Skip to content

Nu kan du tilmelde dig alle efterårets hold her på hjemmesiden. Og glæd dig til uge 30 - der lander det trykte katalog nemlig i din postkasse.

Billede af psykolog og forfatter Irene Rønn Lind

anmeldelse

Foredrag af Irene Rønn Lind - "Pæne psykopater"

Pæne psykopater

Af FOF-anmelder Didde Hauch, studerer Folkesundhedsvidenskab, Aarhus Universitet

Auditoriet summer af forventning, mens psykolog og forfatter Irene Rønn-Lind gør sig klar. Med en syngende og charmerende bornholmsk dialægt byder hun velkommen og slår scenen an ved straks at bringe en advarsel: ”Begrebet psykopat er ikke et allemandseje, det er for fagpersoner, og kun de har autoritet til at diagnosticere.”

Men det betyder ikke, at psykopater ikke kan findes blandt almindelige folk. Tværtimod. For ca. 2-5% af befolkningen har disse psykopatiske træk, og derfor vil de fleste af os allerede eller senere stifte bekendtskab med en.

Teori og faglighed

Fra start er det tydeligt, at Irene Rønn-Lind er en kompetent og skarp kvinde. Argumenterne er i orden, og nærheden over for publikum er mærkbar. Rønn-Lind ved, hvad hun taler om. Dette gør også, at publikum uhindret lader sig opsluge af fænomenet: Psykopat. Det levende sprog og interaktionen med publikum får tiden til at flyve afsted. Og sådan er det jo: Tiden går hurtigt, når man har det sjovt.

 

En kamelæon

Det er skræmmende, hvor let psykopaten har ved at camouflere sig og blande sig med mængden. Faglig og social intelligens gør, at psykopaten ofte først bliver afsløret, når ofrene er mange og sorgerne store. Kamelæonen indtager arbejdspladser, familier og topposter, manipulerer sig frem ved at sætte folk op mod hinanden, alt imens han/hun selv nyder godt af magten og overtaget.

 

Udtryk og indtryk

Irene Rønn-Lind hviler i situationen og formår at levere et humoristisk foredrag om et ellers alvorligt emne. Publikum spørger interesseret ind, og Rønn-Lind svarer grundigt. Budskabet er, at psykopaten ikke står til at ændre, men det betyder ikke, at vi har tabt. Ved at kende tegnene kan vi hver især gøre os forbehold, så vi kan slippe ud af klørene, hvis uheldet skulle være ude.

Jeg vil lade et enkelt citat stå til sidst. Det viser psykopatens kynisme, men desværre også hvor virkelige de er: ”Det er vidunderligt at udøve magt ved hjælp af våben, men endnu skønnere er det at herske over menneskers hjerner og hjerter.” Goebbels.

 

 

Foredrag: Pæne psykopater – v. Irene Rønn-Lind
Tid: Torsdag d. 4. april 2019 kl. 19.00
Sted: VIA University College
Arrangør: FOF Aarhus

 

Billede af FOF Aarhus anmelder Ditte Hauch

 

Om foredragets anmelder

Hej! Jeg hedder Didde Hauch, og jeg læser folkesundhedsvidenskab. Jeg er med i FOF Aarhus anmelderkorps, fordi jeg gerne vil udvikle min evne til at formidle. Jeg ser anmelderrollen som den perfekte måde at få trænet det på. I min fritid styrkeløfter jeg.