meget et hotelophold må koste, eller hvor stor en middag, man må invitere sine gæster på. Man har givet medarbejderne frihed under ansvar, og det har været en kæmpe succes. Sagt på en anden måde, handlede foredraget om at få den sunde fornuft tilbage i arbejdet, og fjerne alt unødvendigt tidsfordriv. Denne tankegang er selvfølgeligt nem at erklære sig enig med. Derfor var foredraget både oplysende, underholdende, og helt bestemt tiden værd.

 


Foredrag: Tilbage til arbejdet v/ Dennis Nørmark
Tid: onsdag d. 8. september 2021, kl. 19.00
Sted: Solsalen, Aarhus
Arrangør: FOF Aarhus

 

 

 

Billede af FOF-anmelder Jonas Bohnsen

Om foredragets anmelder

Mit navn er Jonas Rønn. Jeg er uddannet cand.mag. i medievidenskab og arbejder til dagligt med kommunikation. Jeg er medlem af FOF Aarhus' anmelderkorps, fordi jeg synes, det er spændende at komme ud og lære noget nyt. I min fritid bruger jeg meget tid på at spille, snakke og skrive om alt, der har med brætspil at gøre.