Skip to content

Nu kan du tilmelde dig alle efterårets hold her på hjemmesiden. Og glæd dig til uge 30 - der lander det trykte katalog nemlig i din postkasse.

Adrian Hughes | FOF Aarhus | Foredrag

Anmeldelse

Foredrag med Adrian Hughes

En mors sidste farvel?

Af Hedwig Kamphof, sygeplejerske og underviser på VIA sygeplejerskeuddannelsen

 

Udgangspunktet for foredraget var en podcastserie som journalist Adrian Hughes har lavet. Og omdrejningspunktet var et afskedsbrev som Adrian Hughes mor Jette Dreyer har skrevet og som han læste op for sine brødre efter morens død. I brevet (som vi undervejs hørte uddrag af) skrev hun f.eks.: ”Jeg kan ikke sige, du har været en god søn for mig eller at din hustru har været en god svigerdatter. Kritisere har du altid været god til, men altid bag min ryg og altid om din utilfredshed over mig som din mor.” Som Hughes sagde: ”Det er en ekstrem historie, som kan bruges til at kalibrere sin egen familie.”

 

Hvem var Jette Dreyer?

Adrian Hughes er søn nr. 4 ud af 5 og igennem foredraget bliver det tydeligt, at han har oplevet sin mor på en anden måde end sine brødre: ”Jeg var forelsket i min mor. Hun var en blanding af Elisabeth Taylor og Ghita Nørby.” Hun var turistfører og uddannede sig senere til psykolog og havde sin egen praksis. Hughes opfattede hende som ressourcestærk og talte med sin mor om næsten alt, i modsætning til sin ældste storebror, der siger: ”Jeg havde intet forhold til mor. Hun var en forkælet ’brat’”. Jette var mytoman og kunne hurtig eksplodere i vrede over småting.

 

Jette Dreyers familieliv.

Det spørgsmål, som selvfølgelig dukker op er: Hvordan kan en mor være på denne måde overfor sine børn? I håbet om, at brødrene kunne tilgive deres mor, gik Hughes i gang med at undersøge familien. Til foredraget hørte vi bl.a. om en morfar (Thorvald Dreyer), som var byggematador og som plejede at færdes i de rige kredse i København. Hughes fik aldrig et stort kendskab til sin morfar, men han opdagede, at han var meget vellidt på trods af, at han, ifølge Hughes, svigtede mange mennesker. Thorvald Dreyer har været gift 3 gange. I sit første ægteskab adopterede de Adrians mor. Dette blev moren dog først bekendt med, da hun skulle giftes. Jette Dreyer havde en meget skrøbelig relation til sin mor Johanne og havde f.eks. kun 2 billeder af hende. Johanne døde af brystkræft og Thorvald Dreyer giftede sig hurtig med ”champagnepigen” Inge, som var alenemor til en datter. Jette skriver med stort had om sin nye stedmor i afskedsbrevet og Inge døde under mystiske omstændigheder på et hotel på Sicilien. Thorvald giftede sig med Margot nogle måneder efter og Margot styrede familien med hård hånd.

 

Jette døde i 2002 efter et liv, hvor alkohol havde spillet en stor rolle, og som ifølge Hughes skyldtes et svært liv og manglende selvværd. Gennem familiens traumatiske historie gav Adrian Hughes et billede af det Københavnske high society liv og dermed var foredraget ikke kun en personlig beretning, men også en fortælling om en del af samfundet, som kun få har kendskab til.

 

 

Foredrag: Mors afskedsbrev v/ Adrian Hughes
Tid: onsdag d. 23. marts 2022, kl. 19
Sted: Dokk1, Aarhus
Arrangør: FOF Aarhus i samarbejde med Dokk1

 

 

Anmelder ved FOF Aarhus' Anmelderkorps, Hedwig Kamphof

Om foredragets anmelder

Jeg hedder Hedwig Kamphof og er underviser på sygeplejerskeuddannelsen i Horsens. I min fritid besøger jeg gerne forskellige kulturelle aktiviteter og har i mange år været kursist hos FOF. Jeg tilmeldte mig anmelderkorpset, da jeg gerne vil være involveret i det kulturelle liv i Aarhus på en ny måde og udvide min horisont.