Skip to content

Nu kan du tilmelde dig alle efterårets hold her på hjemmesiden. Og glæd dig til uge 30 - der lander det trykte katalog nemlig i din postkasse.

Billede af professor Svend Brinkmann, foredragsholder ved FOF Aarhus

anmeldelse

Foredrag af Svend Brinkmann -"Mennesket det sørgende dyr"

Fjerner man sorgen, fjerner man kærligheden

Af FOF-anmelder Stina Elsing, journaliststuderende


”Jeg kigger lige på uret igen, for jeg snakker og snakker,” siger Svend Brinkmann 50 minutter og tre slides inde i foredraget. Talepapiret har mest ligget til pynt på det lille bord, hvor computeren også står. Han selv derimod bevæger sig rundt på scenen og fortæller levende og ubundet, så man kan mærke hans begejstring for sit fag langt ned gennem stolerækkerne.

 

Sorgmedicin

Hvis vi kunne tage piller mod sorg, ville vi så gøre det? Sorg er allerede på vej til at blive ’big business’, efter WHO i 2018 optog prolonged grief disorder på listen over diagnoser. Danmark følger formentlig snart efter med diagnosen: vedvarende sorglidelse. Sorg er et definerende træk ved mennesket, siger Svend Brinkmann. At den nu skal sygeliggøres, skyldes delvist, at den passer dårligt ind i tidens højhastighedssamfund, hvor vi hele tiden skal præstere, se fremad og komme videre. Sorgen er langsom. Han knipser med fingrene for at illustrere, at sorgen ikke bare forsvinder sådan. Og spørger man folk, om de ville være den foruden, så er svaret nej. Ingen vil ønske sorgen væk. For sorg er, hvad kærlighed bliver til, når dem, vi elsker, ikke er her længere.

 

Tyngde, lethed og humor

Foredraget er en tour de sorg gennem forskellige tider og perspektiver: videnskabeligt, kunsthistorisk, antropologisk og filosofisk. Svend Brinkmann bevæger sig ubesværet ind og ud af emner og op og ned ad abstraktionsstigen. Komplekse begreber illustrerer han med personlige historier og anekdoter. For eksempel forklarer han den særlige menneskelige sans ’sansen for det konkrete’ gennem fortællingen om den mønt fra hans fødselsår, som hans bedstemor havde gemt for at give ham til hans konfirmation. De mange referencer spænder fra Heidegger over Peter Øvig til Netflix-serien Black Mirror, og Svend Brinkmann formår i mere end én forstand at gøre et tungt emne let. Aftenen kan til dels summeres op med et af hans egne ord: Sørgmunter.


Foredrag: Mennesket – det sørgende dyr v. Svend Brinkmann
Tid: Torsdag d. 6. februar 2020 kl. 19.00
Sted: Aarhus Katedralskole, Skolegyden 1 
Arrangør: FOF Aarhus

 

Billede af FOF Aarhus anmelder Stine Elsing

 

Om foredragets anmelder

Hej! Jeg hedder Stina Elsing, og jeg læser til journalist på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Jeg er med i FOF Aarhus anmelderkorps, fordi jeg synes, det er en god idé med et menigt anmelderkorps. Professionelle anmeldere har bestemt deres berettigelse, men det kan også være interessant at få beskrevet oplevelsen fra en ganske almindelig tilhørers perspektiv, som måske går til opgaven med en større umiddelbarhed. I min fritid fylder kultur- og naturoplevelser en del, og de spænder fra at ro i kajak over musikfestivaler til biograf-, museums- og gåture. Jeg holder desuden af at læse bøger og se tv-serier.