Skip to content

anmeldelse

Foreddrag af Povl Dissing og Jørgen Carlsen - "Rundt om Benny Andersen"

Rundt om Benny Andersen

Af FOF-anmelder Anne-Kirstine Vad Stoklund, studerende på Nordisk Sprog og Litteratur, Aarhus Universitet

Hvem var Benny Andersen? Hvad ville han med sin kunst? Benny Andersen bliver sunget, læst og citeret som få andre. Af nogle folkekirkepræster bliver han simpelthen kaldt den femte evangelist. En lys forårsaften tog tidligere forstander ved Testrup Højskole, Jørgen Carlsen, og troubadouren, Povl Dissing, publikum med på en lun, mangesidig og musisk rejse rundt om den folkekære digter, sangskriver og komponist.

Det sørgmuntre, det jævne og barndommens land

Mindeaftenen bød på både fællessang til Jørgen Carlsens klaverspil, oplæsning og fortælling af både Carlsen og Dissing. Carlsen tog os med vidt omkring i Benny Andersens forfatterskab og lod mange af hans digte og noveller komme flyvende ud til os sprællevende gennem en indlevet oplæsning.

Det blev gjort klart for os, at Benny Andersen er langt mere end en poetisk legeonkel. Han søgte lyset og glæden, men alvoren har været med fra allerførste færd. Carlsen tog os også med til barndommens land og fik med Benny Andersens ord hele salen til at mærke den lille dreng, pige eller queertrold, som vi alle sammen har indeni os.

Samtidig gjorde Carlsen det også klart, at Benny Andersen var allergisk over for patos og opblæste ord. Han havde en evne til at opspore det ualmindelige i det almindelige: Når Nina kommer ud fra brusebadet, nøgen og med fugtig hud, løfter det banale sig op til en indre overjordisk lykkefølelse.

Bag det tilsyneladende jævne hos Benny Andersen gemmer der sig et poetisk mod, som Carlsen fik os alle sammen til at se.

 

Latter, lune og stående bifald

Efter en pause kom Povl Dissing på banen sammen med Jørgen Carlsen, og mellem de to var der en munter tone. Af helbredsmæssige årsager kan Dissing ikke længere synge, men han læste flere sange op, mimede instrumentspil med fingrene og kunne næsten ikke lade være med at synge lidt alligevel.

Musikken lever stadig i Dissing, som fortalte, at han havde mange fantastiske år sammen med Benny Andersen. ”Vi var faktisk meget berømte,” som Dissing klukkede, mens han havde et grinende og klappende publikum i sin hule hånd.

Carlsen og Dissing forlod da også scenen til et stående bifald efter en mindeaften fyldt med latter og lune, hvor Benny Andersen og hans kunst blev nuanceret og levendegjort for os.

 

 

Foredrag: Rundt om Benny Andersen - v. Jørgen Carlsen og Povl Dissing
Sted: Musikhuset Aarhus
Tid: Tirsdag d. 2. april 2019 kl. 19.00
Arrangør: FOF Aarhus i samarbejde med Musikhuset Aarhus