Skip to content

anmeldelse

Foredrag af Per Schultz-Jørgensen - "Hvordan gør vi vores børn mere robuste?"

Vi skal alle bære vores egen pose

Af FOF-anmelder Eva Wolf Andreasen, studerende på uddannelsesvidenskab

Børne- og familieforsker Per Schultz Jørgensen holdt onsdag aften foredrag i Solsalens smukke lokale for et godt fremmødt publikum, der havde valgt at trodse den ruskende regn. Med en afdæmpet og behagelig stemme fik Per Schultz ro i salen og begyndte på sit foredrag om robusthed. Hovedbudskabet var, at børn skal have rammer, normer, ansvar og del i fællesskabet, for at blive rustet og få et godt liv.

 

Karakterdannelse i et opbrudssamfund

Aftenens omdrejningspunkt var robusthed, hvilket ifølge foredragsholderen er specielt vigtigt i dag, hvor verden kan opleves som uoverskuelig og turbulent som konsekvens af tidens mange forandringer. Som Per Schultz formulerede det: ”Vi lever kort sagt i et opbrudssamfund”. De store ydre forandringer gør, at der i endnu højere grad end tidligere er brug for, at vi danner børnenes karakter ved at holde fast i, at de har et ansvar, og at de kan og skal hjælpe til. Vi skal ikke gøre børnene til ofre ved at tage ansvaret fra dem, og vi skal ikke tvinge dem til at tage ansvar – koste hvad det vil. Vi skal møde dem, hvor de er, og vise dem, at de kan. Det skal vi ved at give dem mulighed for at kunne, for at klare noget, for at bære deres egen pose og for at være med.

 

En underbygget hjertesag

Det var gennem hele foredraget tydeligt at mærke, at robusthed er en hjertesag for Per Schultz Jørgensen. Selvom pausen blev nævnt et par gange, så måtte han med stor ildhu og entusiasme ofte lige fortælle lidt mere om emnet. Han formåede at holde foredraget virkelighedsnært ved at bruge adskillige eksempler på børn og unge mennesker, som havde brug for at blive mødt – hvilket alle børn har. De har brug for, at vi går over broen til dem, at vi er nærværende og er til stede. Dette budskab trængte i høj grad igennem ved Per Schultz’ brug af fortællingerne om Johanne, Mathias, Nikolai, Agnes og sågar Pers eget barnebarn Laust.

Undervejs i foredraget mærkede man Per Schultz’ alsidige viden, hvor der blev refereret til bl.a. Kierkegaard, Montaigne, Beck, Vygotskij, Savater, Lumholt og Kraul. Ved at bruge udtryk og ord fra hverdagssproget til at understøtte sine udsagn sørgede han dog altid for, at hele salen kunne følge med. Således var foredraget noget, som enhver kunne få noget ud af – lige meget om man har med børn at gøre i sin hverdag eller ej.

 

Foredrag: Hvordan gør vi vores børn mere robuste? – v. Per Schultz Jørgensen
Tid: Onsdag d. 19. februar 2020 kl. 19.00
Sted: Solsalen
Arrangør: FOF Aarhus

 

Billede af Eva Wolf Andreasen, anmelder ved FOF Aarhus

 

Om foredragets anmelder

Hej! Jeg hedder Eva Wolf Andreasen, og jeg læser uddannelsesvidenskab på Aarhus Universitet. Jeg er med i FOF Aarhus anmelderkorps, fordi jeg er nysgerrig og videbegærlig. Jeg synes, at anmelderkorpset er en fantastisk mulighed for at lære en masse nyt om alt mellem himmel og jord. I min fritid går jeg til springgymnastik, syer, går på bibliotek og passer min køkkenhave.