Skip to content
kreativitet, lærke egefjord, foredrag, fofaarhus foredrag, sundhed, kreativ hjerne, kreativitet som medicin, helbred, workshop

anmeldelse

Dyrk din kreativitet & styrk din sundhed

Dyrk din kreativitet & styrk dit helbred

Af Hedwig Kamphof, sygeplejerske og underviser på VIA sygeplejerskeuddannelsen

 

 

At være i kreativt flow øger sundhed

Hvorfor er det godt at være kreativ, og hvad gør det ved vores fysiske og mentale helbred? Dette spørgsmål har igennem mange år været en del af læge, forfatter og billedkunstner Lærke Egefjords interesse. Gennem foredraget kom hun med forskellige svar på dette relevante spørgsmål.
Foredraget var både tilrettelagt som et oplæg, men også som en workshop hvor deltagerne selv blev involveret, og undersøgte deres egen kreativitet. Dette gav en ekstra dimension til eftermiddagen.

 


Sundhed og kultur

Kunsten kan have en særlig betydning for vores helbred, hvilket ikke er en ny ide, da man allerede i det gamle Grækenland vidste at oplevelsen af noget kulturelt, havde betydning for sundheden.
Flere steder i verden har læger fokus på denne sammenhæng: der ordineres haveterapi som forebyggelse af stress i Stor Britannien, og i Danmark findes der sansehaver og helbredende haver.
Også på sygehuse har man fået øjnene op for betydningen af kunst for helbredet. Der forskes i, hvordan kunst kan skabe ro for patienter, der f.eks. lider af demens eller depression.
Egefjord kom ind på forskellige former for kulturelle aktiviteter, som har en effekt på, hvordan vores hjerne udvikler sig. Hjernen kan nemlig trænes op ligesom en muskel, men hjernen skrumper, når der er områder i den, som vi ikke bruger.

 


Sundhed og et kreativ flow

Der er forskellige aktiviteter, som gør at vores kreative hjerne udvikles. Det handler om at komme i et kreativ flow: en tilstand hvor man både glemmer tid og sted, og fokuserer på at skabe noget originalt, værdifuld og uventet.
Det kan f.eks. være håndarbejde, bagning eller musik, men også mange andre kreative aktiviteter hjælper til at man kommer i flow.

 

 

Tips og tricks til at udvikle en kreativ hjerne

Einstein definerede kreativitet som: ”intelligens der har det sjovt”.

Egefjord kom med nogle tips til at udvikle en kreativ hjerne:

1. Et klart mål
2. Klare rammer
3. At afstemme udfordringer og kompetencer så man udvikler sig
4. Tilbagemelding om man er på rette vej
5. Uforstyrrethed: sluk mobilen

 

 

Den sidste del af foredraget var en workshop, hvor alle lavede en kollage ud fra nogle spørgsmål om en betydningsfuld oplevelse, der bidrog til vores mentale helbred. Resultatet blev en farverig plakat, som viste at kreativiteten er over alt.

 

 

 

Foredrag: Dyrk din kreativitet og styrk dit helbred v/ Lærke Egefjord
Tid: Lørdag d. 1. oktober 2022, kl. 12:00
Sted: Søren Frichs vej 36 G, lokale 7
Arrangør: FOF Aarhus

 

 

Anmelder ved FOF Aarhus' Anmelderkorps, Hedwig Kamphof

Om foredragets anmelder

Jeg hedder Hedwig Kamphof og er underviser på sygeplejerskeuddannelsen i Horsens. I min fritid besøger jeg gerne forskellige kulturelle aktiviteter og har i mange år været kursist hos FOF. Jeg tilmeldte mig anmelderkorpset, da jeg gerne vil være involveret i det kulturelle liv i Aarhus på en ny måde og udvide min horisont.

 


Maleri på kursus i FOF Aarhus

Kreative kurser

Dyrk din kreativitet

Gør som Lærke Egefjord anbefaler, og få et kreativt indspark i hverdagen. Tag på et af vores mange kreative kurser - det er godt for krop og sjæl