Skip to content
Billede af forfatter, langturssejler og foredragsholder Troels Kløvedal og en sejlbåd

anmeldelse

Kløvedal-aften på Naturhistorisk Museum - EVENTYRET

Kløvedal-aften i eventyrets tegn

Af FOF-anmelder Camilla-Maria Behrendt, statskundskabsstuderende ved Aarhus Universitet

Naturhistorisk Museum i hjertet af universitetsparken dannede rammen om Kløvedal-aftenen, med temaet Eventyret; en både fornem, hyggelig og ikke mindst inspirerende aften. Som gæst fik man en følelse af at komme med ud at opleve verden for en aften og en udlængsel og lyst til at opsøge eventyr.

En ægte eventyrers eftermæle

Udstillingen, Frihedens Værksted, skildrer eventyreren Troels Kløvedals liv på godt og ondt: Den barske barndom, kærlighed og kærestesorger, familieliv og fællesskab, fortællingerne, friheden og de fabelagtige destinationer.

Udstillingen er produceret i samarbejde med Kløvedal selv, og et helt liv var linet op i billeder, citater, kunst og videoklip fra varme himmelstrøg, hvorfra Kløvedal fortalte om fremmede kulturer, sine rejser og alle verdens hjørner. Efter en time i Frihedens Værksted var aftenens gæster en smule høje på eventyret.

 

En samtale om eventyret

Efter at have suget udstillingen til sig kunne aftenens gæster lade indtrykkene bundfælde sig med vin og godt til ganen, før den efterfølgende samtalesalon løb af stablen.

Aftenens samtale havde tre nøglepersoner, som gav deres perspektiv på, hvad eventyr er. De tre nøglepersoner var: Hjalte Tin, som har rejst verden tynd på motorcykel. Nanna Reinert, der sammen med sin kæreste har købt et 114 år gammelt træskib, som de planlægger at sejle jorden rundt med. Søren Hein Rasmussen, der har forsket i de tidlige eventyrer i det 20. århundrede, som blev sendt ud for at rapportere hjem om alle verdens hjørner – en tendens vi stadig ser i dag.

Aftenens samtale perspektiverede emnet eventyrer og lod mikrofonen gå rundt, så de tilhørende kunne fortælle om deres egne eventyr og rejser, hvilket gav arrangementet et inkluderende og intimt præg.

 

Behovet for eventyr

Vi har et behov for eventyr. Historien har vi hørt før, men vi vil have det igen på nye flasker, fortalte Søren Hein Rasmussen. Vi vil have eventyret med ind i stuerne. Hein Rasmussen ser eventyret som det at kaste sig ud i det ukendte, og lade det bringe noget nyt med sig, og at eventyret ligger i mødet med andre mennesker.

 

En opfordring til eventyr

Hæv friværdien og kom afsted. Bare gør det – sådan opfordrede Hjalte Tin. Nanna Reinert fortalte ligeledes om det at kaste sig hovedkulds ud i eventyret og udskifte konformiteten med det usikre. Det er sundt at tage livet op til revision, sagde hun. At tage livet op til revision er netop, hvad aftenens samtale inspirerer til; at finde sit eget eventyr, uanset om det handler om fjerne himmelstrøg, eller om det er at finde herhjemme.

 

 

Foredrag: Kløvedal-aften: Eventyret
Tid: Tirsdag d. 9. april 2019 kl. 19.00
Sted: Naturhistorisk museum
Arrangør: FOF Aarhus

 

Billede af FOF Aarhus anmelder Camilla-Maria Behrendt

 

Om foredragets anmelder

Hej! Jeg hedder Camilla-Maria Behrendt, og jeg studerer samfundsfag med tilvalg i retorik. Jeg er med i FOF Aarhus anmelderkorps, fordi jeg holder af at skrive og komme til foredrag. Jeg er et meget socialt anlagt menneske, så i min fritid elsker jeg at være sammen med mine venner og familie.