Skip to content

Glæd dig til alle vores nye kurser, foredrag og ture! Vi åbner løbende for tilmelding, og senest d. 6/12 kan du se hele vores forårsprogram.

Anmeldelse

Foredrag af Jesper Stein og Hans Petter Hougen - "Mordets metodik"

Når virkelighed bliver til fiktion

Af FOF-anmelder Anna Vendelboe Juul Hansen

“I tror, at retsmedicinere er sådan nogle underlige mennesker, der bare går nede i kælderen og skærer i døde mennesker”.

Den mørke underverden

Salen var her til aften proppet med mennesker i alle aldre, men der var ingen tvivl om, at dette specifikke foredrag henvendte sig til et helt særligt publikum: et publikum der til dagligt arbejder med den mørke underverden. Politimænd, retsmedicinere og kriminalteknikere var at finde blandt aftenens publikum, og man kan godt forstå hvorfor.

Samarbejdspartnerne, krimiforfatter og journalist Jesper Stein dykkede sammen med retsmediciner Hans Petter Hougen her til aften ned i en dybt detaljeret samtale om mordets metodik. Under aftenens foredrag blev der fortalt mørke fortællinger, der gav et indblik i en hemmelig verden, der ellers er lidt af et mysterium for den almene befolkning.

Foredraget kunne med fordel have haft en klarere struktur, og de to herrer blev af og til så passionerede, at de bevægede sig ud på et sidespor med anekdoter fra deres finurlige verden. Generelt supplementerede de dog hinanden godt og tog publikum med bag kulissen.

 

Skumsvamp og vaskekonehud

Jesper Stein får hurtigt slået på plads, at uden Hans Petter Hougens hjælp, når det kommer til at redegøre for og forklare dødsårsager, ville Jesper Steins romaner ikke have samme realistiske touch, som de har i dag. De to ældre herrer fortæller bl.a. publikum om et specifikt dødsscenarie, der involverer ord som skumsvamp og vaskekonehud, begge begreber der optræder, hvis en person har lidt druknedøden. Hvor skumsvamp er noget, der formerer sig i luftvejene, når luft og vand mødes, og som optræder ved blandt andet munden, så er vaskekonehud noget vi alle kan relatere til, hvis vi har opholdt os lidt for længe i svømmehallen, og vores hud rynker til.


Disse faglige forklaringer, der optræder i Jesper Steins romaner, er med til at opretholde troværdigheden for læseren. Hans Petter Hougen fungerer derfor som Jesper Steins tolk, når det kommer til at forklare alt fra dødsstivhed til ligpletter.

Især ét spørgsmål blev ved med at melde sig blandt publikum: Hvad er den perfekte forbrydelse? Spørgsmålet er henvendt til Hans Petter Hougen, der rap i replikken svarer: “Den får I sgu ikke – den gemmer jeg, til når jeg engang får brug for den”.

 

 

Foredrag: Mordets Metodik - v. Jesper Stein og Hans Petter Hougen
Tid: Mandag d. 27. januar 2020 kl.19.00
Sted: Dokk1
Arrangør: FOF Aarhus i samarbejde med Dokk1Billede af FOF Aarhus anmelder Anna Vendelboe Juul Hansen

 

Om foredragets anmelder

Hej! Jeg hedder Anna Vendelboe Juul Hansen, og jeg arbejder som social og sundhedspersonale i hjemmeplejen. Jeg er med i FOF Aarhus anmelderkorps, fordi jeg ser det som en god mulighed for at udvikle mine sprog- og skrivekompetencer, samtidig med at man hører mange spændende og lærerige foredrag. I min fritid holder jeg af at windsurfe, dyrke pilates, være cykelpilot og læse en god bog. Derudover arbejder jeg for Røde Kors, hvor vi distribuerer mad til økonomisk udsatte flygtninge.