Skip to content

Nu kan du tilmelde dig alle efterårets hold her på hjemmesiden. Og glæd dig til uge 30 - der lander det trykte katalog nemlig i din postkasse.

Niels Overgaard (født 1981) er hverdagsstoiker, journalist, forfatter og til daglig kommunikationschef og del af ledelsen i Gyldendal.

Anmeldelse

Foredrag med Niels Overgaard

Gammel filosofi får nyt liv

Af Didde Hauch

 

Hvad kan man få ud af at gå tilbage i gemmerne og nærlæse noget, der blev skrevet for over 2000 år siden? En hel del, hvis du spørger journalist og forfatter, Niels Overgaard. Det er i hvert fald dét, der førte til, at han skrev sin bestseller Det hele handler ikke om dig. En bog, der bygger på den græske stoiske filosofi, og som stadig er hyper aktuel den dag i dag.

 

En mand af principper

Fokusér på det, du kan kontrollere. Sådan lyder første af de i alt fem principper, Niels Overgaard har destilleret den stoiske filosofi ned til. Fælles for alle principperne er, at det lyder meget simpelt at efterleve – hvilket det givet vis også er – men nemt, det er det til gengæld ikke. Dette fremhæver aftenens veloplagte og nærværende foredragsholder da også. Derfor er det ikke nok at læse om dem, de skal indøves og udøves igen og igen og igen. Besværligt? Måske. Tiden værd? Helt sikkert, hvis du spørger Niels Overgaard.

 

Der var noget befriende over måden, hvorpå Niels Overgaard udlagde den stoiske filosofi. En lethed, der gjorde de måske lidt kontroversielle pointer letoptagelige. Jeg mener, hvor munter stemning skaber det lige, når man i en samtale minder sine venner om, at de skal dø? Ikke særlig munter, er Niels Overgaards erfaring, men hvis det siges på den rigtige måde, kan det skabe mere liv – endda et ekstra. Det er i hvert fald én af stoikernes pointer; du har to liv, og det andet begynder, når du indser, du skal dø. Med den erkendelse, er det så ikke bare med at få det bedste ud af tiden, vi har her og lægge bekymringerne så vidt muligt væk?

 

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at denne anmelder selv har brugt meget tid på at studere den stoiske filosofi, hvilket naturligvis præger udlægningen af aftenens foredrag. Indrømmet, det var virkelig godt. Når det er sagt, så er der altid plads til forbedringer, om end ganske få i dette tilfælde. Måske et PowerPoint, der kunne tillade de vigtigste citater at stå lidt længere – end de mere end 2000 år, de allerede har.

Foredrag: Det hele handler ikke om dig v/ Niels Overgaard
Tid: onsdag d. 10. november 2021, kl. 19.00
Sted: Remisen - Godsbanen, Aarhus
Arrangør: FOF Aarhus

 

 

 

Billede af FOF Aarhus anmelder Ditte Hauch

Om foredragets anmelder

Til dagligt arbejder jeg ved Dansk Center for Mindfulness, mens jeg i min fritid konkurrerer i styrkeløft og træner nogle seje u13 drenge i fodbold. Jeg er anmelder hos FOF Aarhus på grund af min umættelige nysgerrighed, og fordi jeg tror på, at man altid kan blive klogere.