Skip to content

Anmeldelse

Online foredrag med Anne Haubek og Thomas Ubbesen - "Sidste nyt fra en ny europæisk østfront"

Er vi ignoranter, eller er det os ”vi folket!”, som ikke ser de trojanske heste og det nye jerntæppe?

Af FOF-anmelder Magnus Jørgensen, cand.mag i historie

 

Nyt fra Østfronten

Jeg var ikke et splitsekund i tvivl om, at Anne Haubek og Thomas Ubbesen ikke havde kendskab til, hvad det var, de skulle tale om. Efter fem minutter oplevede jeg en rejseguide i bedste stil med fortællinger fra lokale i Ukraine, Hviderusland, Moldova og Ungarn. På den måde havde de foretaget deres research ordentligt, og nå ja – de vidste også noget om historie. Min korte konklusion vil også være: det var ikke opmuntrende nyheder på trods af at der er nogle ”historier som heldigvis får en lykkelig afslutning.”

Men i et vestligt perspektiv er spørgsmålet, at ingen vel ønsker sig et nyt jerntæppe? Det er der bare!

 

De startede med at beskrive, hvorledes Østeuropa med Hviderusland, Moldova, Ukraine i spidsen udgør det nye jerntæppe med parates at bemærke, at Ungarn er en af Putins trojanske heste. Disse lande har på hver deres måde været igennem revolutioner og blod, sved og tårer for at opnå eller ”forsøge” at kæmpe for noget selvstændighed og demokratiske rettigheder.
Dog må man forstå, efter at have hørt oplægget, at der har været mange
skuffelser i de pågældende lande. De ser et Europa, som har svigtet dem, eller også bliver de fodret med FAKE NEWS af den almægtige Godfather: Putin.

 

Ofre af historien, Allas dans og revolutionen

Vi hørte både om storpolitikken, revolutioner, Jalta-konferencen, frosne konflikter og landekonstruktioner, som blev skabt i kølvandet af 2. verdenskrig af Stalins grænsedragninger, men også konsekvensen.  Her møder vi historierne fra folket, som kæmpede for frihed, deres ret til at bestemme og fortiden. Og dette her er guldet: ”Skæbnerne kunne være hele dokumentarserier”

Det var en sand fornøjelse at komme med dem til Ukraine og møde Alla, som havde gennemlevet at få sin far sendt til Sibirien, men at hendes passion for dans reddede hende. Men vi mærker også modløsheden og søgningen efter at opnå en nostalgisk fremtid.  Vi var også en tur forbi Ungarn, hvor skuffelsen var at finde i et ældre familiepar over igen at befinde sig i et diktatur. Revolutionen har bragt fortiden tilbage, og Hviderusserne frygter et traume som i 1991-1994, hvor præsidenten er væk. Paradokserne er mange, og Sovjetunionen kan ikke have sameksistens med demokratiet, you name it!

 

Vi folket

Deres research og fortælling, om hvordan lokale familier har gebærdet sig i forskellige lande ud fra forskellige politiske dispositioner, var virkelig spændende. Jeg kan ikke sætte en finger på noget, hvor jeg synes, den var gal. Det var virkelig medrivende at høre parallellerne mellem historieudformningen, og hvordan ”vi folket” har oplevet dette. Haubek og Ubbesen har også udgivet en bog: Vi var folket. Uden at have læst den, vil jeg mene – efter at have hørt oplægget, som jeg giver de allerbedste anbefalinger  – at dette er det næste skridt på vejen i forhold til at vide mere om den nye østfront.

 

 

Foredrag: Nyt fra den Europæiske Østfront – Anne Haubek & Thomas Ubbesen
Tid: Torsdag d. 5. marts
Sted: Online foredrag
Arrangør: FOF Aarhus

 

Billede af FOF Aarhus anmelder Magnus Jørgensen

Om foredragets anmelder

Jeg hedder Magnus Jørgensen. Jeg er med i FOF Aarhus' Anmelderkorps, fordi jeg gerne vil være med til at formidle viden om alt fra politik til historie. Jeg er en formidler med et stort F! Jeg har tidligere studeret historie, så i min fritid læser jeg mange bøger om fortiden, nutiden og såvel om samtiden. Jeg følger med i verdens brændpunkter og søger forklaringer på verdens kompleksiteter. Jeg holder også af at gå til foredrag, og jeg har desuden selv været ansat som foredragsholder fra tid til anden.