Skip to content

Glæd dig til alle vores nye kurser, foredrag og ture! Vi åbner løbende for tilmelding, og senest d. 6/12 kan du se hele vores forårsprogram.

anmeldelse

Foredrag af Steen Hildebrandt - "Om FN's 17 verdensmål"

Den bæredygtige fremtid

FOF-anmelder Anna Vendelboe Juul Hansen

”FN’s 17 verdensmål for bæredygtig global udvikling er en vision om at skabe en fremtidig bedre verden. Det er et løfte fra verdens ledere til verdens mennesker.” – Steen Hildebrandt

"Der er lyspunkter i en i øvrigt hårdt ramt verden”. Sådan lyder Ph.d. og professor emeritus på Aarhus Universitet og adjungeret professor på CBS og Aalborg Universitet Steen Hildebrandts konklusion, da han tirsdag aften gæstede VIA Campus.

Disse lyspunkter er bl.a. at finde i FN´s 17 Verdensmål. Målene fungerer som et håb for en intens bæredygtig global udvikling på en klode der ”stedse leder en mere farlig kurs frem mod opbrud og sammenbrud”. De 17 verdensmål er ifølge Steen Hildebrandt vores alles solidaritetsprojekt. Et solidaritetsprojekt der bygger på visionen om en bedre verden. Hvad Steen Hildebrandt dog sætter spørgsmålstegn ved er, hvorvidt vi ønsker at kæmpe for en bedre verden?

 

Den store acceleration

Det var et tungt og stort emne, som var aftenens omdrejningspunkt, og det blev kun tungere og mere øjenåbnende, jo dybere Steen Hildebrandt dykkede ned i det. Siden 1960 er verdens befolkningstal nærmest fordoblet, noget der ifølge Steen Hildebrandt aldrig før er set i verdenshistorien. Konsekvenserne lyder; når vi fordobles, fordobles vores forbrug, ressourcer, klima, flygtninge, produktion og meget mere. Det hele hænger sammen og de eneste resultater der vil virke, er de kollektive. Typer af tiltag og indgreb, der aldrig før er set, skal på banen ifølge FN klimapanelet, hvis ikke det skal gå ”riv, rav, ruskende galt”.

Og løsningen er synergi. For som Steen Hildebrandt pointerer ”hvorfor opfinde den dybe tallerken igen og igen og igen, hvis du gennem samarbejde blot behøver opfinde den en enkelt gang?” Gennem samarbejde har vi muligheden for at udrette meget mere. Vi er alle inkluderet i samarbejdet. Det du og jeg gør, er med til at bestemme hvad der skal ske i vores verden. De 17 verdensmål skal repræsentere 17 bundlinjer, der skal mobilisere befolkningen, virksomheder, kommuner og andre interessegrupper i samfundet i en fælles åben proces og dialog om, hvad Danmark kan og bør gøre for at bidrage til 2030-dagsordenen. Vi skal tænke i 17 retninger, og hver beslutning burde træffes på baggrund af disse 17 verdensmål. Ingen kan ene mand redde hele verden, men det betyder noget hvad du, jeg og alle de andre siger og gør, hvis forandring skal indtræffe.

 

 

Foredrag: Steen Hildebrandt om FNs Verdensmål
Tid: Tirsdag d. 12. marts 2019 kl. 19.00
Sted: VIA Campus C, Bygn. A, Aud. A0.41
Arrangør: FOF Aarhus

 

Billede af FOF Aarhus anmelder Anna Vendelboe Juul Hansen

 

Om foredragets anmelder

Hej! Jeg hedder Anna Vendelboe Juul Hansen, og jeg arbejder som social og sundhedspersonale i hjemmeplejen. Jeg er med i FOF Aarhus anmelderkorps, fordi jeg ser det som en god mulighed for at udvikle mine sprog- og skrivekompetencer, samtidig med at man hører mange spændende og lærerige foredrag. I min fritid holder jeg af at windsurfe, dyrke pilates, være cykelpilot og læse en god bog. Derudover arbejder jeg for Røde Kors, hvor vi distribuerer mad til økonomisk udsatte flygtninge.