Skip to content

Nu kan du tilmelde dig alle efterårets hold her på hjemmesiden. Og glæd dig til uge 30 - der lander det trykte katalog nemlig i din postkasse.

Billede af Julie B. Højsgaard og Laura Vilsgaard

anmeldelse

Foredrag med Julie B. Højgaard og Laurs Vilsgaard - "Da mor belv væk"

Mødrenes mission

Af FOF-anmelder Marie Vernegreen Christensen, Bachelorstuderende på Dramaturgi med tilvalg i Billedkunst og Visuel Kultur, Aarhus Universitet

Der er mange overgange i livet. Fra barn til voksen, fra gift til skilt, fra to til tre – og dermed forældre. At blive forældre – især mor, der jo om nogen må stille krop og liv til rådighed – er én af de helt store forandringer. Jovist. Kroppen ændrer sig, prioriteringerne ændrer sig, og pludselig kommer en baby i første række. Men hvad der ikke tales så meget om, er hele den emotionelle rutsjebanetur, en kvinde må igennem for at indtræde mor-land. Det vil Laura Vilsgaard og Julie Bruhn Højsgaard lave om på.

Er du ikke lykkelig?

Laura og Julie er begge mødre og har begge erfaret, hvor svært det kan være at finde hjælp til de emotionelle forandringer i forbindelse med moderskabet. Det tager cirka et år at blive mor. Følelsesmæssigt i hvert fald. Alligevel mangler der, ifølge de to mødre, et sprog for de følelsesmæssige udfordringer. ”Er du ikke bare lykkelig?” ”Jo, det er jeg vel” lød det hjemme hos Laura kort efter fødslen af hendes første barn. Men virkeligheden var langt mere kompleks.

Skam, følelsen af at være forkert, vrede, sårbarhed, efterveer, amning, forfængelighed, manglende sexlyst, nye former for relationer til sin partner, sin mor og endda sin svigermor er bare nogle af de ting, som en nybagt mor kan gå og blive rundtosset over det meste af sin barsel. ”Vi bliver sgu da nødt til at snakke om det!” lyder det fra foredragsholderne.

Derfor er de nu på en mission. De vil skabe et rum for alle disse udfordringer, have færre kvinder til at føle sig alene og skabe et helt nyt og anerkendende sprog for udfordringerne ved at blive mor.

 

Rum for babygråd og amning

Laura har skrevet speciale om transformationen ved at træde ind i moderskabet, mens Julie har skrevet en bog med samme tema, og sammen har de skabt ’Jeg er mor’-universet, der blandt andet byder på en app, podcast og foredrag. ”Det er ikke en lære om, hvordan man putter børn, for det ved vi ved Gud ikke en skid om”, fastslår de.

De fortæller skiftevis ærligt om egne oplevelser ved at blive mor. Opbygningen af deres skiftende fortællinger gør det nærmest poetisk, men kunne dog af og til komme til at virke lidt som memoreret tekst. Mine øjne flakker mellem dem og babyen, der kigger på mig ved siden af. Rummet er fuldt af babyer, tæpper og pusletasker – og dermed også gråd, hvin og skingre skrig. Men arrangementet er på mødrenes – og babyernes – præmisser. Der er fleecetæpper til rådighed, der må ammes, der må pusles, og Laura og Julie holder blot en pause i deres fortællinger, hvis en baby er lige lovlig højlydt for en stund.

Foredraget er mere et rum for mødre, ærligheder og erfaringer end et bedrevidende foredrag, og det er en flok tapre og taknemmelige kvinder, der sidder med deres guldklumper omkring mig.

 

 

Foredrag: Da mor blev væk v. Julie B. Højsgaard og Laura Vilsgaard
Tid: Tirsdag d. 30. april 2019 kl. 10.30
Sted: FOF Fredensgade 36, Aarhus
Arrangør: FOF Aarhus